2020-10-11

När man inte kan åka till [valfri stad i Europa] åk till Stockholm.

Hej! Här står jag bredvid min weekendbag (ej i bild) påväg att ta tåget till Stockholm!

Efter att checkat in väskan, mött upp Maria och svept ett glas bubbel traskade vi till Schmaltz Bar & Deli. Absolut mysigt men väldigt besviken på fiskgratängen. Men desto bättre samtal och sällskapa.

Vi somnade kungligt i våra hotellsängar. Och vaknade till ett regngrått Stockholm. Men vad gör det när man kan besöka ställen som Svenskt Tenn.

Älskar deras dukningar.

Pratade många gånger under helgen om min ovilja att helt omfamna huvudstaden. Absolut att det är en extremt vacker stad. Och absolut att den har mycket bra. Och absolut att stockholmare har jobbat på sin  charm eller något. Men tror egentligen att det är så enkelt som att mitt hjärta klappar lite mer och lite extra för städer mer söderöver. I Stockholm har man blankt rakborstar hår. I Köpenhamn ”oj jag vaknade upp så här”. Och mitt hår kommer aldrig bli blankborstat. Hur mycket jag än borstar. Nåväl. Vi tog oss från Svenskt Tenn till…

Riche och en dillgravad lax med kokt potatis. Försökte greppa dekoren på deras fönster men la inte nämnvärt märke till affischerna på väggen. Något jag ärligt talat grämer mig för. Vad är konst och vad är rasism? Kolla närmre här. (Ps. Frågan var retorisk. Inte ok tycker jag)

Vi gick sen vidare till Galleriet CFHill. För att kolla på Sara Danius porträtt som snart ska låsas in på Akademin igen.

Mäktig placering.

Mäktigt porträtt.

Smart.

Ösregnade när vi kom ut. Så vi skyndade hit. Till Lydmars foajé. Där vi åt dessert och ostron och drack vin.

Sen var det absolut dags för mer Sara. Denna gången hennes Nobelklänningar (2015-2018) som hon tagit fram tillsammans med Per Engsheden. Fick rys och lite tårar i ögonen när jag traskade runt och tittade på verken. Det är konst, kultur och så jäkla mycket mod av Sara Danius att bära dem i ett sådant sammanhang. Och det är alltså Nationalmuseum som man kan se utställningen på!

Helt klart trötta fötter nu och dags för ryggläge på hotellrummet.

Innan vi traskade till (undvek kollektivtrafik helt, pga ni vet vad) kvällens restaurang. Och hej vad bra! Så himla skön känsla, extremt gott och härlig servering. Kände mig hemma bakom mitt glas naturvin. På Främmat alltså.

Så ja! Godmorgon söndag. Brunch med kusin som bor i huvudstaden! Himla trevligt. Och himla trött skåning som inte är van att dricka massa vin två kvällar i rad.

Efter brunch tog jag en promenad i solen! Handlade te, mintkyssar och en handkräm på NK. Sen satte jag mig meganöjd på tåget med Netflix och Emily in Paris. Ändå inte så dåligt som jag trodde. Har absolut sina brister. Men Paris, romantik, reklambyrå och knasig (mer knasig än bra) stajling är icke ett dumt koncept. Au revoir!

48

Kommentera

fliselin

Så många fina Stockholms-tips! Tack!
Snygga kappan! Varifrån är den?

en-lang-blondin

Tack! Själv himla nöjd med upplägget.
Kappan är en fr HM, köpt nu i höstas. Västen har jag köpt från Nelly (också nu i höstas) och är perfekt att ha utanpå kappan!

Kan bara hålla med om oviljan att omfamna huvudstan haha men ändå, så mysigt inlägg <3

en-lang-blondin

Tack! Jag dubbelt det där. 🙂

Rebecca

Hej! Förstår precis, men kom till oss som bor i andra delar av staden! Har bott i Stockholm i 30+ år, aldrig borstat mitt hår (vare sig på riktigt eller som metafor ?). Vi behöver det oborstade, vi finns, men kanske inte i majoritet? Heja vad jag gillar din blogg och dina inlägg, fina bilder och verklighet i den bästa blandning.

en-lang-blondin

Men ja! Tänkte faktiskt precis det i söndags. Nu kände jag för Svenskt Tenn, Nationalmuseum osv denna helgen. Men nästa trip till huvudstaden måste vara i någon helt annan del av staden. Mer alternativt, mer relaxed och mer oborstat helt enkelt. 🙂

Och tack för bloggpeppen! <3

Amanda

Jag förstår helt dig gällande Stockholm, ändå hamnade jag här (pga kärleken). Dock bor jag på Söder och rör en sig där och Söder om Söder (typ Aspudden, Enskede osv) så är det ju (i alla fall enligt mig) en annan grej! Östermalm och Norrmalm är ju snobbigt, opersonligt och stelt! Känner mig aldrig bekväm där men så fort jag kommer hem till Söder känner jag att jag kan gå i pyjamas till Hemköp! Så mitt tips för att gilla Stockholm mer är att inte hänga för mycket i ”centrum” helt enkelt.
Kram!

en-lang-blondin

Men ja! Nu kände vi för Nationalmuseum mm denna helgen men nästa gång ska jag ta mig tusan bo på hotell på Söder och enbart hänga på Söder. Måste lära känna de kvarteren mer! För visst måste vår kära huvudstad ha mer att erbjuda än Östermalmsmänniskor. 🙂
Kram!

Annika

Jaa! Kom till oss på Söder och häng, mycket mer Norrebro än vad ängsliga Svenskt Tenn har att erbjuda. Dessutom så snackar 25% av alla söderbor skånska, bara en sån sak ? så ligger Skånegatan här också.
mvh/
Infödd Stockholmare söderbo och fd Köpenhamnsbo som undviker City och Östermalm

en-lang-blondin

Du har sålt in det! Nästa stockholmstrip går helt klart till Söder.

Frida

Instämmer! Söder och söder om söder kommer du absolut att trivas i ?

en-lang-blondin

Känner att jag absolut kommer att trivas på Söder! //hälsningar södra Sverige 😉

J

“Blankborstat” känns som en rimlig Stockholmsreflektion.

Varifrån kommer klänningen? Fin!

en-lang-blondin

Klänningen har jag hyrt av https://kajsamagdalena.se/
Men den kommer från Totême!

J

Alla plagg jag frågat folk om på sistone (d v s 2 stycken, väldigt sällan jag frågar sånt) kommer från Totême. Surt när man för tillfället lever på föräldrapeng…

en-lang-blondin

Typiskt. Men det låter också som du vet du vad du gillar!

Elsa

Förstår dig, kan känna likadant i trakterna runt Svenskt tenn (och då är jag ändå urstockholmare). Tycker ofta när stan beskrivs att det är en väldigt liten del av innerstan man verkar syfta på, men det finns ju så mycket mer som är helt annorlunda. Ps. Man får tycka som man vill såklart.

en-lang-blondin

Känner att jag helt klart har fastnat i samma del av stan när jag är på besök. Nästa gång ska jag göra precis tvärt om och bara besöka nya platser!

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte att publiceras. Obligatoriska fält är markerade *.