Recept: Hel kyckling i lergryta | Fröken Kräsen

Ett nytt fenomen har nått Danmark. ”Water fasting”. En av landets största YouTubers har testat det på sin kanal och förklarar pedagogiskt för sina följare att water fasting, precis som namnet avslöjar, handlar om att inte konsumera annat än vatten. Enligt YouTubern kan man vattenfasta i sju dagar. Eller 30 dagar om man verkligen vill gå ner i vikt. Själv vill hon bara ”rensa kroppen för all gift man fyllt den med när man ätit mat”, så hon har bara tänkt sig att köra tre dagar.

Efter tre dagar är hon fantastiskt glad. Hon tycker att insidan av kroppen känns ren(?!?). Och så har hon gått ner flera kilo. Diverse danska myndigheter och sundhetspersoner på sociala medier är inte riktigt lika glada. Snarare tvärtom.

Själv känner jag mig inte så pigg på enbart dricka vatten i tre dagar. Istället spekulerar jag på exakt vilket gift hon är pigg på att göra sig av med. Det framgår nämligen inte i hennes video. Att ”rensa bort lite gift” verkar vara ett överordnat begrepp.

Det är svårt att inte bli deppig när någon med 150 000 prenumeranter på YouTube glatt konstaterar att det är sjukt nice att testa water fasting tre dagar i rad. På samma sätt som jag blev lite deppig när jag i somras såg en ny kokbok med över 50 recept på smaksatt vatten i en bokhandel i Köpenhamn. På framsidan stod det att den var perfekt om man bantade. 179 kronor för 50 recept på vatten. Jag gissar att hyfsat många av recepten inleds med orden ”tillsätt vatten”. Sjukt ändå.

I dagens recept på kyckling i lergryta här på bloggen ska du också tillsätta vatten. Men eftersom jag tycker att det är ett schyst koncept att bli mätt när man äter så innehåller receptet rätt mycket utöver vattnet. Grönsaker, kyckling och massor av smak. Hoppas att du är pigg på att testa!

3 tips till kyckling i lergryta
✔ En hel kyckling riskerar ibland att bli lite torr. Det är därför man placerar smör mellan skinnet och köttet. Det kan vara lite svårt att komma åt, men kycklingen blir betydligt saftigare, så det är värt allt jobb.
✔ Du kan själv välja vilka grönsaker du ska ha i botten. Blanda dina favoritgrönsaker eller utnyttja möjligheten att tömma grönsakslådan i kylskåpet.
✔ Vill du variera smaken? Hacka rosmarin istället för timjan och fyll på med öl istället för vin i lergrytan.

Recept: Hel kyckling i lergryta | Fröken Kräsen Recept: Hel kyckling i lergryta | Fröken Kräsen Recept: Hel kyckling i lergryta | Fröken Kräsen Recept: Hel kyckling i lergryta | Fröken Kräsen Recept: Hel kyckling i lergryta | Fröken Kräsen

Hel kyckling i lergryta
2 timmar, 4 personer

1 kyckling
25 g smör
10 kvistar timjan
2 klyftor vitlök
1 ekologisk citron
1 tsk salt
0,5 tsk peppar
2 dl vitt vin
1 dl vatten
2 msk olja
Grönsaker (till exempel pumpa, brysselkål, potatis, lök, vitlök, morötter etc.)

Häll vatten i båda delarna av lergrytan. Låt stå minst 15 minuter. Häll bort vattnet.
Förbered grönsakerna. Fördela i den nedersta delen av lergrytan. Krydda med salt och peppar.
Hacka timjan och vitlök. Riv citronskalet.
Blanda timjan, vitlök, citronskal, smör, salt och peppar.
Fördela smörblandningen mellan skinnet och köttet på kycklingen. Använd eventuellt en liten kniv för att komma åt.
Fyll gärna på med grönsaker inne i kycklingen.
Placera kycklingen på toppen av grönsakerna i lergrytan.
Pensla kycklingen med olja. Krydda med salt och peppar.
Häll vitt vin och vatten i lergrytan.
Sätt på locket. Sätt in lergrytan i en kall ugn. Skruva upp ugnen på 200 grader.
Låt kycklingen stå i ugnen i 1 timme och 30 minuter. Ta bort locket och låt stå i ytterligare 5 minuter så att den får en fin färg.

Andra goda recept med kyckling:
Dansk kycklingröra
Chicken nuggets
Kycklingsallad med potatis och jordgubbar
Paj med kyckling, cocktailtomater och fetaost

3
Recept: Citronpaj med italiensk maräng | Fröken Kräsen

Idag drämmer jag till med ett betydligt längre recept än jag brukar. Men den här citronpajen med italiensk maräng är värd varenda minut i köket. Orkar du baka dig igenom alla stegen väntar en väldigt god fikapaus.

