Recept: Dansk "brännande kärlek" med potatismos och bacon | Frk. Kräsen

För några år sedan var där en tävling i Danmark. Den förra livsmedelsministern bestämde sig får att man skulle rösta fram Danmarks nationalrätt. Alla landets regioner (vilket inte är så många – Danmark är ju så litet!) fick nominera sina favoriträtter, innan danskarna skulle rösta fram en vinnare.

Tävlingens vinnare blev stekt fläsk med persiljesås. Mer mormor-agtigt än så blir det nästan inte. I alla fall inte på den här sidan av Öresundsbron. En annan rätt som låg bra till i omröstningen var ”brännande kärlek”. Bakom det lite lustiga namnet gömmer sig en stor hög potatismos toppad med bacon och massor av stekt lök. Också ganska mormor-agtigt. Men väldigt gott.

Fast att jag ätit rätt många portioner brännande kärlek har jag aldrig helt förstått var namnet kommer ifrån. Och ingen dansk som jag har frågat har någon aning. Men Google erbjuder en förklaring. I en gammel artikel i en dansk dagstidning berättar en forskare i mathistoria att brännande kärlek faktiskt handlar om just precis kärlek. Eller för att vara mera precis: Kvinnornas kärleksförklaring till sina män. För efter att dom hade varit ute och jobbat en hel dag och var trötta när dom kom hem, stod kvinnorna redo med att berg av potatis, lök och bacon. Som tydligen var värsta kärleksförklaringen i slutet av 1800-talet.

3 tips till ”brännande kärlek”
✔ Du kan göra potatismoset med mera eller mindre smör och mjölk. Så länge du gillar det spelar det inte så stor roll hur du får till det.
✔ Jag brukar köpa en stor bit bacon och själv hacka i mindre bitar. Låter det opraktiskt kan du bara köpa skivor eller bacon som är hackat.
✔ Vill du göra en vegetarisk version kan du byta ut bacon mot champinjoner. Toppa gärna med lite grönkålschips.

Recept: Dansk "brännande kärlek" med potatismos och bacon | Frk. Kräsen Recept: Dansk "brännande kärlek" med potatismos och bacon | Frk. Kräsen Recept: Dansk "brännande kärlek" med potatismos och bacon | Frk. Kräsen

Brännande kärlek/Potatismos med bacon och lök
2 personer, 30 minuter

500 g potatis
2 msk smör
2 msk mjölk
1 tsk salt
1 knivspets peppar
100 g bacon
3 lök
1 knippe gräslök

Koka potatisen. Mosa och blanda med smör och mjölk. Smaka av med salt och peppar.
Skär lök och bacon i mindre bitar.
Stek baconet i en stekpanna i 2-3 minuter.
Tillsätt löken. Stek vidare i 5-10 minuter. Tillsätt en smula smör om pannan blir för torr.
Hacka gräslöken.
Servera potatismoset med massor av lök, bacon och gräslök på toppen.

Andra danska recept:
Dansk kycklingröra
Danska fastlagsbullar
Danska köttbullar i currysås

2
Frk. Kräsens favoriter #8

Jag började september i sommarklänning och jeansjacka. I slutet av månaden fick jag leta fram min gröna höstjacka och basker igen. Plötsligt vill jag helst vara inomhus. Jag har börjat sticka ett par nya ullstrumpor (samtidigt som jag överväger om jag ska kasta mig ut i att sticka den här koftan) och har skruvat på alla element i vår lägenhet. Läser bokklubbsböcker, lagar varm choklad och tittar på avsnitt efter avsnitt av Project Runway på Netflix.

Även om jag spenderat mer tid hemma än vad jag brukar så har jag inte suttit i soffan och druckit te hela månaden. Jag har varit ute och upplevt saker också. Här är några favoriter från den senaste månaden.

Frk. Kräsens favoriter #8

‘Den store bagedyst’ och tårta
Ett av mina danska favoritprogram är ‘Den store bagedyst’ på Danmarks Radio. Jag har aldrig sett ‘Hela Sverige bakar’, men jag gissar att det påminner om det. Efter att jag hade sett det första programmet bestämde jag mig för att göra en YouTube-video med mina reaktioner och kommentarer på det.

I samma video testade jag att baka en othello-tårta. Den hade alla deltagarna i ‘Den store bagedyst’ också bakat och jag ville undersöka hur svårt det egentligen är. Det visade sig att vara ganska svårt men väldigt gott. Nu ser jag fram emot att se vad dom bakar i nästa avsnitt av årets säsong. Förhoppningsvis kan jag testa även det i en video.

