2018-06-17

Guide till Lissabon

Guide till Lissabon | Frk. Kräsen

För några år sedan var Morten och jag i Lissabon. En stad som vi inte hade så bra koll på innan vi åkte iväg. Där finns ju varken något Eiffeltorn eller romerska ruiner och enligt Wikipedia är det först när man besökt Berlin, London och Istanbul som man styr mot Lissabon. Vi skrattade och suckade lite åt hur förutsägbara vi tydligen är.

När man inte vet så mycket om staden man ska besöka är det svårt att ha så höga förväntningar. Och kanske var det därför Lissabon överraskade så positivt. För oj, så fint det är. Efter en knapp vecka i Lissabon samlade jag ihop alla mina bästa tips i en stor guide på min danska blogg.

Förra veckan var min danska svärmor i Lissabon med några kompisar. Innan dom skulle åka iväg skickade Morten över min guide till henne, och varje dag som dom var iväg fick vi nya sms med bilder från deras resa. ”Titta, nu sitter dom på restaurangen i trappan som vi åt på,” sa Morten en kväll. ”Titta, nu är dom i den där magiska staden utanför Lissabon som du tipsade om,” sa han nästa kväll. ”Se, mamma har skickat en bild från bageriet du rekommenderade.”

Det visade sig att svärmor och hennes kompisar började i ena änden av guide och arbetade sig igenom den och när hon kom hem hörde hon av sig och konstaterade att de haft en utmärkt tur. Så nu när min guide blivit kvalitetstestad från början till slut så tänker jag att det passar bra att översätta den till svenska. Svärmor hälsar och säger att den är toppen!

Guide till Lissabon | Frk. Kräsen Guide till Lissabon | Frk. Kräsen Guide till Lissabon | Frk. Kräsen

A Taberna da Rua das Flores (restaurang)
”Vi rekommenderar att ni delar tre till fyra rätter” säger vår servitör. Det finns bara två menyer på hela restaurangen. Båda två är skrivna på portugisiska, så hon står vid vårt bord och översätter punkt för punkt. Till slut beställer vi pilgrimsmusslor, vit fisk, räkor och gris. Hur det är tillagat och vad det serveras med framgår inte av vårt lätt haltande samtal. Det gör inte så mycket, för vi har redan sneglat över på grannborden och konstaterat att allt ser gott ut. Vinet serveras i små dricksglas och stämningen och maten väger upp för den lite förvirrade betjäningen.
Adress: Rua das Flores 103 (man kan inte reservera bord, men man kan bli uppskriven på en väntelista och dricka ett glas vin på trottoaren utanför tills där finns ett ledigt bord)

Guide till Lissabon | Frk. Kräsen

Meson Andaluz (restaurang)
För det mesta är en trappa en slags transportmöjlighet. Man använder den när man ska någonstans. Men inte den här gången. Den här gången ligger restaurangen mitt i trappan. Restaurangen, som serverar några av de godaste fiskrätter jag ätit på länge, har satt ut bord, stolar och lampor mitt i trappan, så om man ska förbi får man snällt kryssa mellan förälskade par på date, engelska fotbollslag och kompisar som är ute och äter middag. Det är så mysigt att man inte har lust att gå vidare.
Adress: Travesso do Alecrim 4

Guide till Lissabon | Frk. Kräsen

Marcado de Ribeira (matmarknad)
På Marcado de Ribeira kan du äta god mat billigt. Det är en stor lokal där det trängs restauranger längs alla väggarna. I mitten står långborden på rad så man kan sitta tillsammans oavsett var maten kommer från. För 10-12 euro får du både mat och något att dricka. Mums!
Adress: Marcado de Ribeira, Avenida 24 de Julho, Cais de Sodre

Guide till Lissabon | Frk. Kräsen Guide till Lissabon | Frk. Kräsen Guide till Lissabon | Frk. Kräsen

Park Bar (bar)
Det finns få byggnader som är så tråkiga och intetsägande som parkeringshus. En slags förvaringslokal för bilar. Ett parkeringshus med en park, DJ, solstolar och en bar på taket är däremot något helt annat. Park Bar är en liten grön oas på toppen av ett stort parkeringshus mitt i stan. Här kan du dricka drinkar, käka ost och korv och njuta av solen samtidigt som du tittar ut över Lissabon.
Adress: Calcado do Combro 58, Biarro Alto

Guide till Lissabon | Frk. Kräsen

Solar do Vinho do Porto (portvinsbar)
Om det är något Portugal är känt för måste det vara portvin. Och vill du ha ett glas när du är i Lissabon är Solar do Vinho do Porto ett bra alternativ. Det är en gammeldags bar med grön heltäckningsmatta, gröna väggar och grönt tak. Två äldre herrar i stiliga outfits går runt och serverar och på menyn finns glas för allt från två till väldigt många euro.
Adress: Rua de Sao Pedro de Alcantara 45

Guide till Lissabon | Frk. Kräsen Guide till Lissabon | Frk. Kräsen

Arco da velha (bar/café)
”Vi har två gröna te. Ett marockanskt med mynta och ett som är mera normalt,” säger kvinnan i baren och sammanfattar rätt effektivt hela stilen på Acro de Velha. För här är ingenting helt som man är van vid. Bortsett från en blå hylla i baren så går hela stället i fyra nyanser av brunt. Man kan tydligt se (och märka) att vi inte är dom första som suttit i soffan och längs med ena väggen finns skåp efter skåp med små historiska detaljer. I bakgrunden spelar dom jazz och fast vi ”bara” skulle ha kvällskaffe och kaka här är det så mysigt att vi stannar kvar och dricker en öl efteråt.
Adress: Rua de Sao Paulo 184-186