Innan vi hoppar vidare till receptet måste jag nästan berätta varför jag har bakat citronpaj.
För ja.
Där finns en bakgrundshistoria.

Följer du med på min Instagram (och förstår mina danska bildtexter där!) har du kanske redan läst om det en gång. För just nu går den danska versionen av ‘Hela Sverige bakar’ på TV. På den här sidan av Öresundsbron heter programmet ‘Den store bagedyst’ och ett par dagar efter att varje avsnitt har visats på TV har jag lagt upp en video på min danska YouTube-kanal. I varje video analyserar och kommenterar jag avsnittet som har varit. Och så testar jag att baka en av kakorna från programmet.

Förra veckan var det chokladtema i ‘Den store bagedyst’. Första uppgiften var att baka egna chokladbarer – i stil med Twix, Snickers och Mars. I min video om avsnittet konstaterade jag att jag gärna hade smakat nästan alla. Alla utom en. En av deltagarna, Christina, hade bakat proteinbarer. Det tyckte jag varken lät speciellt gott eller kreativt, så i min video förklarade jag varför jag varken ville smaka på hennes chokladbar eller tyckte att proteinbarer var en speciellt bra idé.

Efter att jag hade lagt upp videoen på YouTube fick jag ett meddelande på Instagram. Från Christina. Hon konstaterade att hon alltså inte alls är så sund som jag fick det att låta och gillar choklad minst lika mycket som mig. Hon avslutade meddelandet med att skriva ”från Christina – som inte är någon sundhetsfreak!”.

Om jag fick dåligt samvete efter att ha läst hennes meddelande? En smula. För även om jag tycker att proteinbarer låter tråkigt så var det nog inte min mest eleganta formulering. Så jag bestämde mig för att be Christina om ursäkt i min video den här veckan. Och istället för att baka en av kakorna från programmet så bakade jag en av Christinas favoritkakor från hennes blogg. Hennes danska kakblogg är nämligen full av goda kakrecept (som absolut inte är sunda!) och när jag frågade snällt fick jag gärna dela hennes recept på citronpaj med italiensk maräng.

Christinas citronpaj smakar fantastiskt, så jag har översatt receptet till svenska. Hoppas att ni gillar den lika mycket som jag gör.

Och om ni undrar.
Ja. Christina accepterade min ursäkt.
Tänk vad lite kaka kan göra!

3 tips till citronpaj med maräng
✔ Man ska helst jobba så lite som möjligt med mördeg. Så snart degen hänger ihop ska den in i kylen och vila. Jobbar du med den för mycket så blir det svårt att kavla ut den senare. Klistrar den fast i bordet kan du lägga lite plastfolie över och under degen när du kavlar.
✔ Det är viktigt att aluminiumfolien täcker både bottnen och kanterna av pajen dom första 15 minuterna. Annars riskerar du att bränna kanterna på pajen och då blir den inte speciellt god.
✔ Låt inte sockersirapen bli kall på plattan när du står och vispar. Då stelnar den och blir konstig. Det är bättre att hälla i allt i vitorna i en långsam stråle. Blir den hård och konstig kan du tillsätta en smula vatten och värma upp den igen. Då brukar konsistensen blir bra.

Recept: Citronpaj med italiensk maräng | Fröken Kräsen Recept: Citronpaj med italiensk maräng | Fröken Kräsen Recept: Citronpaj med italiensk maräng | Fröken Kräsen Recept: Citronpaj med italiensk maräng | Fröken Kräsen

Citronpaj med italiensk maräng
1 paj (cirka 10 bitar), 3 timmar

Mördeg:
170 g kallt smör
250 g mjöl
65 g florsocker
1 knivspets vaniljpulver
1 knivspets salt
1 litet ägg

Citronkräm:
2 eko-citroner
100 g socker
2 ägg
2 äggulor
2 dl vispgrädde

Maräng:
125 g äggvitor
200 g socker
1 dl vatten

Mördeg:
Skär smör i mindre bitar.
Blanda smör, mjöl, florsocker, vanilj och salt i en mixer. Mixa ihop.
Tillsätt ägget och mixa igen. Arbeta eventuellt ihop degen försiktigt med händerna om det behövs.
Låt degen vila i kylen i 1-2 timmar.
Kavla ut degen. Placera den i en pajform (cirka 25 cm i diameter), så den täcker botten och kanterna. Skär av en skarp kant på degen runt kanterna.
Sätt formen i kylen i 10-30 minuter. Nagga den med en gaffel.
Lägg ett ark aluminiumfolie på toppen af kakan. Fyll på med matvete eller torkade kikärtor. Detta gör att dejen inte puffar upp.
Baka kakan vid 220 grader i 15 minuter. Ta därefter bort folien och kikärtorna. Skruva ner ugnen på 150 grader och baka ytterligare 10 minuter.