Frk. Kräsens favoriter #8 Frk. Kräsens favoriter #8

Kvällskurs i keramik
En gång i veckan hela den här hösten går jag en kvällskurs i keramik. När jag berättade för mina kompisar att jag hade anmält mig skrattade dom och skämtade om att det säkert bara var jag och pensionärer som skulle vara med. Det hade inte gjort ett dugg men dom kunde nästan inte ha haft mer fel. Dom flesta är faktiskt i min ålder. Så vi sitter där och småpratar och formar våra små lerklumpar. Här är en kaffekopp som jag finputsade i förra veckan. Nästa gång överväger jag att börja på en salladsskål.

Frk. Kräsens favoriter #8

På äppel-utflykt i Tyskland
I mitten av september hoppade min kompis Mia och jag på tåget från Köpenhamn till Hamburg. En timme utanför Hamburg ligger Stade och dit var vi bjudna av en tysk turistorganisation som jag samarbetar med på min danska blogg och i mitt företag. Området runt Stade huserar några av Europas största äppelodlingar och vi spenderade en hel solskensdag bland äppelträden. Ägarna berättade om deras odlingar, deras omläggning till ekologi och plockade äpplen från träden som vi smaskade i oss. Det var en väldigt kul och annorlunda upplevelse.

Frk. Kräsens favoriter #8

Kanelbullens Dag i Malmö
Kanelbullens Dag är ingen stor sak i Danmark (än, jag jobbar på det!). Men jag var faktiskt i Malmö igår och kunde således fira som sig bör. Mina föräldrar och jag drack eftermiddagskaffe och åt kanelbullar på St. Jakobs Stenugnsbageri i Slottsstaden i Malmö. Där var det massor av folk (och bullar!). Mysigt.

★ Gillar du bloggen kan du följa mig på Bloglovin här

2
Recept: Kanelbullar med bönor | Frk. Kräsen

Imorgon är det Kanelbullens Dag. Dom senaste åren har jag arbetat flitigt på att introducera danskarna till Sveriges fantastiska koncept med kanelbullar i början av oktober. Och ju fler kanelbullar jag har serverat på mitt kontor, ju mer övertygade verkar dom bli. Men å andra sidan, vem kan inte se poängen i Kanelbullens Dag?

Internet, matbutiker och diverse mattidningar svämmar över av olika kanelbulle-recept just nu. Så istället för att dela ett helt klassiskt recept på helt klassiska kanelbullar vill jag introducera er för något annat. Kanelbullar med vita bönor.

I know – det låter helskumt. Varför skulle någon frivilligt vilja ha bönor i kanelbullarna? Jag klandrar er verkligen inte om ni tänker att det är konstigt. Varför ska man ta något som fungerar och proppa det fullt av bönor?

Jag skulle kunna skriva att kanelbullar med bönor är nyttigare än vanliga kanelbullar. Men jag hatar den sortens argument. Vill man ha något nyttigt till sin kopp kaffe fungerar riskakor alldeles utmärkt. Eller varför inte hoppa över hela fikat, när man ändå är igång? Ni hör ju – hur tråkigt som helst!

Så jag nöjer mig med att konstatera att dom här kanelbullarna mättar mer än dom klassiska. Dom smakar ungefär likadant men man är mätt lite längre. Det tycker jag är en ganska trevlig bonus när man dricker förmiddagskaffe. Eller när klockan är fyra om eftermiddagen och energin börjar ta slut.

Vågar du ge det ett försök hoppas jag att du blir lika förtjust i kanelbullarna som mig. Och om du oroar dig för att kunna smaka bönorna så har jag lurat i Morten en hel plåt bullar utan att han har haft en aning om att dom innehåller bönor. Så jag lovar att dom är kvalitetstestade!

3 tips till kanelbullar med bönor
✔ Du kan byta ut både mjölk och smör mot andra versioner i det här receptet. Jag har till exempel bakat bullarna med veganskt margarin. Det fungerar bra, även om det såklart betyder att den klassiska ”smörsmaken” försvinner.
✔ Knåda degen ordentligt. Har du en bakmaskin tycker jag att du ska använda den. Jag arbetar i lite mjöl åt gången i min maskin och låter den jobba fem minuter till sist. Då blir degen mycket enklare att kavla ut.
✔ Du kan byta ut sockret i fyllningen mot brun farin. Det smakar också gott.

Recept: Kanelbullar med bönor | Frk. Kräsen Recept: Kanelbullar med bönor | Frk. Kräsen Recept: Kanelbullar med bönor | Frk. Kräsen Recept: Kanelbullar med bönor | Frk. Kräsen

Kanelbullar med bönor
Cirka 32 bullar, 5 timmar

50 g jäst
5 dl mjölk
1 burk vita bönor (cirka 400 g)
1 kg mjöl
1 msk salt
150 g socker
2 msk kardemumma
3 ägg
250 g smör
3 msk kanel

