2017-05-30

Guide till Köpenhamn

Guide till Köpenhamn | Frk. Kräsen

När jag flyttade till Köpenhamn för knappt tio år sedan hade jag ingen aning om att det skulle bli min absoluta favoritstad. Men det är det. Jag älskar mitt brokiga hipster-kvarter på Nörrebro, dom lokala ölbarer, parkerna och restaurangerna.

Jag har bott i samma kvarter på Nörrebro i sex år. När man är granne med sin favoritrestaurang, bor ovanpå stans bästa pizzeria och har två minuters promenad till kaffebaren med stort K är det några gånger frestande att bara stanna där. För varför ska man cykla vidare när allt är precis utanför dörren? Jag cyklar förstås vidare ut i stan ganska ofta, men är trots allt mest förälskad i min del av stan.

Efter nästan tio år i min favoritstad har jag en lång lista på ställen jag gillar att dela med mig av. Jag tycker att det är så deppigt att majoriteten av alla svenskar som besöker Köpenhamn vandrar samma rutt (den startar utanför Tivoli, fortsätter ner på Ströget och avslutas med smörrebröd och öl i Nyhavn) gång på gång när staden har så otroligt många andra fantastiska ställen att erbjuda. I den här guiden till Köpenhamn har jag samlat några av ställena som jag själv helst besöker och brukar rekommendera till mina kompisar.

Guide till Köpenhamn | Frk. Kräsen

GRØD (frukost)
Ungefär samtidigt som jag flyttade till Köpenhamn öppnade Lasse sitt första gröt-café några gator bort. Då var det rätt exotiskt med ett litet café som serverade gröt från morgon till kväll och det snackades om Lasse och hans gröt överallt. Sen dess har han öppnat flera GRØD i både Köpenhamn och Århus på Jylland. Men min favorit är  fortfarande hans allra första café i Jægersborggade, så gå dit och ät frukostgröt.
Adress: GRØD, Jægersborggade 50, Nørrebro

Guide till Köpenhamn | Frk. Kräsen

The Coffee Collective (kaffe)
När M och jag precis hade träffats hade vi en av våra första kaffedejter här. Då låg Coffee Collective i en liten källare och man satt på kuddar i fönstren. Sen dess har dom växt och nu ligger dom på solskenshörnet på samma gata och har betydligt fler sittplatser – både ute och inne. Coffee Collective serverar bäst kaffe i den här delen av stan (dock är dom för snobbiga för plantmjölk – så gå bara hit om du gillar komjölk eller svart kaffe).
Adress: Coffee Collective, Jægersborggade 57, Nørrebro 

Original Coffee (kaffe och frukost)
Original Coffee är nog det ställe i Köpenhamn som jag helst dricker kaffe på. Det ligger ut mot Sjöarna på Nörrebro och är alltid packat med folk. Kaffen är god, dom har både laktosfri- och plantmjölk, servicen är bra, utsikten är nice och frukosten är toppen. För runt 50 kronor får du både rågbröd, pålägg, ägg och yoghurt. Absolut bästa stället i stan om du vill ha en god och billig frukost.
Adress: Original Coffee, Sortedam Dossering 9, Nørrebro

Guide till Köpenhamn | Frk. Kräsen

RIST Kaffebar (café)
En liten men mysig kaffebar på en gullig gata mellan Vesterbro och Frederiksberg. RIST ligger på Værnedamsvej. Här huserar coola konstnärstyper och diverse hipsters.
Adress: RIST, Værnedamsvej 4B, Vesterbro

Guide till Köpenhamn | Frk. Kräsen

KUMA (restaurang)
Jagtvej är knappast Nørrebros charmigaste gata, men KUMA är verkligen ett mysigt ställe om du gillar japansk mat. Här finns bara tolv platser och man kan inte boka bord men av någon anledning brukar det alltid finnas två lediga platser kvar när Morten och jag går dit för att äta kvällsmat. Menyn är kort och tanken är att man blandar flera små rätter. Vi brukar dela en okonomiyaki och beställa massor av tillbehör till.
Adress: KUMA, Jagtvej 101, Nørrebro

Guide till Köpenhamn | Frk. Kräsen

Osteria 16 (restaurang)
Jag älskar Italien. Maten, språket, kulturen. I Köpenhamn kan man få en liten påminnelse om hur härligt Rom och det italienska köket är om man bokar bord på Osteria 16. Konceptet där är enkelt. För 265 kronor får du åtta antipasti. Ett glas vin (eller två) på det och kvällen är räddad. Kom ihåg att boka bord – här är poppis.
Adress: Osteria 16, Haderslevsgade 16, Vesterbro

Guide till Köpenhamn | Frk. Kräsen

Pluto (restaurang)
Köttälskaren som gillar New York kommer älska Pluto. En festlig restaurang i industriell stil med 12 rätter för 475 kronor. Schyst mat, bra stämning. Och så har jag fått Köpenhamns bästa service när jag var här – men det vågar jag inte lova att man alltid får.
Adress: Pluto, Borgergade 16, København K. 