Citronkräm:
Blanda socker, ägg, äggulor och vispgrädde i en mixer.
Riv skalet på en citron. Tillsätt i mixern.
Skär bort resterande skal på båda citronerna. Skär ut citronfilérna och tillsätt i mixern. Se till att det vita skalet och kärnorna inte kommer med.
Mixa ihop. Häll i pajformen.
Baka i 30 minuter vid 150 grader. Låt kakan bli kall.

Maräng:
Vispa äggvitorna hårda och spetsiga.
Blanda socker och vatten i en gryta. Kok till en halvtjock sockersirap (har du en termometer ska blandningen vara 121 grader).
Tillsätt sockersirapen i äggvitorna långsamt samtidigt som du vispar.
Vispa vidare till du har en seg och blank maräng. Det tar 10-15 minuter.
Spritsa marängen på pajen. Bränn försiktigt med en gasbrännare.

2
Recept: Remouladsås | Frk. Kräsen

Lördag natt klockan 02.37. Det är sällan en portion varma pommes frites och en liten skål remouladsås smakar bättre. Jag bor bara ett stenkast från Köpenhamns mest kebabtäta gata. Där kan du köpa falafel, kebab och flottiga pommes fram till småtimmarna. Med hummus, ketchup, majonnäs och remouladsås till. Det är bara att välja.

Jag överdriver inte när jag säger att det är gatan med flest kebabhak i hela Köpenhamn. Nørrebrogade (som gatan heter) har faktiskt anordnat ”Nørrebro Mesterskab i Shawarma” flera år i rad. I år fick arrangören in 700 förslag med nomineringar. 15 kebabställen gick till final och 250 glada Köpenhamnare vandrade runt och provsmakade kebab en hel söndag innan dom röstade fram det bästa stället.

Jag bor granne med DurumBar, vinnaren från 2015. Dit går jag för att köpa falafel när jag inte orkar laga kvällsmat. Eller när suget efter goda pommes frites blir för stort. Dom bakar både pitabröd och wraps själv, så ibland går jag dit och köper bröd. Ett nybakat pitabröd är så otroligt mycket godare än det som finns i matbutiken. Och nästan lika billigt när man har allt annat innehåll till pitabrödet hemma i kylen.

Det enda som DurumBar inte är experter i är remouladsås. Så oftast landar mitt val på majonnäs när jag är där. Har jag riktig tur står det hemmagjord remouladsås i kylen när jag kommer upp i lägenheten med min påse. Pommes, hemmagjord remouladsås och en läsk. Bättre blir det nästan inte klockan 02.37 en lördag natt.

3 tips till god remouladsås
✔ Jag gillar att hacka äpple och rödlök rejält så såsen får en extra krämig konsistens. Gillar du att den innehåller lite större bitar kan du bara skära det mindre.
✔ Gillar du inte kapris kan du ersätta det med hackade cornichoner istället.
✔ Remouladsås handlar om en bra balans mellan creme fraiche och majonnäs. Testa dig fram till vad du tycker bäst om – det kan hända att du tycker att det är godare med lite mer eller mindre majonnäs.

Recept: Remouladsås | Frk. Kräsen Recept: Remouladsås | Frk. Kräsen Recept: Remouladsås | Frk. Kräsen Recept: Remouladsås | Frk. Kräsen Recept: Remouladsås | Frk. Kräsen Recept: Remouladsås | Frk. Kräsen

Remouladsås
10 minuter, 1 glas

1 äpple
0,5 rödlök
3 msk kapris
3 msk majonnäs
1 dl creme fraiche
0,5 tsk salt
1 knivspets peppar

Hacka äpplet.
Hacka löken fint.
Blanda äpple, rödlök, kapris, majonnäs och creme fraiche.
Smaka av med salt och peppar.

PS.
Remouladsås med hemmagjorda pommes smakar (som tidigare nämt) magiskt! Här är mitt recept på pommes frites.

1
Recept: Romkulor (dammsugare med dansk twist) | Fröken Kräsen

”Det där liknar ju inte alls dammsugare”, tänker du kanske. ”Varför har hon döpt receptet till dammsugare med dansk twist? Det är ju jättekonstigt.”

Och ja. Du har helt rätt. Det liknar verkligen inte dammsugare. Men vet du hur svårt det är att översätta danska kaknamn till svenska? Det är jättesvårt. Så ibland måste man vara kreativ.

På danska heter dom här små kakorna ”romkugler”. Det är kulor som innehåller rom. Så långt är det ju egentligen ganska logiskt. Bakom pyntet gömmer sig precis samma deg som i danska dammsugare. Där är kaksmulor och annat gott. Så även om det inte ser ut som dammsugare har kakorna rätt mycket gemensamt.