Smula jästen i en stor skål.
Häll 3 dl mjölk i skålen. Rör ut jästen.
Häll av vattnet från bönorna och skölj dem.
Blanda 2 dl mjölk och alla bönorna. Mixa till en slät puré. Häll i skålen.
Tillsätt cirka två tredjedelar av mjölet, 75 g socker, salt, kardemumma och 2 ägg. Arbeta ihop.
Tillsätt resten av mjölet lite åt gången. Arbeta ihop mellan varje gång.
Skär 125 g smör i mindre bitar. Skär hål/luckor i degen med en kniv och stoppa ner smöret i hålen. Arbeta ihop till en smidig deg.
Låt degen jäsa under en bakduk i 1 timme och 30 minuter.
Blanda 125 g smör, 75 g socker och kanel.
Dela degen i två delar. Kavla ut avlånga fyrkanter.
Fördela fyllningen på degen. Rulla ihop till två korvar. Rulla från den ena kortsidan till den andra.
Dela varje degkorv i cirka 16 bullar.
Lägg bitarna med snittytan uppåt på en plåt med bakplåtspapper. Låt jäsa under en bakduk i 1 timme och 30 minuter.
Vispa ihop ett ägg och pensla bullarna.
Baka vid 200 grader i 12-15 minuter.

PS.
Gillar du det här receptet kan du även testa mitt recept på kalljästa bullar med bönor i.

2
Guide till Köpenhamn | Frk. Kräsen

Uteserveringarnas tid verkar vara förbi för den har gången. Folk sitter fortfarande på trottoarerna och dricker öl och promenerar runt Sjöarna i Köpenhamn med en to-go-kopp i handen. Men jag tror att jag har tagit årets sista dopp på stranden på Svanemøllen. Och även om jag alltid har varit svag för sommarnostalgi dricker jag faktiskt helst min öl inomhus nu.

Tack och lov har Köpenhamn massor av mysiga ställen inomhus också. När temperaturen sjunker och det blir kallare utomhus håller jag mig ännu mer på Nörrebro än vad jag gör resten av året. För varför ska man cykla tvärs över stan i regn och blåst när ens eget kvarter är fullt av mysiga ställen? Här är tre av mina favoritställen just nu.

Guide till Köpenhamn | Frk. Kräsen

Japansk mat på Kuma
Fem minuter från min lägenhet ligger Kuma, en liten japansk restaurang. Här finns bara tolv sittplatser, men trots att det är så smått har jag aldrig haft problem med att få ett bord. Kuma serverar okonomiyaki (japansk omelett med topping) och massor av små rätter med inspiration från Japan. Deras kimchi smakar fantastiskt och jag älskar deras ‘hot chicken wings’. Kuma är helt enkelt ett bra och ganska överkomligt alternativ när du är sugen på kvällsmat ute.
Adress: Kuma, Jagtvej 101, Nörrebro

Guide till Köpenhamn | Frk. Kräsen

Kaffe och kaka på Mokkariet
Det här är ett tips till den som besöker Köpenhamn ofta. Eller precis har flyttat hit för att plugga. För vid första ögonkastet är Mokkariet inte så speciellt. Det liknar ett helt vanligt café. Men Mokkariet är ett sånt ställe som har ”stammis-potential”. Som jag besöker igen och igen för att dricka kaffe med mina kompisar.

Här kan man sitta hur länge man vill utan att någon kastar sura blickar på en. Här är både massor av plats och härlig stämning (en kombination som kan vara svår att hitta på samma ställe) och priserna är överkomliga. Har du tänkt dig att gå ut och dricka många koppar kaffe i Köpenhamn ska du veta att det här stället finns.
Adress: Mokkariet, Jagtvej 72, Nörrebro

Guide till Köpenhamn | Frk. Kräsen

Middag på Oysters & Grill
Vill du gå ut och käka god mat utan att bli ruinerad i Köpenhamn måste du känna till restaurangkedjan Cofoco. Cofoco äger mer än tio restauranger runt omkring i Köpenhamn och ingen är den andra lik. Det finns en italiensk Cofoco-restaurang (Vespa), en fransk (Les trois cochons) och så vidare. Min favorit är Oysters & Grill. Som namnet avslöjar serverar dom ostron och andra skaldjur till förrätt och grillade alternativer till huvudrätt. Inredningen påminner lite om en alpstuga och lite om en charterdestination på Mallorca på 70-talet. What’s not to like med den kombinationen?!
Adress: Oysters & Grill, Sjællandsgade 1B, Nørrebro

Vill du ha fler tips?
Här är min stora guide till Köpenhamn.

★ Gillar du bloggen kan du följa mig på Bloglovin här

4
Recept: Köttbullar i tomatsås med spagetti

Idag drämmer jag till med en Lady och Lufsen-rätt. Köttbullar i tomatsås med spagetti. Kan det bli mer romantiskt? Antagligen inte. Något annat som jag tycker är ganska romantiskt är att jag ska tillverka en frukostskål till Morten. Jag har nämligen börjat på en keramikkurs. Jag räknar med att hela köket snart är fullt av hemmagjorda skålar och koppar. Och när jag frågade Morten om han önskade sig något bad han om en egen skål till sin yoghurt och müsli.