BÆST (restaurang)
Här kommer ännu en italiensk pärla. Har du massor av tid (och en lite större budget) ska du gå hit och käka en av deras större menyer. Har du mindre tid och pengar ska du bara beställa en pizza. Den kostar lite mer än på pizzerian på hörnet, men det är värt det. Jag lovar. Och kom ihåg att beställa bord.
Adress: BÆST, Guldbergsgade 29, Nørrebro

Guide till Köpenhamn | Frk. Kräsen

Oysters & Grill
Om där någonsin hade funnits en klassisk fjällstuga mitt i charterparadiset på Mallorca på 90-talet så hade den nog sett ut såhär. Oysters & Grill har ved stapplat längs med väggarna, blommiga vaxdukar och tända ljus och det är svårt att inte gilla det. Här serverar dom, som namnet antyder, skaldjur till förrätt och kött till huvudrätt. Det smakar ganska förträffligt och är alltid ett säkert kort.
Adress: Oysters & Grill, Sjællandsgade 1B, Nørrebro

Guide till Köpenhamn | Frk. Kräsen Guide till Köpenhamn | Frk. Kräsen

La Banchina (mat och vin)
Alla jag känner älskar att spendera ljumma sommarkvällar på La Banchina. Köp en flaska rosé, beställ lite mat och sätt dig på bryggan. Det blir inte bättre.
Adress: La Banchina, Refshalevej 141A, Refshaleøen (har bara öppet på sommaren!)

Guide till Köpenhamn | Frk. Kräsen

Kølsters Tolv Haner (öl)
Är jag och mina kompisar ute och dricker öl är det rätt stor chans att vi sitter på Kølsters. Här har dom gett ölen romantiska namn som ”Sommardröm” och annat fint. Allt är ekologiskt och stämningen är alltid på topp. Är det varmt har dom massor av bänkar utanför.
Adress: Kølsters Tolv Haner, Rantzausgade 56, Nørrebro

BRUS (öl)
Ännu en nice ölbar. Här är massor av plats, massor av folk och massor av öl. Är du ölnörd blir du glad här.
Adress: BRUS, Guldbergsgade 29, Nörrebro

Depanneur (kaffe och öl)
Lagom crazy litet ställe på Nörrebros nyaste hipstergata. Depanneur betyder visst kiosk på franska, så sådan en har dom försökt starta här. Köp billig filterkaffe och en skumbanan och sätt dig på en av dom fyra fönsterplatserna eller drick en öl med kompisarna utanför. Bäst om sommaren men rätt schyst resten av året också.
Adress: Depanneur, Griffenfeldsgade 17, Nörrebro 

Ska du vidare till Malmö?
Malmö är bara 30 minuter bort med tåg. Ska du dit hittar du min guide till Malmö här.

Flera tips till Köpenhamn
Varje månad tipsar jag om mina bästa ställen till Köpenhamn på bloggen. Här är hela min ”Köpenhamn”-kategori om du vill ha flera tips.

7

Kommentera

Johanna

Så himla bra guide, tack! Mina kompisar och jag ska snart till Köpenhamn och har tänkt lite var det är bäst att bo. Har du några förslag?

linn

Tack! Så glad jag blir 🙂 Jag tycker att ni ska försöka hitta ett AirBnb på Nørrebro – antingen helt nere vid Sjöarna i området runt omkring Ravnsborggade/Elmegade eller någonstans runt Stefansgade. Så har ni massor av mysiga ställen rakt utanför dörren. Det är mina favoritområden!

Hej,
Vilken härlig inspirationsguide för Köpenhamn – tusen tack!
Om man vill uppleva Köpenhamns bästa smörrebröd och öl, gärna utomhus, vart beger man sig då? 🙂

Linn

Så kul att du gillar guiden – tack! Jag har inte ätit smörrebröd i Köpenhamn speciellt många gånger, men jag har hört bra om Øl & Brød hos Mikkeller, som är en ölbar som även har lite olika matställen. Du kan läsa mera här: http://mikkeller.dk/location/ol-brod/ Det ligger på Vesterbro och jag tror att dom har lite platser utanför också.

Tack för att du tog dig tid att svara!

Sofia

Hej!
Tack för en superbra guide med härliga tips. Vi ska ha möhippa för min vän i augusti och ska avsluta kvällen i Köpenhamn med middag och drinkar. Har du något tips på restauranger / barer som passar för ett större sällskap på ca 14 personer?

Linn

Kul att du gillar guiden. Spontant tänker jag att Bæst på Nørrebro kan vara ett bra bud (som jag även nämner här i guiden). Dom har båda pizza och många små rätter – så det finns något för alla sorters kvällar. Och deras drinkar brukar vara nice. Där är stort, så 14 personer tror jag inte är något problem. Dock måste man boka bord där, det är väldigt poppis 🙂 Hittar ni inget där kan ni överväga att kolla in Cofocos restauranger. Alla Cofoco-ägda restauranger jag har ätit på har varit bra. Titta här: https://cofoco.dk

Kommentarer är avstängda