Om du går in på ett klassiskt danskt konditori kan du alltid hitta romkulor bland kakorna och wienerbröden. Men själv bakar jag faktiskt inte romkulor speciellt ofta. Mest för att jag sällan har kakrester över och det är ju en ganska avgörande ingrediens. Men varje gång jag mot förmodan har några kakrester sparar jag dom. Och dom senaste veckorna har påsen med gamla kakor i min frys växt markant.

Anledningen heter ‘Den store bagedyst’. Det är den danska versionen av ‘Hela Sverige bakar’ och just nu går programmet på TV i Danmark. Jag tittar, analyserar och gör en video på min danska YouTube-kanal efter varje avsnitt. Och i min egen video testar jag att baka en av kakorna från programmet för att se hur enkelt eller svårt det egentligen är.

Min nya lilla YouTube-serie gör att Morten och jag äter kakor mest hela tiden. Våra kompisar och kontor hjälper oss att käka upp mina kreationer varje gång, men när man ska trycka ut bottnar i olika storlekar och mönster blir det trots allt rätt mycket rester över. Och när jag öppnade frysen tidigare den här veckan och fyllde på påsen med kakrester som jag alltid har liggande där konstaterade jag att det faktiskt var tillräckligt till hemmagjorda romkulor. En sån chans ska ju utnyttjas!

3 tips till dammsugare med twist
✔ Du kan använda vilken slags kakrester du vill. Det funkar både bra med olika sorters kladdkakor och tigerkaka. Eller något helt annat som du har hemma.
✔ Om degen är svår att arbeta ihop kan du tillsätta extra sylt. I klassiska danska romkulor brukar det vara hallonsylt, men jag gillar krusbärssylt. Du kan använda din favorit.
✔ I Danmark tillsätter man rom eller romessens i både romkulor och dammsugare. I Sverige tror jag att det är enklast att byta ut romessens mot arraksessens.

Recept: Romkulor (dammsugare med dansk twist) | Fröken Kräsen Recept: Romkulor (dammsugare med dansk twist) | Fröken Kräsen Recept: Romkulor (dammsugare med dansk twist) | Fröken Kräsen Recept: Romkulor (dammsugare med dansk twist) | Fröken Kräsen Recept: Romkulor (dammsugare med dansk twist) | Fröken Kräsen

Danska romkulor/Dammsugare med twist
20-25 romkulor, 1 timme

500 g kakrester
100 g marsipan
1-2 msk sylt
1 tsk rom/romessens/arraksessens
175 g mörk choklad
Pynt (kokos, nötter, mandlar, strössel, frystorkade bär)

Dela kakan i mindre bitar och kör i en matberedare.
Riv marsipanen.
Blanda kaksmulor, marsipan, sylt och rom i en stor skål.
Hacka 100 g choklad och smält. Häll i degen.
Arbeta ihop degen. Forma små kulor.
Hacka resten av chokladen. Smält.
Doppa kulorna i choklad och rulla därefter i pynt.
Förvara i kylen.

1
Recept: Kyckling i grön curry

När jag tittade in SVT’s hemsida för ett tag sedan såg jag reklam för ett nytt program. Det heter Bästa dieten‘ och handlar om fyra familjer och par, som ska testa varsin ny diet i en månad. Två personer ska käka LCHF, några ska testa 5:2-dieten och fasta två dagar i veckan, ett par ska äta helt veganskt och dom sista ska följa Livsmedelsverkets rekommendationer. SVT kallar programmet för ”vetenskaps-reality”.

Är det någon som har sett dom första avsnitten? Jag har börjat titta på det – matintresserad som jag är. Efter ett och ett halv avsnitt har alla kommit en bra bit in i deras nya dieter. Gjort första sjukhusbesöket med tillhörande tester. Och jag hoppas snart på lite mer vetenskap och en smula mindre matinspiration och reality. För även om LCHF-parets coach lovordar ägg, kött och feta mejeriprodukter tycker jag att kritiken och eventuella baksidor av alla dieter hittills har lyst med sin frånvaro. Men det kanske kommer?

Själv tänker jag att jag baserar min ”diet” på sunt förnuft. Jag blandar vegetarisk kålsallad med kyckling i grön curry och fredagspizza med fitnessbesök. Och när jag ser programmet kan jag inte låta bli att spekulera i vilken diet jag själv helst hade testat i en månad. Jag vill varken fasta (bye bye 5:2) eller äta mer djur än vad jag gör idag (så nej tack till LCHF). Livsmedelsverkets rekommendationer och tallriksmodellen känns nästan för enkelt, men å andra sidan hade jag nog inte klarat mig speciellt länge på vegansk kost. Tänk att inte kunna äta yoghurt och löskokta ägg till frukost? Det verkar jobbigt.