För ett år sedan bestämde jag mig för att jag var i akut behov av en hobby. Eller. Låt mig förtydliga. Jag var i behov av en hobby som inte har något som helst att göra med mitt jobb. (Efter att jag gjorde om min favorithobby till mitt heltidsjobb har jag nämligen saknat en ny hobby. Som inte är att dricka kaffe med kompisar eller stå 45 minuter på en stepmaskin på träningscentret på hörnet.)

Mitt första bud på en ny hobby var att börja plugga italienska. Så två terminer i rad cyklade jag genom regn och rusk för att spendera två timmar varje onsdag kväll i ett kallt klassrum tillsammans med ett gäng pensionärer. Jag gäspade mig igenom kvällarna och panik-gjorde veckans läxa en timme innan jag skulle iväg eftersom jag inte alls haft lust att göra det tidigare.

Efter ett år bestämde jag mig för att italienska nog inte var en speciellt bra hobby för mig. Det var för teoretiskt. Helt enkelt för tråkigt och ”jag går på högstadiet igen”-aktigt. I ett försök att hitta en roligare hobby undersökte jag alla kvällskurser man överhuvudtaget kan hitta i min del av Köpenhamn. Och när jag hittade en kurs i keramik bestämde jag mig för att det lät helt rätt.

Ikväll ska jag iväg på min tredje gång av tolv den här hösten. Och vet ni vad? Jag älskar det. Att sitta tre timmar i rad och försöka trolla om en lerklump till en skål eller en mugg är så otroligt kul. I samma sekund som jag börjar knåda den där klumpen är det som att alla tankar som inte handlar om lertyper, skålformar och glasyrfärger försvinner iväg. Mitt Pinterest-board med inspiration växer non-stop och jag längtar till onsdag kväll. Om det inte är stensäkra tecken på en potentiell favorithobby så vet jag inte vad det är!

Så vem vet – nästa gång kanske jag kan servera romantiskt Lady och Lufsen-mat på en hemmagjord tallrik. Det vore ju lagom coolt.

3 tips till goda köttbullar i tomatsås
✔ Jag brukar alltid baka mina köttbullar i ugnen. Jag tycker att det är lättare än att steka dom i stekpannan. Men föredrar du att steka dom i stekpannan så får du gärna fortsätta med det.
✔ Har du några gamla cherrytomater eller en halv burk soltorkade tomater i kylskåpet kan du slänga i dom också i tomatsåsen. Det kan nästan inte bli för mycket av det goda ju.
✔ Jag brukar servera den här rätten med stora mängder parmesanost på toppen. Det gör den ännu godare.

Recept: Köttbullar i tomatsås med spagetti Recept: Köttbullar i tomatsås med spagetti Recept: Köttbullar i tomatsås med spagettiRecept: Köttbullar i tomatsås med spagetti Recept: Köttbullar i tomatsås med spagetti

Köttbullar i tomatsås med spagetti
(4 personer, 45 minuter)

400 g nötfärs
2 msk salt
1 tsk peppar
1 rödlök
10 kvistar basilika
1 dl mjölk
0,5 dl ströbröd
1 ägg
1 msk olja
1 burk hackade tomater (cirka 400 g)
1 burk röd pesto (cirka 150 g)
2 msk tomatpuré
1 msk balsamvinäger
0,5 tsk paprika
0,25-0,5 tsk cayennepeppar
500 g spagetti

Blanda ströbröd och mjölk. Låt stå i 5 minuter.
Blanda nötfärs, salt och peppar i en skål.
Riv rödlöken. Hacka basilika fint.
Blanda försiktigt ihop rödlök, basilika, ägg och mjölk-ströbröd-blandingen med färsen.
Rulla köttbullar (cirka 20-25 stycken) och lägg på en bakplåt eller stor form.
Sätt in i ugnen på 250 grader. Baka 5 minuter. Vänd alla köttbullarna med hjälp av två teskedar. Baka ytterligare 5 minuter.
Stek köttbullarna gyllenbruna i olja i en stekpanna.
Blanda tomatpuré, hackade tomater, röd pesto, 1 msk salt, 0,5 tsk peppar, paprika, cayennepeppar och balsamvinäger i en gryta.
Låt småkoka under lock i 15 minuter.
Mixa tomatsåsen. Blanda tomatsåsen och köttbullarna.
Servera med spagetti.

PS.
Gillar du det här receptet tycker jag att du ska testa mitt recept på grekiska köttbullar eller på danska köttbullar i currysås.

3
Recept: Potatissoppa med citron och timjan | Frk. Kräsen

För ett par veckor sen var jag hemma i Skåne på besök. Pappa och jag hade delat upp dagens arbetsuppgifter: Han skulle cykla in till matbutiken och handla ingredienser och jag skulle laga lunch. En perfekt plan!

