2018-01-09

Guide till Malmö

Guide till Malmö | Frk. Kräsen

Jag är uppvuxen i Skåne, har gått på gymnasiet i Lund och har bott i Köpenhamn i snart tio år. Men trots att Malmö nästan aldrig varit längre än en timme bort är det först de senaste åren som jag upptäckt hur otroligt mysig staden är. Så nu tar jag Öresundståget från Köpenhamn med jämna mellanrum för att dricka kaffe med kompisar och luncha med mina föräldrar.

I takt med att jag upptäcker nya favoritställen växer den här guiden till Malmö. Det är en härlig blandning av kanelbullar, lite restauranger och några butiker. Jag har upptäckt att jag är mest förtjust i området som heter St. Knut, så många av ställena ligger där. Men jag upptäcker nya mysiga ställen hela tiden så guiden kommer nog snart att vara ännu större.

Guide till Malmö | Frk. KräsenGuide till Malmö | Frk. Kräsen

Söderberg & Sara
Söderberg & Sara är ett av mina absoluta favoritcaféer i Malmö. Jag är mer än förtjust i deras kardemummabullar och gillar verkligen att de bara serverar filterkaffe. Det är faktiskt ganska befriande att allt fokus ligger på bullar, kakor och bröd istället för fancy kaffesorter.
Adress: Söderberg & Sara, Mäster Danielsgatan 3, Malmö

Guide till Malmö | Frk. Kräsen

Café No. 6
Ett stenkast från Söderberg & Sara ligger Café No. 6. Om Söderberg & Sara mest handlar om bullar och kakor så handlar Café No. 6 mest av allt om kaffe. Gott kaffe. Om vintern kan här vara lite trångt med platser, men om sommaren är där en mysig trädgård på andra sidan gatan som man kan sitta i.
Adress: Café No. 6, Mäster Henriksgatan 6, Malmö

Guide till Malmö | Frk. KräsenGuide till Malmö | Frk. Kräsen

St. Jakobs Stenugnsbageri
Ännu ett ställe med fantastiska kanel- och kardemummabullar. Är du i den här delen av stan (vilket jag tyvärr inte är specielt ofta), är St. Jakobs det perfekta fikastället.
Adress: St. Jakobs Stenugnsbagergi, Skvadronsgatan 16, Malmö

Guide till Malmö | Frk. KräsenGuide till Malmö | Frk. Kräsen

Spoonery
Spoonery ligger på flera ställen i Malmö. Som namnet antyder serverar Spoonery diverse olika rätter som kan förtäras med en sked. Mest av allt har de soppa och grytor på menyn. Idéen er väl egentligen att man ska ta med sig soppan ‘to go’, men på Spoonery på St. Knut finns det möjlighet att sätta sig ner och käka där. Det är inte så stort men rätt mysigt.
Adress: Spoonery, Sankt Knuts väg 7, Malmö

Holy Greens
Holy Green gör goda och nyttiga sallader som gör alla Instagrammare lyckliga. Snyggt, rätt prisvärt och gott.
Adress: Holy Greens, Baltzarsgatan 26, Malmö

Guide till Malmö | Frk. Kräsen Guide till Malmö | Frk. Kräsen

Dubbel Dubbel
En ljummen augustikväll tog jag min pappa under armen och så slog vi oss ner på Dubbel Dubbels bakgård vid Möllan. Det var min kompis som rekommenderat stället efter att jag skrivit och frågat om ”ett pappa-vänligt ställe med en twist”. En lite konstig formulering, men min kompis lyckades perfekt. Dubbel Dubbels mat tar avstamp i kinesisk street food och de lagar dumplings och dim sum som få andra. Väldigt gott och väldigt prisvärt. Men kom ihåg att boka bord.
Adress: Dubbel Dubbel, Simrishamnsgatan 14, Malmö