Vad hade du valt om du skulle testa något nytt i en månad?

3 tips till kyckling i grön curry
✔ All grön curry-paste är inte lika stark. Köper du en svagare kan du tillsätta lite extra, så det blir god smak på rätten.
✔ Se till att kycklingen är genomstekt. Köper du stora kycklingbröst kanske dom behöver ett par minuter extra i ugnen.
✔ Med både fisksås och grön curry tycker jag sällan att det behövs extra salt. Men jag föreslår att du smakar av rätten och bestämmer själv – ibland är lite salt och peppar nödvändigt.

Recept: Kyckling i grön curry | Frk. Kräsen Recept: Kyckling i grön curry | Frk. Kräsen Recept: Kyckling i grön curry | Frk. Kräsen Recept: Kyckling i grön curry | Frk. Kräsen Recept: Kyckling i grön curry | Frk. Kräsen Recept: Kyckling i grön curry | Frk. Kräsen Recept: Kyckling i grön curry | Frk. Kräsen Recept: Kyckling i grön curry | Frk. Kräsen Recept: Kyckling i grön curry | Frk. Kräsen

Kyckling i grön curry
4 personer, 40 minuter

1 burk kokosmjölk (cirka 400 ml)
2 msk grön curry-paste
2 msk fisksås
1 msk socker
250 g sugarsnaps
1 bunt salladslök
1 bunt basilika
1 squash
4 kycklingbröst
2 msk olja

Stek kycklingen i olja i en varm stekpanna i 2 minuter på varje sida.
Lägg kycklingen i en form. Sätt den i ugnen vid 175 grader i 20 minuter.
Blanda kokosmjölk, grön curry-paste, socker och fisksås i en gryta.
Låt det puttra på låg värme till kycklingen är färdig.
Skär squash, sugarsnaps och salladslök i mindre bitar.
Stek squash, sugarsnaps och salladslök i olja i 3-4 minuter.
Skär kycklingen i skivor. Servera med grönsaker och sås.
Pynta med basilika. Servera gärna med ris.

Andra goda recept med kyckling:
Dansk kycklingröra
Chicken nuggets
Kycklingsallad med potatis och jordgubbar
Paj med kyckling, cocktailtomater och fetaost

0
Frk. Kräsens favoriter

I helgen fick jeg en rolig nyhet. Jag är nominerad till Matbloggspriset 2018 i kategorin ”Bästa foto”. Jag blev så otroligt glad när jag fick reda på det. För även om jag har bloggat på danska i åtta år, så är den här bloggen ju fortfarande relativt ny. Och därför känns det extra roligt att Matbloggsprisets jury tycker att jag tar bra matbilder. Hurra och tack för nomineringen!

Dom senaste veckorna har innehållit en hel del härligheter utöver den roliga nyheten om Matbloggspriset. Jag har samlat några av dom i det här inlägget.

Frk. Kräsens favoriterFrk. Kräsens favoriter

Havtorn på Amager Fælled
Pang sa det, och så blev det höst i Köpenhamn! Min kompis Anneli och jag utnyttjade den sista soliga och ljumma dagen med att ta en långpromenad på Amager Fælled i Köpenhamn. Man kunde nästan gå utan jacka och solen bländade en. Magiskt ju!

Längst bort på fælleden hittade vi massor av havtorn. Vi trampade glatt runt bland buskarna, käkade sura bär och tog bilder. Men plötsligt kunde vi märka en mindre trevlig lukt. Anneli gissade på gödsel. Jag tyckte att det luktade toalett. Fem sekunder senare upptäckte vi att där nog varit en havtorn-förtjust hund i buskarna innan oss och att våra skor var insmorda i hundbajs. Men vi hann i alla fall få dagens dos vitaminer innan vi var tvungna att hålla för näsan och hoppa ut ur buskarna. Så kan det också gå…

Kokbokeriet i Köpenhamn

En kopp kaffe på Kogebogeriet
När jag var i Hamburg för några år sedan blev jag fullständigt förälskad i Koch Kontor – ett café och en butik med kokböcker som delade lokal. Jag tyckte att det var en fantastisk idé och undrade varför ingen hade startat något liknande i Köpenhamn. Därför blev jag så himla glad när Kokbokeriet öppnade på Nörrebro för två veckor sen. Där kan man dricka kaffe, käka cheesecake och shoppa kokböcker. Så fin idé ju!

Frk. Kräsen bakar

Hela Danmark bakar
Den nya säsongen av ‘Den store bagedyst’ – alltså den danska versionen av ‘Hela Sverige bakar’ är i full gång. Efter varje program testar jag att baka programmets hemliga utmaning hemma i mitt kök och kommenterar alla avsnitten på min danska YouTube-kanal.