Det kittlade lagom oskönt i min hals, så i ett sista desperat försök på att skrämma bort en eventuell förkylning skrev jag ner ingredienserna till en värmande pumpasoppa med massor av chili på pappas inköpslista. För att försäkra mig om att det hela blev rätt googlade jag dessutom pumpor och visade pappa. Förklarade att hokkaido og butternut var helt okej. Men att han gärna fick låta bli att släpa med en hel Halloween-pumpa hem på pakethållaren.

Efter den pedagogiska genomgången tänkte jag att min pumpasoppa-plan var stensäker. Intill pappa ringde från matbutik nr. 2 och konstaterade att personalen i båda butiker informerat honom om att pumpasäsongen alltså inte börjat än.

Eftersom jag hade lagat pumpasoppa med 30 studenter på en matlagningsworkshop två dagar tidigare ställde jag mig en aning skeptisk till påståendet. Finns det verkligen inte pumpa i matbutikerna i Sverige i mitten av september? Eller är dom bara lite efter ute på den skånska landsbygden? Oavsett vilket behövde jag komma på en Plan B. Gärna snabbt, eftersom pappa stod och hängde med korgen på armen mitt på Konsum.

Lösningen blev soppornas säkraste kort. Potatissoppa. Den har nästan alla butiker alla ingredienser till året runt. Och med några kvistar timjan och lite citronsaft i smakar det nästan magiskt.

3 tips till potatissoppa
✔ Jag brukar köpa lite mjöligare potatisar till potatissoppa. Det mesta funkar bra så länge du undviker färskpotatis.
✔ Ser potatisarna någorlunda rena ut behöver du inte skala dom. Bara skrubba dom ordentligt rena och tärna ner i grytan.
✔ Färdig potatissoppa ska inte stå många minuter på spisen innan den har blivit lite tjockare än man tänkt sig. Blir soppan för tjock kan du bara tillsätta lite mer vatten eller grädde och röra ut.

Recept: Potatissoppa med citron och timjan | Frk. Kräsen Recept: Potatissoppa med citron och timjan | Frk. Kräsen Recept: Potatissoppa med citron och timjan | Frk. Kräsen

Potatissoppa med citron och timjan
(4 personer, 30 minuter)

1 msk olja
1 lök
1 klyfta vitlök
5 kvistar timjan
500 g potatis
1 tärning grönsaksbuljong
6,5 dl vatten
2,5 dl matlagningsgrädde
1 ekologisk citron
2 tsk salt
1 knivspets peppar

Hacka lök, vitlök och timjan. Stek i en gryta i olja i 2 minuter.
Tärna potatisen. Stek i 2 minuter.
Tillsätt grönsaksbuljong. Häll i vatten.
Koka under lock till potatisen är mjuk (cirka 15 minuter).
Mixa soppan.
Blanda i grädde, citronskal och citronsaft. Rör ner.
Smaka av med salt och peppar.

5
Recept: Squashkaka | Frk. Kräsen

Hej på er. Hoppas att er måndag börjat bra? Jag ska bara jobba fram till lunch idag. Sen ska jag cykla hem. Jag har två punkter på min ”att göra”-lista i eftermiddag: Att städa köket och försöka klara nästa bana i SuperMario Odyssey.

Torsdag, fredag och lördag var jag på besök i norra Tyskland med en av mina kunder. Jag ska göra en guide till Niedersachsen på min danska blogg om några veckor, så i dagarna tre försökte jag uppleva så mycket som möjligt. Vi plockade äpplen, lagade mat med tyska kockar och besökte matmarknader. Den sorters uppgifter är ju hur roliga som helst, men när tåget rullade in i Köpenhamn igen sent lördag kväll var jag både genomförkyld och supertrött. Hann knappt lägga huvudet på kudden därhemma innan jag somnade och sov till lunch. Så därför blir idag bara en halv arbetsdag.

Imorgon kommer en av mina kunder på besök. Vi ska fotografera ett recept som jag gjort med en av deras produkter. I vanliga fall brukar jag vara själv i mitt fotostudie, men den här gången ska bilden sättas in i hur många sammanhang som helst. Så för att det inte ska bli för förvirrande är deras art director med, så vi är helt säkra på att det är tillräckligt mycket plats till text i bakgrunden. Och när man får så fint besök så måste man se till att både fotostudiet och köket ser någorlunda ut.

Om inte städning och SuperMario tar all min tid i eftermiddag ska jag baka en squashkaka också. Just nu kostar en squash sju kronor i min matbutik, så jag äter squash i alla möjliga format. I pasta, sallad och kakor. Har du inte testat att baka med squash tidigare kan jag verkligen rekommendera det. Det funkar precis som med morötter i en morotskaka – hur gott som helst ju.

