2018-04-18

Guide till Florens

Guide till Florens | Frk. Kräsen

Första gången jag besökte Florens var 2013. Morten och jag roadtrippade Toscana runt i en liten hyrbil. Halvvägs genom vår rutt och semester fickparkerade vi den lilla hyrda Pandan på en bakgata och så drog vi våra resväskor över dammiga kullerstenar i 35 graders värme. I allt spenderade vi tre dagar i stan och det var allt som skulle till för att jag skulle bli smask-förälskad.

Förra året bestämde vi oss för att åka tillbaka. Packade varsin ryggsäck, hittade några billiga flygbiljetter till Pisa och hoppade på en buss vidare till Florens när vi landat. Och så vandrade vi stan runt, mumsade gelato och konsumerade stora mängder pasta, pizza och rödvin. En bättre försmak på sommaren kunde man nästan inte ha fått.

Florens är en speciell stad. Så vacker att man knappt vet åt vilket håll man ska titta, men samtidigt möter man lika många amerikanska turister som är där på sin obligatoriska Rom-Florens-Venedig-resa som man möter italienare. De amerikanska turisterna har inte helt samma uppfattning om vad ett besök i Florens bör innehålla som mig och Morten. Så vi har skippat områdena som är mest packade med historiska monument – för ofta är det precis där turisterna står redo med kamera och guidebok. Och efter två besök i den här fina italienska staden känns det som att vi vet rätt bra var vi ska gå istället.

I den här guiden till Florens har jag samlat alla mina favoritställen. Några är från vår resa i 2013 och några är från vårt besök  2017.

Guide till Florens | Frk. KräsenGuide till Florens | Frk. KräsenGuide till Florens | Frk. Kräsen

Ditta Artigianale (kaffe)
Jag är mer än förtjust i americano för en euro i baren på diverse små kaffeställen. I min optik kan det nästan inte bli mer italienskt. Men även om jag gillar att dricka kaffe som italienarna själva gör det, är det skönt att komma till en riktig kaffebar med jämna mellanrum. Där det jobbar kaffenördar som gör gott kaffe på goda bönor. Sådant kaffe kan man få på Ditta Artigianale – här finns både V60 och Aeropress på menyn. Vill du komplettera kaffet med frukost serverar de även det.
Adress: Via dello Sprone, 3/5/R

Guide till Florens | Frk. Kräsen

San Lorenzo Mercato Centrale (kaffe)
Södra Europa vet hur man gör charmiga saluhallar och Florens saluhallar är inget undantag. Här kan man köpa färska råvaror, titta på människor och dricka kaffe för en euro. Det är alltid en bra idé att titta förbi och dricka förmiddagskaffe här.
Adress: Piazza dell Mercato

Guide till Florens | Frk. Kräsen

Gelateria Dei Neri (glass)
Florens har massor av små ställen som säljer fantastisk glass. Ett av mina favoritställen heter Gelateria Dei Neri. Här finns massor av olika smaker. Jag är väldigt förtjust i deras chokladsorbet, men är du en smula modigare än mig tycker jag att du ska smaka deras parmesan-glass.
Adress: Via dei Neri 9r

Vivoli Piero Il Gelato (glass)
Ett gammeldags och mysigt glass-ställe. Mums!
Adress: Via Isola Delle Stinche, 7/R

Guide till Florens | Frk. Kräsen

Galeteria Della Passera (glass)
Där får nästan bara plats en kund i den här butiken åt gången. De har inte Florens största urval av glass men här är charmigt, trevlig service och ett fint torg utanför där man kan käka sin glass.
Adress: Via Toscanella 15r.

Guide till Florens | Frk. KräsenGuide till Florens | Frk. KräsenGuide till Florens | Frk. KräsenGuide till Florens | Frk. Kräsen

Santarosa Bistrot (café/bar)
Gömt mitt i en liten park ligger Santarosa Bistrot. Det är både en slags urban trädgård och café där du kan dricka kaffe eller Aperol Spritz. Här kan du sitta och bläddra i italienska dagstidningar, vila i en solstol eller dricka cocktails med kompisarna. En perfekt grön oas när du vill pausa lite.
Adress: Lungarno Santarosa

Guide till Florens | Frk. KräsenGuide till Florens | Frk. KräsenGuide till Florens | Frk. Kräsen

La Cucina Di Pescepane (restaurang)
Först var La Cucina Di Pescepane egentligen en foodtruck vid floden men efter ett tag utökade ägarna med en restaurang.  Alla rätter de serverar innehåller fisk och du bestämmer själv i vilken ordning du vill att de ska serveras. När vi var här fanns det bara en engelsk meny, men tack och lov är här mest italienska gäster så det är inte så stor konkurrens om den engelska menyn.
Adress: via Carducci 15R.

Guide till Florens | Frk. KräsenGuide till Florens | Frk. Kräsen

Boutique Della Pasta Fresca (restaurang)
På danska Birgittes blogg ‘A Dusty Olive Green’ finns det massor av bra förslag på mysiga ställen i Florens. Birgitte har extra många rekommendationer till ett område som kallas Le Cure som ligger 45 minuters promenad från centrum. Hon föreslår att man ska äta pasta på Boutique della Pasta Fresca, så det gör Morten och jag. Vi är de enda i lokalen som inte pratar italienska och man kan tydligt märka att ägarna inte är vana vid utländska gäster. Pappan med den lilla sonen som äter lunch vid bordet bredvid oss översätter menyn som står skriven på väggen så gott han kan, och vi beställer två portioner pasta och två glas vin för 11 euro. Välkommen till vardags-Italien!
Adress: Via Domenico Cirillo 2/c.