Hittills har jag bakat en othello-tårta, en hallon-cheesecake, en svensk prinsesstårta och en rulltårta med maräng. Förra gången var det svenskt tema. Domarna från ‘Hela Sverige bakar’ var på besök i det danska programmet och deltagarna skulle bland annat baka knäckebröd. Den hemliga utmaningen (kallas det för den hemlige utmaningen i det svenska programmet också?) var att baka en krokan. En krokan?! Det känns ju inte överdrivet svenskt, så jag bakade en prinsesstårta i min video istället. Både godare och mera känt i Sverige ju!

★ Gillar du bloggen kan du följa mig på Bloglovin här och Instagram här

2
Recept: Drink med havtorn | Frk. Kräsen

Nästan alla jag känner är förkylda. Så vad passar bättre än en fredagsdrink fullproppad med C-vitaminer? Ett färskt havtorn innehåller ju lika många C-vitaminer som en hel apelsin vilket borde göra den här drinken till värsta vitamin-boosten. Och det är ju inte helt fel.

Apropå C-vitaminer och nyttigheter så gjorde jag 100(!) sunda shots förra fredagen. Då gick nämligen Kulturnatten av stapeln i Köpenhamn. Massor av företag, organisationer och ministerier hade öppet hus hela kvällen och jag gästade Nordisk Ministerråd och Visit Swedens scen och snackade om mat, sundhet och livet som bloggare. Och så delade jag ut hemmagjorda shots med ingefära, äpple, citron och fänkål till besökarna.

Först hade jag faktiskt tänkt göra en shot med havtorn i någon form. Men när jag stod hemma i köket och experimenterade med frusna havtorn insåg jag att det var lite väl ambitiöst. För även om man kan trolla fram en god shot med havtorn till en eller två personer så är det alldeles för mycket jobb att göra det till 100 personer. Så därför valde jag den lite säkrare ingefära-vägen istället.

Men låt oss komma tillbaka till dagens recept! Den här drinken experimenterade jag fram förra hösten. Gillar du drinken muscow mule känner du nog igen en del ingredienser på listan. Jag utgick nämligen från en klassisk muscow mule. Och så gjorde jag om den så den passar snuviga skandinaver lite bättre. Skål!

3 tips till en god drink med havtorn
✔ Variera hur stark du vill att drinken ska vara genom att tillsätta mera eller mindre ginger ale.
✔ Du kan byta ut ginger ale mot ginger beer – båda delarna smakar gott. Kan du hitta båda två i din matbutik hade jag nog valt ginger beer.
✔ Vill du ha en alkoholfri version kan du ersätta vodkan med mineralvatten.

Recept: Drink med havtorn | Frk. Kräsen Recept: Drink med havtorn | Frk. Kräsen Recept: Drink med havtorn | Frk. Kräsen Recept: Drink med havtorn | Frk. Kräsen Recept: Drink med havtorn | Frk. Kräsen Recept: Drink med havtorn | Frk. Kräsen Recept: Drink med havtorn | Frk. Kräsen

Drink med havtorn
1 drink, 20 minuter

1 dl havtorn
4 cl vodka
0,5 lime
Is
0,5-1 dl ginger ale eller ginger beer
1 kvist rosmarin

Värm havtorn i en gryta till alla bären har mjuknat.
Mixa bären när de har kallnat. Sila bort kärnor och skal.
Blanda havtornjuice, vodka och limesaft i ett glas.
Fyll på med istärningar och ginger ale/ginger beer. Blanda försiktigt.
Pynta med rosmarin.

3
Recept: Dansk "brännande kärlek" med potatismos och bacon | Frk. Kräsen

För några år sedan var där en tävling i Danmark. Den förra livsmedelsministern bestämde sig får att man skulle rösta fram Danmarks nationalrätt. Alla landets regioner (vilket inte är så många – Danmark är ju så litet!) fick nominera sina favoriträtter, innan danskarna skulle rösta fram en vinnare.

Tävlingens vinnare blev stekt fläsk med persiljesås. Mer mormor-agtigt än så blir det nästan inte. I alla fall inte på den här sidan av Öresundsbron. En annan rätt som låg bra till i omröstningen var ”brännande kärlek”. Bakom det lite lustiga namnet gömmer sig en stor hög potatismos toppad med bacon och massor av stekt lök. Också ganska mormor-agtigt. Men väldigt gott.

Fast att jag ätit rätt många portioner brännande kärlek har jag aldrig helt förstått var namnet kommer ifrån. Och ingen dansk som jag har frågat har någon aning. Men Google erbjuder en förklaring. I en gammel artikel i en dansk dagstidning berättar en forskare i mathistoria att brännande kärlek faktiskt handlar om just precis kärlek. Eller för att vara mera precis: Kvinnornas kärleksförklaring till sina män. För efter att dom hade varit ute och jobbat en hel dag och var trötta när dom kom hem, stod kvinnorna redo med att berg av potatis, lök och bacon. Som tydligen var värsta kärleksförklaringen i slutet av 1800-talet.