3 tips till en god squashkaka
✔ En normalstor squash väger ofta 250-300 gram. Har du ingen möjlighet att väga din squash är det ett bra utgångspunkt.
✔ Jag använder hasselnötter i det här receptet, men valnötter smakar också gott.
✔ Det är viktigt att kakan blir genombakad. Är du osäker på om kakan är färdig kan du sticka en liten kniv eller tandpetare i den. Är det deg på tandpetaren behöver kakan gräddas i längre tid.

Recept: Squashkaka | Frk. Kräsen Recept: Squashkaka | Frk. Kräsen Recept: Squashkaka | Frk. Kräsen Recept: Squashkaka | Frk. Kräsen

PS.
Gillar du det här receptet gillar du nog också mitt recept på klassisk morotskaka.

3
Recept: Lasagne med lax och räkor | Frk. Kräsen

Det regnar utanför. Himlen är grå och jag kan känna vad maten smakar av för första gången på fyra dagar. Kan inte komma ihåg när jag senast varit så förkyld som jag varit den här helgen.

Annat var det för fyra veckor sen när jag gjorde den här lasagnen. Då var himlen blå. Sommarklänningarna var mitt mest använda plagg i garderoben. Och Morten och jag hade lånat ett sommarhus vid havet av några kompisar och åt majoriteten av dagens måltider utomhus. Efter tio dagars tågluff genom Tjeckien och Tyskland (här är guiden jag gjorde till Leipzig) spenderade vi sex dagar i ett litet hus från 70-talet med ett blått kök och kakelugn. Läste böcker, gick på promenad till stranden och lagade mat.

Det lilla sommarhuset vi brukar låna ligger långt från det mesta (utom stranden!), så varje gång vi ska dit fyller vi Mortens föräldrars bil med allt vi kan tänkas behöva under dagarna där. Gör långa listor på vilka rätter vi ska göra vilka dagar och hur vi kan få mest möjligt ut av ingredienserna så vi varken behöver släppa med oss mer än nödvändigt eller slänga något när vi åker hem.

I sommar stod den här lasagnen med lax och räkor på menyn en av kvällarna. Jag hade hittat ett recept på fisklasagne i en tidning tidigare på sommaren. Som vanligt kunde jag inte låta bli att ändra om och göra min egen version. Den blev så god att jag var tvungen att skriva ner receptet noggrant efter maten så jag kan dela den med er. Hoppas att ni gillar den lika mycket som jag.

3 tips till lasagne med lax och räkor
✔ Tycker du att inköpslistan blir lite för lång till den här lasagnen? Strunta i räkorna och kör på med bara lax. Vill du variera dig kan du även byta ut räkorna mot kräftskjärtar. Det smakar också gott.
✔ Det är viktigt att såsen får en krämig konsistens. Vispa hela tiden när du gör den. Blir den för tunn kan du låta den koka in lite grann. Blir den för tjock kan du tillsätta mer vätska. Det spelar ingen roll om det är vin, mjölk eller grädde.
✔ Smaka av såsen med salt och peppar innan du häller den i formen. Smakar såsen inte tillräckligt så kommer hela lasagnen att bli småtråkig i smaken.

Recept: Lasagne med lax och räkor | Frk. Kräsen Recept: Lasagne med lax och räkor | Frk. Kräsen Recept: Lasagne med lax och räkor | Frk. Kräsen Recept: Lasagne med lax och räkor | Frk. Kräsen Recept: Lasagne med lax och räkor | Frk. Kräsen Recept: Lasagne med lax och räkor | Frk. Kräsen Recept: Lasagne med lax och räkor | Frk. Kräsen Recept: Lasagne med lax och räkor | Frk. Kräsen Recept: Lasagne med lax och räkor | Frk. Kräsen Recept: Lasagne med lax och räkor | Frk. Kräsen Recept: Lasagne med lax och räkor | Frk. Kräsen Recept: Lasagne med lax och räkor | Frk. Kräsen Recept: Lasagne med lax och räkor | Frk. Kräsen Recept: Lasagne med lax och räkor | Frk. Kräsen Recept: Lasagne med lax och räkor | Frk. Kräsen Recept: Lasagne med lax och räkor | Frk. Kräsen Recept: Lasagne med lax och räkor | Frk. Kräsen Recept: Lasagne med lax och räkor | Frk. Kräsen Recept: Lasagne med lax och räkor | Frk. Kräsen

Lasagne med lax och räkor
4 personer, 1 timme och 30 minuter

Lasagneplattor (torra!)
150 g spenat
1 fänkål
1 tsk chiliflagor
2 msk olja
1 burk räkor
250 g lax
1 lök
1 klyfta vitlök
4 msk smör
4 msk mjöl
2 dl vitt vin
1 tärning fiskbuljong + 2 dl vatten
2 dl matlagningsgrädde
2 dl mjölk (eller 2 dl matlagningsgrädde ytterligare)
1 bunt dill
2 tsk salt
0,5 tsk peppar
1 mozzarella