Guide till Lissabon | Frk. Kräsen Guide till Lissabon | Frk. Kräsen

Pois, café (café)
På en vandring bland Alfamas små gator hittar vi det österrikiska caféet Pois, café. Som så många andra ställen vi besökt i Lissabon är Pois, café gammeldags i stilen. Här är högt till tak och det ser mest av allt ut som att Pippi Långstrump har stått för inredningen. Min drink (som enligt menyn heter ”Hugo”) serveras i ett stort glas med blå hals. Det sammanfattar visst stilen här rätt precist.
Adress: Rua Sao Joao da Praca 9395, Alfama

Guide till Lissabon | Frk. Kräsen Guide till Lissabon | Frk. Kräsen Guide till Lissabon | Frk. Kräsen

Café da Garagem (café)
Jag har läst på en tysk fotoblogg att Café da Garagem bjuder på Lissabons finaste utsikt. Så när vi är i den delen av stan bestämmer vi oss för att leta upp det och se om ryktet stämmer. Café da Garagem visar sig vara en del av en liten teater och när vi går två trappor ner till caféet är det lätt att förstå varför den tyska bloggaren gillar stället. Här är en fantastisk utsikt över Lissabons takåsar. Perfekt för en avslappnad eftermiddag eller en kvällskaffe.
Adress: Rua da Costa do Castelo 75

Guide till Lissabon | Frk. Kräsen Guide till Lissabon | Frk. Kräsen

O Careca (café)
På hemsidan Spotted by Locals hittar vi en artikel. Där står det att O Caraeca serverar Lissabons bästa croissanger. Det ligger i utkanten av Belém, så en av dagarna hoppar vi på en buss i den riktningen. När vi kommer fram till Belém kräver det ytterligare 30 minuters promenad innan vi närmar oss adressen vi har skrivit ner. ”Är du säker på att det här är rätt?” frågar jag Morten när vi går runt i ett villakvarter. Det är han, så vi går vidare. Efter ett tag uppenbarar sig en grön liten park och ett fullsatt café. Vi är dom enda som inte pratar portugisiska och när vi berättar att vi gått hela vägen för att smaka deras omtalade croissanger så ler dom stort. Dom smakar lika gott som vi har läst. Det var värt en lång promenad.
Adress: Rua Duarte Pacheco Pereira 11D, Belém

Guide till Lissabon | Frk. Kräsen Guide till Lissabon | Frk. Kräsen Guide till Lissabon | Frk. Kräsen

Pastéis de Belém (café)
Alla små caféer och bagerier i Lissabon serverar pastel de nata – en liten rund kaka som är mjuk i konsistensen och smakar milt av vanilj. Vi har hört att den bästa versionen finns på Pastéis de Belém, och när vi kommer fram till caféet upptäcker vi att vi inte är dom enda som fått tag på den informationen. När vi kommer fram ringlar kön sig 30 meter utanför och fast att det finns 400(!) sittplatser inomhus väljer vi att ta vår pastel de nata ’to go’ och äta den utanför. En ytterst bra investering för en euro och fem cent.
Adress: Rua de Belém 84-92, Belém

Guide till Lissabon | Frk. Kräsen Guide till Lissabon | Frk. Kräsen Guide till Lissabon | Frk. Kräsen Guide till Lissabon | Frk. Kräsen

Principe Real (park och café)
Lördag morgon styr vi stegen mot Principe Real. Det är en grön park med ekologisk marknad och ett litet café. Vi äter frukost, går en promenad och njuter av solen. En perfekt start på dagen!
Adress: Principe Real

Guide till Lissabon | Frk. Kräsen

Santini (glass)
På en engelsk blogg har jag läst att Santini serverar Lissabons bästa glass. Efter att ha smakat glassen tror jag definitivt att bloggaren i fråga har rätt.
Adress: Rua do Carmo 9

Guide till Lissabon | Frk. Kräsen Guide till Lissabon | Frk. Kräsen

Loja Das Conservas (butik)
Även om man inte gillar sardiner är det svårt att inte ha lust att köpa en burk eller två när man besöker Loja Das Conservas. Här säljer dom inget annat än sardiner på burk, men vilka burkar! Butiken är en färgexplosin utan dess like och jag får omedelbart ha-begär.
Adress: Rua do Arsenal 130

Guide till Lissabon | Frk. Kräsen Guide till Lissabon | Frk. Kräsen

Botanisk trädgård
Lissabon består av så många backar att staden inte känns speciellt trafikerad. Men även om bilarna sällan stör kan det vara skönt att få en paus från dom. Det kostar två euro att komma in i deras botaniska trädgård. Här kan man gå en promenad, pausa på en bänk eller titta på fjärilar i fjärilshuset.
Adress: Rua da Escola Politécnica 58

Guide till Lissabon | Frk. Kräsen Guide till Lissabon | Frk. Kräsen Guide till Lissabon | Frk. Kräsen

Utflykt till Sintra
40 minuter med tåg från Lissabon ligger Sintra. En minimal stad full av slott. Här finns fler turister än lokala, men jag tycker fortfarande att det är värt ett besök. Vi hoppar på bussen i stan och åker längs med smala serpentinvägar i skogen. När bussen stannar på Pena National Palace – ett gult och rosa slott i en stor park – hoppar vi av. När vi tar bussen ner från berget två timmar senare känns det nästan som att man varit på besök i en annan värld.

★ Gillar du bloggen kan du följa mig på Bloglovin här och på Instagram här

2

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte att publiceras. Obligatoriska fält är markerade *.