3 tips till ”brännande kärlek”
✔ Du kan göra potatismoset med mera eller mindre smör och mjölk. Så länge du gillar det spelar det inte så stor roll hur du får till det.
✔ Jag brukar köpa en stor bit bacon och själv hacka i mindre bitar. Låter det opraktiskt kan du bara köpa skivor eller bacon som är hackat.
✔ Vill du göra en vegetarisk version kan du byta ut bacon mot champinjoner. Toppa gärna med lite grönkålschips.

Recept: Dansk "brännande kärlek" med potatismos och bacon | Frk. Kräsen Recept: Dansk "brännande kärlek" med potatismos och bacon | Frk. Kräsen Recept: Dansk "brännande kärlek" med potatismos och bacon | Frk. Kräsen

Brännande kärlek/Potatismos med bacon och lök
2 personer, 30 minuter

500 g potatis
2 msk smör
2 msk mjölk
1 tsk salt
1 knivspets peppar
100 g bacon
3 lök
1 knippe gräslök

Koka potatisen. Mosa och blanda med smör och mjölk. Smaka av med salt och peppar.
Skär lök och bacon i mindre bitar.
Stek baconet i en stekpanna i 2-3 minuter.
Tillsätt löken. Stek vidare i 5-10 minuter. Tillsätt en smula smör om pannan blir för torr.
Hacka gräslöken.
Servera potatismoset med massor av lök, bacon och gräslök på toppen.

Andra danska recept:
Dansk kycklingröra
Danska fastlagsbullar
Danska köttbullar i currysås

2
Frk. Kräsens favoriter #8

Jag började september i sommarklänning och jeansjacka. I slutet av månaden fick jag leta fram min gröna höstjacka och basker igen. Plötsligt vill jag helst vara inomhus. Jag har börjat sticka ett par nya ullstrumpor (samtidigt som jag överväger om jag ska kasta mig ut i att sticka den här koftan) och har skruvat på alla element i vår lägenhet. Läser bokklubbsböcker, lagar varm choklad och tittar på avsnitt efter avsnitt av Project Runway på Netflix.

Även om jag spenderat mer tid hemma än vad jag brukar så har jag inte suttit i soffan och druckit te hela månaden. Jag har varit ute och upplevt saker också. Här är några favoriter från den senaste månaden.

Frk. Kräsens favoriter #8

‘Den store bagedyst’ och tårta
Ett av mina danska favoritprogram är ‘Den store bagedyst’ på Danmarks Radio. Jag har aldrig sett ‘Hela Sverige bakar’, men jag gissar att det påminner om det. Efter att jag hade sett det första programmet bestämde jag mig för att göra en YouTube-video med mina reaktioner och kommentarer på det.

I samma video testade jag att baka en othello-tårta. Den hade alla deltagarna i ‘Den store bagedyst’ också bakat och jag ville undersöka hur svårt det egentligen är. Det visade sig att vara ganska svårt men väldigt gott. Nu ser jag fram emot att se vad dom bakar i nästa avsnitt av årets säsong. Förhoppningsvis kan jag testa även det i en video.

Frk. Kräsens favoriter #8 Frk. Kräsens favoriter #8

Kvällskurs i keramik
En gång i veckan hela den här hösten går jag en kvällskurs i keramik. När jag berättade för mina kompisar att jag hade anmält mig skrattade dom och skämtade om att det säkert bara var jag och pensionärer som skulle vara med. Det hade inte gjort ett dugg men dom kunde nästan inte ha haft mer fel. Dom flesta är faktiskt i min ålder. Så vi sitter där och småpratar och formar våra små lerklumpar. Här är en kaffekopp som jag finputsade i förra veckan. Nästa gång överväger jag att börja på en salladsskål.

Frk. Kräsens favoriter #8

På äppel-utflykt i Tyskland
I mitten av september hoppade min kompis Mia och jag på tåget från Köpenhamn till Hamburg. En timme utanför Hamburg ligger Stade och dit var vi bjudna av en tysk turistorganisation som jag samarbetar med på min danska blogg och i mitt företag. Området runt Stade huserar några av Europas största äppelodlingar och vi spenderade en hel solskensdag bland äppelträden. Ägarna berättade om deras odlingar, deras omläggning till ekologi och plockade äpplen från träden som vi smaskade i oss. Det var en väldigt kul och annorlunda upplevelse.

Frk. Kräsens favoriter #8

Kanelbullens Dag i Malmö
Kanelbullens Dag är ingen stor sak i Danmark (än, jag jobbar på det!). Men jag var faktiskt i Malmö igår och kunde således fira som sig bör. Mina föräldrar och jag drack eftermiddagskaffe och åt kanelbullar på St. Jakobs Stenugnsbageri i Slottsstaden i Malmö. Där var det massor av folk (och bullar!). Mysigt.