Hacka fänkålen fint.
Värm oljan i en panna. Tillsätt spenat, fänkål och chiliflagor.
Stek i 2-3 minuter.
Skär laxen i mindre bitar. Häll av vattnet från räkorna.
Börja på såsen. Blanda 2 dl kokande vatten och 1 tärning fiskbuljong.
Hacka lök och vitlök fint.
Stek lök och vitlök i 1 msk smör i en gryta i 2 minuter. Häll i en skål.
Smält resterande smör i grytan. Tillsätt mjöl och vispa ihop.
Häll i matlagningsgrädde, vin, fiskbuljong och mjölk lite åt gången. Vispa till såsen har en krämig konsistens.
Hacka dillen. Tillsätt dill och den stekta löken och vitlöken.
Smaka av med salt och peppar.
Häll en smula sås i en ugnssäker form. Lägg i lasagneplattor.
Tillsätt grönsaker, lax, räkor och sås. Täck med lasagneplattor. Repetera 2-3 gånger.
Avsluta med ett tunt lager sås.
Baka i ugnen ved 200 grader i 25 minuter.
Skär försiktigt lasagnen i bitar i formen. Fördela osten på toppen.
Baka 10 minuter mer eller till lasagnen är gyllenbrun. Låt lasagnen vila 5 minuter innan den serveras.

Andra recept på lasagne:
Klassisk lasagne
Vegetarisk lasagne

1
Recept: Kalljästa bullar | Frk. Kräsen

Jag längtar till helgen. Imorgon ska jag vara med i morgonprogrammet i danska P4 och prata om svensk matkultur. ”Det är ju snart val i Sverige (som du säkert är väl medveten om) och vi tänkte fokusera lite på Sverige i radion. Vill du komma och prata om svensk mat?” stod det i ett mail som jag fick förra veckan. Jag sa ja, så klockan åtta imorgon har jag lovat att vara på plats i studion på Danmarks Radio.

När jag pratade med en av journalisterna på programmet tidigare den här veckan undrade hon vilken slags mat som är typiskt svensk. Jag får den frågan rätt ofta. Och svaret är tyvärr inte så spännande som man kan önska, för svensk och dansk mat har mycket gemensamt. Men det finns några saker som verkligen skiljer sig åt.

Ett bra exempel är bröd. Inte hembakat – som dom kalljästa bullarna i dagens inlägg. Men butiksbröd.

Det är ingen hemlighet att danskarna älskar rågbröd. Vissa av mina kompisar tar till och med rågbröd med sig på semestern. (Här måste jag också erkänna mig skyldig. Jag har både transporterat rågbröd med hem till Sverige och på semester på Mallorca.) Men även om danskarna inte förväntar sig danskt bröd i butikerna utomlands, blir dom överraskade över hur sött brödet är i Sverige.

Inför radiobesöket imorgon bestämde jag mig för att göra lite research och efter en stund på Google visste jag svaret – som faktiskt är över 100 år gammalt. Under första världskriget var det nämligen svårt att få tag på mjöl i Sverige. Socker hade vi däremot massor av, eftersom vi kunde odla sockerbetor själv. Och under knapra tider får man ju använda det som finns. Så i Sverige började man baka bröd med mindre mjöl och mera socker. När det blev möjligt att importera mjöl igen hade man vant sig vid sött bröd (som dessutom gav mer energi och jäste snabbare), så dåtidens svenskar var inte specielt förtjusta i att gå tillbaka till den gamla varianten. Visst är det intressant?

3 tips till kalljästa bullar
✔ Du kan själv välja vilken sorts mjöl du vill använda. Det blir bäst om den största delen mjöl är vanligt vetemjöl, men det spelar ingen roll om du använder grahamsmjöl, rågmjöl eller något helt tredje för att göra bullarna lite mer spännande.
✔ Degen ska vara lös – mera som en tjock gröt än en fast bulldeg.
✔ Jag brukar baka cirka 9 bullar. Gör du bullarna mindre kan det hända att dom ska baka lite kortare tid, så håll koll på ugnen.

Recept: Kalljästa bullar | Frk. Kräsen Recept: Kalljästa bullar | Frk. Kräsen Recept: Kalljästa bullar | Frk. Kräsen Recept: Kalljästa bullar | Frk. Kräsen Recept: Kalljästa bullar | Frk. Kräsen Recept: Kalljästa bullar | Frk. Kräsen Recept: Kalljästa bullar | Frk. Kräsen Recept: Kalljästa bullar | Frk. Kräsen Recept: Kalljästa bullar | Frk. Kräsen

Kalljästa bullar
(10-12 bullar, 1 timme + 1 dag i kylen)

6 dl kallt vatten
15 g jäst
1 tsk socker
2 msk olja
1 msk salt
1 dl havregryn
8 dl mjöl
1,5 dl rågmjöl eller grahamsmjöl

Smula jästen i en stor skål.
Häll i vattnet. Rör ut jästen.
Tillsätt socker, olja, salt, havregryn och mjöl.
Arbeta ihop. Degen ska vara lös och klistrig.
Sätt plastfolie över skålen och låt den jäsa i kylskåpet i cirka 12 timmar.
Forma cirka 10 bullar med en sked.
Låt bullarna jäsa på en bakplåt i 30 minuter.
Baka vid 225 grader i 18-20 minuter.