Guide till Malmö | Frk. Kräsen

Lyran Matbar
Förra året spontanbokade M och jag en hotellnatt i Malmö och åkte på två dagars mini-semester. Vi lyckades få ett bord i baren på Lyran Matbar som jag läst en recension om i en dansk dagstidning ett år tidigare. På Lyran vet du aldrig helt vad du får innan du sitter där. Menyn ändrar sig nämligen efter vilka ingredienser de lokala producenterna kan erbjuda, men du kan absolut skruva upp förväntningarna innan du kommer. Kom ihåg att boka bord.
Adress: Lyran Matbar, Simrishamnsgatan 36, Malmö

Guide till Malmö | Frk. Kräsen

Malmö Saluhall
Innan jag besökte Malmö Saluhall första gången hade jag hört både gott och ont om det här rätt nya stället. De kritiska rösterna tyckte att det var för fint, och även om jag verkligen gillar saluhallen så kan jag förstå vad de menar. För är man på jakt efter nyskördade grönsaker och ”direkte från producenterna”-känsla så har man gått fel. Man ska snarare gå hit för att käka god mat till en okay pris. Jag tycker att nästan allt ser gott ut och har det alltid överst på min lista om jag inte vet var jag ska äta lunch i Malmö.
Adress: Malmö Saluhall, Gibraltargatan 6, Malmö

Guide till Malmö | Frk. KräsenGuide till Malmö | Frk. Kräsen

GRAM
Drömstället för en foodie. Hos GRAM kan du köpa alla möjliga råvaror. I lösvikt. Ta med dig en egen glasburk eller köp en papperspåse. Perfekt om du vill ha lite kikärtor, ekologiska kumminfrö eller mörk choklad med havtorn.
Adress: GRAM, Mäster Danielsgatan 3, Malmö

Guide till Malmö | Frk. Kräsen

Liebling 
Om jobbet som matbloggare och receptutvecklare hade betalt en smula bättre hade jag antagligen köpt alla mina kläder i den här lilla butiken på Davidhallstorg. Nu nöjer jag mig med att bli inspirerad och köpa något litet då och då. Gå hit om du gillar ekologi, hållbarhet och en lite annorlunda stil.
Adress: Liebling, Davidhallstorg 8, Malmö

PS.
Har du tänkt dig att åka över till Köpenhamn när du ändå är i Skåne? Så fall tycker jag att du borde klicka dig vidare till min guide till Köpenhamn. Det är ju här jag bor, så om det är någon stad jag har bra koll på så är det Köpenhamn.

0

Kommentera

alltså, tack!!! det här är prick vad jag behöver. har bott i malmö mitt första halvår nu men har så oerhört dålig koll på stan 🙁 hehe! ska definitivt göra hela våren till en upptäcktsfärd!

linn

Varsågod 🙂 Och vår-upptäcktsfärd låter ju hur härligt som helst. Och att upptäcka nya favoritställen är ju något av det bästa som finns. Om du inte redan läser bloggen lillavardag.se borde du titta in där, dom har hur mycket Malmö som helst och allt verkar mysigt! Totalt inspirerande sida.

Som gammal Malmöit (eller Arlöv iaf) men Londonbo sedan superlänge är det alltid så kul att läsa om Malmö! Och Dubbel Dubbel är min favoritrestaurang, åtminstone i Sverige 🙂

Linn

Jag vet precis vad du menar! Varje gång jag hittar en svensk bloggares guide till Köpenhamn läser jag den från start till slut för att jag är så nyfiken. Och Dubbel Dubbel är ju SÅ bra 🙂

Karin

Hej! Tack för massa toppen-tips! Har du fler gå-ut-å-käka-på-kvällen med kompis-tips!? Och kanske tips på bästa falafeln? Hälsningar från Göteborg 🙂

Linn

Hej Karin. Tack! Så kul att du gillar guiden. Jag har tyvärr inte så många fler tips, men har du kollat/frågat inne hos Lina/En lång blondin och Christin/Midis? Dom bor i Malmö båda två och har stenkoll på sånt, så är rätt säker på att dom har bra tips till dig 🙂

Men vad bra tips! Stort tack. Anländer precis till Malmö och sökte efter något härligt fik för imorgon! 🙂

Linn

Så kul att höra att du kunde hitta lite inspiration här!

Kommentarer är avstängda