★ Gillar du bloggen kan du följa mig på Bloglovin här

2
Recept: Kanelbullar med bönor | Frk. Kräsen

Imorgon är det Kanelbullens Dag. Dom senaste åren har jag arbetat flitigt på att introducera danskarna till Sveriges fantastiska koncept med kanelbullar i början av oktober. Och ju fler kanelbullar jag har serverat på mitt kontor, ju mer övertygade verkar dom bli. Men å andra sidan, vem kan inte se poängen i Kanelbullens Dag?

Internet, matbutiker och diverse mattidningar svämmar över av olika kanelbulle-recept just nu. Så istället för att dela ett helt klassiskt recept på helt klassiska kanelbullar vill jag introducera er för något annat. Kanelbullar med vita bönor.

I know – det låter helskumt. Varför skulle någon frivilligt vilja ha bönor i kanelbullarna? Jag klandrar er verkligen inte om ni tänker att det är konstigt. Varför ska man ta något som fungerar och proppa det fullt av bönor?

Jag skulle kunna skriva att kanelbullar med bönor är nyttigare än vanliga kanelbullar. Men jag hatar den sortens argument. Vill man ha något nyttigt till sin kopp kaffe fungerar riskakor alldeles utmärkt. Eller varför inte hoppa över hela fikat, när man ändå är igång? Ni hör ju – hur tråkigt som helst!

Så jag nöjer mig med att konstatera att dom här kanelbullarna mättar mer än dom klassiska. Dom smakar ungefär likadant men man är mätt lite längre. Det tycker jag är en ganska trevlig bonus när man dricker förmiddagskaffe. Eller när klockan är fyra om eftermiddagen och energin börjar ta slut.

Vågar du ge det ett försök hoppas jag att du blir lika förtjust i kanelbullarna som mig. Och om du oroar dig för att kunna smaka bönorna så har jag lurat i Morten en hel plåt bullar utan att han har haft en aning om att dom innehåller bönor. Så jag lovar att dom är kvalitetstestade!

3 tips till kanelbullar med bönor
✔ Du kan byta ut både mjölk och smör mot andra versioner i det här receptet. Jag har till exempel bakat bullarna med veganskt margarin. Det fungerar bra, även om det såklart betyder att den klassiska ”smörsmaken” försvinner.
✔ Knåda degen ordentligt. Har du en bakmaskin tycker jag att du ska använda den. Jag arbetar i lite mjöl åt gången i min maskin och låter den jobba fem minuter till sist. Då blir degen mycket enklare att kavla ut.
✔ Du kan byta ut sockret i fyllningen mot brun farin. Det smakar också gott.

Recept: Kanelbullar med bönor | Frk. Kräsen Recept: Kanelbullar med bönor | Frk. Kräsen Recept: Kanelbullar med bönor | Frk. Kräsen Recept: Kanelbullar med bönor | Frk. Kräsen

Kanelbullar med bönor
Cirka 32 bullar, 5 timmar

50 g jäst
5 dl mjölk
1 burk vita bönor (cirka 400 g)
1 kg mjöl
1 msk salt
150 g socker
2 msk kardemumma
3 ägg
250 g smör
3 msk kanel

Smula jästen i en stor skål.
Häll 3 dl mjölk i skålen. Rör ut jästen.
Häll av vattnet från bönorna och skölj dem.
Blanda 2 dl mjölk och alla bönorna. Mixa till en slät puré. Häll i skålen.
Tillsätt cirka två tredjedelar av mjölet, 75 g socker, salt, kardemumma och 2 ägg. Arbeta ihop.
Tillsätt resten av mjölet lite åt gången. Arbeta ihop mellan varje gång.
Skär 125 g smör i mindre bitar. Skär hål/luckor i degen med en kniv och stoppa ner smöret i hålen. Arbeta ihop till en smidig deg.
Låt degen jäsa under en bakduk i 1 timme och 30 minuter.
Blanda 125 g smör, 75 g socker och kanel.
Dela degen i två delar. Kavla ut avlånga fyrkanter.
Fördela fyllningen på degen. Rulla ihop till två korvar. Rulla från den ena kortsidan till den andra.
Dela varje degkorv i cirka 16 bullar.
Lägg bitarna med snittytan uppåt på en plåt med bakplåtspapper. Låt jäsa under en bakduk i 1 timme och 30 minuter.
Vispa ihop ett ägg och pensla bullarna.
Baka vid 200 grader i 12-15 minuter.

PS.
Gillar du det här receptet kan du även testa mitt recept på kalljästa bullar med bönor i.

2