PS.
Gillar du kalljästa bullar föreslår jag att du även testar mitt recept på kalljästa bullar med bönor i degen. Man kan inte smaka bönorna och bullarna blir extra mättande.

5
Recept: Pasta med champinjoner och karamelliserad rödlök | Frk. Kräsen

Det regnar i Köpenhamn idag. Innan Morten och jag gick och la oss igår tittade vi på väderleksrapporten. Den lovade regn. I stora mängder. 17 mm för att vara exakt.

Enligt väderleksrapporten skulle det börja regna om morgonen. Så det första jag gjorde när jag vaknade var att klicka mig in på DMI’s regnbilder. Och så väckte jag Morten. ”Det öser ner om en halvtimme så du har 30 minuter att cykla till jobbet om du inte vill bli genomblöt.” Tror aldrig någon av oss haft en mer effektiv morgon.

Om väderleksrapporten för idag var hyfsat deprimerande så är väderleksrapporten betydligt bättre nästa vecka. Då ska det nästan bli sommar igen. Under tiden jag väntar på att sommaren gör en mini-come back utnyttjar jag tiden med att käka olika rätter med svamp. Svamp-rätter och soppa är klassisk ‘regn och rusk’-mat i min värld.

Förra veckan gjorde jag sallad med linser, blomkål och kantareller. Och den här veckan har jag gjort dagens rätt – pasta med champinjoner och karamelliserad rödlök. Perfekt att käka i väntan på ytterligare några sommardagar. Jag tänker spontant picnic på stranden nästa vecka – man har väl lov att hoppas att det blir så varmt?

3 tips till god pasta med champinjoner
✔ Kok pastan ‘al dante’. Den här rätten blir godare om pastan inte är för mjuk.
✔ Ska det gå snabbt kan du köpa nötter eller mandlar som redan är rostade och hacka.
✔ Har du en kruka med timjan i köksfönstret kan du byta ut rosmarin mot timjan. Det smakar också godt.

Recept: Pasta med champinjoner och karamelliserad rödlök | Frk. Kräsen Recept: Pasta med champinjoner och karamelliserad rödlök | Frk. Kräsen Recept: Pasta med champinjoner och karamelliserad rödlök | Frk. Kräsen Recept: Pasta med champinjoner och karamelliserad rödlök | Frk. Kräsen Recept: Pasta med champinjoner och karamelliserad rödlök | Frk. Kräsen Recept: Pasta med champinjoner och karamelliserad rödlök | Frk. Kräsen Recept: Pasta med champinjoner och karamelliserad rödlök | Frk. Kräsen Recept: Pasta med champinjoner och karamelliserad rödlök | Frk. Kräsen Recept: Pasta med champinjoner och karamelliserad rödlök | Frk. Kräsen Recept: Pasta med champinjoner och karamelliserad rödlök | Frk. Kräsen Recept: Pasta med champinjoner och karamelliserad rödlök | Frk. Kräsen Recept: Pasta med champinjoner och karamelliserad rödlök | Frk. Kräsen Recept: Pasta med champinjoner och karamelliserad rödlök | Frk. Kräsen

Pasta med champinjoner och karamelliserad rödlök
2 personer, 30 minuter

250 g pasta
200 g champinjoner
1 klyfta vitlök
1 kvist rosmarin
40 g smör
2 rödlök
2 msk balsamvinäger
1 tsk socker
1 dl grädde
1 tsk salt
0,5 tsk peppar
20 g parmesan
0,5 dl hasselnötter

Skär rödlöken i mindre bitar.
Smält 20 g smör i en gryta. Tillsätt rödlök, balsamvinäger och socker.
Stek på låg värme i 10 minuter så rödlöken karamelliseras. Rör runt då och då.
Hacka vitlök och rosmarin fint. Skär champinjonerna i mindre bitar.
Värm 20 g smör i en panna. Tillsätt champinjoner, vitlök och rosmarin.
Stek i 6-8 minuter.
Koka pastan.
Blanda pasta, grädde, rödlök och champinjoner. Värm i 2 minuter.
Smaka till med salt och peppar.
Hacka hasselnötterna grovt. Rosta i en torr panna.
Pynta med parmesan och hasselnötter.

Andra recept på pasta:
Vegetarisk one-pot-pasta
Pasta med körsbärstomater och basilika
Pasta med lax, pesto och grönkål
Spaghetti alla puttanesca
Spaghetti bolognese

2