Antica Bottega Del Pane Café (kaffe)
När du har käkat på Boutique della Pasta Fresca tycker jag att du ska fortsätta till Antica Bottega del Pane Caffé ett par gator bort och dricka en kopp kaffe. Antica Bottega del Pane Caffé är en minimal kaffebar där du kan ta en snabb fika.
Adress: Via Vincenzo Borghini 21r.

Guide till Florens | Frk. KräsenGuide till Florens | Frk. KräsenGuide till Florens | Frk. Kräsen

Trattoria Cibreo (restaurang)
Cibreo består både av en trattoria och en restaurang. Den sistnämnda har haft flera Michelinstjärnor, så vi höll oss till det lite lättare och billigare alternativet på trattorian när vi var här 2013. Och vilket bra val! Vi åt kycklingköttbullar, tomatsås, potatismos och marinerade kikärtor. Få ingredienser som var tillagade till perfektion. Nu – fem år senare – är det fortfarande en av de bästa måltider jag någonsin ätit.
Adress: Via de´Macci 122R.

Trattoria 13 Gobbi (restaurang)
När Morten och jag roadtrippade i Toscana 2013 mötte vi ett italienskt par på den lilla ön Elba. De informerade vänligt oss om att vi absolut inte kunde besöka Florens utan att gå förbi deras favoritrestaurang – Trattoria 13 Gobbi. Så när vi några dagar senare kom till Florens beställde vi förstås bord där. Stället var proppfullt och de flesta beställde det samma som oss: Deras ”one pound stek” och ”rigatoni” (det var det paret på Elba sagt att vi skulle äta här). Det visade sig vara ett utmärkt val, så därför rekommenderar jag gärna vidare restaurangen till andra. Men! En steak och en pasta är fullt tillräckligt till två personer. Speciellt om du vill kunna klämma ner en chokladkaka till efterrätt.
Adress: Via del Porcellana, 9R

Guide till Florens | Frk. Kräsen

Gusta Pizza (pizza)
I Italien kan man få serverat fantastisk pizza. Florens godaste pizza kan du få på Gusta Pizza. Här ringlar kön sig lång och rödvinet serveras i plastglas – se det som en del av charmen. Och njut av helt fantastisk pizza!
Adress: Via Maggio, 46/red

Guide till Florens | Frk. Kräsen

Il Pizzaiuolo (pizza)
Vill du äta pizza ännu en dag? Så fall tycker jag att du ska titta förbi Il Pizzaiuolo. Köp pizza ‘to go’ och sätt dig på ett av många närliggande torg.
Adress: Via de’ Macci, 113R

Guide till Florens | Frk. Kräsen

Mad Souls & Spirits (bar)
Är du på festhumör är San Frediano ett säkert kort, för här ligger barerna på rad. Vill du ha goda cocktails föreslår jag att du siktar in dig på MAD. De shakar exotiska och annorlunda cocktails som smakar väldigt gott. Jag drack en med björnbär och vinäger. Det kan låta som en galen kombination men det fungerade toppenbra.
Adress: Borgo S. Frediano, 36-38r.

The Joshua Tree Pub (bar)
Föredrar du lite mer italiensk vardagsstämning tycker jag att du ska besöka The Joshua Tree Pub. Det här är en klassisk ölbar – bara i italiensk fason. Här dricker italienarna öl och tittar på fotboll. Det är högljutt, trångt och lokalt.
Adress: Via della Scala, 37.

Guide till Florens | Frk. Kräsen

Area Pettini Burresi (park)
Bestämmer du dig för att promenera de 45 minuterna ut till Le Cure är det nästan ett måste att svänga förbi den lokala parken Area Pettini Burresi. Köp något att dricka och sätt dig i solen (eller skuggan!) en stund innan du går vidare. Här är avslappnat, vackert och mysigt.
Adress: Via Faentina 145

Guide till Florens | Frk. Kräsen

Michelangelo-pladsen
Vi lyckades gå fel två gånger innan vi kom upp på Michelangelo-platsen. Vilket är ganska otroligt, för den högsta platsen i Florens borde inte vara så svår att se… Det kräver lite benmuskler att komma upp på toppen, men utsikten gör det värt besväret. (I alla fall om man väljer rätt väg från början.)

Guide till Florens | Frk. Kräsen

Två mysiga gator: Borgo La Croce och Via Pietrapiana
Florens är full av mysiga gator till höger och vänster. Jag är extra förtjust i Borgo la Croce och Via Pietrapiana. Här är massor av mysiga små restauranger och charmiga caféer. Det är med andra ord en bra utgångspunkt om du inte vet var du ska gå.

Guide till Florens | Frk. Kräsen

4 extra saker att komma ihåg
✔ I Florens håller många restauranger siesta. Många har öppet 12-14, stänger och öppnar igen kl. 19 eller 20. Det kan vara bra att komma ihåg när du planerar dagen.

✔ Beställ för allt i världen bord! Många restauranger här är populära, så ring eller gå förbi och beställ bord dagen innan.

✔ Det går snabbt att ta bussen från Pisa till Florens. Så kan du inte hitta några flygbiljetter direkt till Florens fungerar det utmärkt att flyga till Pisa istället. Bussturen tar ungefär en timme och kostar cirka 10 euro. Bussen går direkt från flygplatsen i Pisa och stannar på tågstationen i Florens.

✔ I Florens har butikerna och lägenheterna olika nummer. Så om du har svårt att hitta rätt adress är det förmodligen därför. Du kan till exempel stå utanför en butik som ligger i nr. 16 och en lägenhet som ligger i nr. 22 samtidigt. Så kolla ordentligt på väggen för att hitta rätt nummer.

0

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte att publiceras. Obligatoriska fält är markerade *.