2020-02-08

Mäns oförmåga.

En gång gick jag på en trettioårsfest hos killens kompis. Med en styck present. Det visade sig vara tre värdinnor. Och presenten var en bok jag hade hemma då killen en timme innan festen insåg att han inte köpt present. En annan gång föreslog en annan kille att vi skulle ta en vinflaska med till värdinnan (vi skulle hem till en av hans vänner). Jag tyckte det var en dålig idé då värdinnan var ytterst gravid. I år fixade vi julklapparna till familjen dagen innan julafton. För att killen lovat att fixa dem. Mitt ex gav mig inte en endaste födelsedagspresent. Kan dock varit en kulturell grej. I dag var killen och mini på kalas. Eftersom jag tog förra kalaset och presentinköpet säger det ju sig själv att han skulle ta detta. Hade lovat mig själv att inte påminna men kunde ej motstå och frågade således igår kväll om han köpt någon present. Nopp. ”Har inte ens haft en tanke på det”. Är övertygad om att det i 90% av fallen är kvinnan som fixar alla julklappar och kalaspresenter. Fakta grundad på empiriska studior genom livet.

100

Kommentera

Ann

Stödjer din tes och förstärker din forskning!

en-lang-blondin

Tack. Styrka till oss.

W

Alltså vågar nog höja den där procenten till 99.9% Sad but true. Också fakta baserad på empiriska studier av mitt eget liv och mina kvinnliga vänners.

en-lang-blondin

Är benägen att hålla med. Var medvetet lite försiktig…

Sandy

Gud, alltså man blir så trött. Eller som den gången när jag frågade ett ex om han inte ville bjuda hem hans vänner på middag pga så längesen de setts, och han sen säger till mig att ”de kommer på datumet du föreslog, skriver du in det i kalendern?”. 🤦🏼‍♀️🤦🏼‍♀️🤦🏼‍♀️

en-lang-blondin

Ha ha. Mansbebisar är ett begrepp av en anledning…

Maria

Hahaa! Instämmer. Jag gör just nu en test. Föreslår inte att vi ska bjuda hem någon och ska se hur lång tid det tar innan min sambo tar initiativ.
Kan tilläggas att vi inte har barn ihop så jag tar ansvar för köp till mina och han till sina. Han brukar dock be om hjälp vilket han får ibland. Jag får däremot ingen hjälp från honom. Mest swishar han pengar.
Han swishade även till mig när jag fyllde 50. På natten när klockan slog 12. 😄

en-lang-blondin

De där testen i olika former brukar jag också tillämpa. Resultatet blir alltid att inget händer.
Tjo. Hoppas det fanns en glimt i öget med din 50-års present…

Åh Lina.

Åh alla heteronormativa relationer in da world. Här är en artikel jag brukar ha uppe och diskutera med kvinnsen på mina kurser. Punkt nummer 4 i kombination med punkt nummer 6 är lite extra intressanta:

https://modernpsykologi.se/2018/06/11/8-steg-till-en-mer-jamstalld-vardag/

Vad som gör mig ledsen (och förvånad) är att ingen i min närmiljö upplever detta som problematiskt. Längre. Kampen är död på landsbygden. Det talas inte om det? En slags uppgiven det-är-som-det-är-grej råder. Och jag blir jobbig som tar upp det. Jag tror mycket bättre om männen i grunden för att tugga i mig det.

Buhu/ HEJA!

en-lang-blondin

Det som ytterligare slår mig när jag läser artikeln du länkade till är att om man vill driva jämställdhet i hemmet så det ju man själv, kvinnan, som får göra det. Och så blir man än en gång en projektledare som ska driva, on top of allt det andra. Suck.
Kampen är inte helt död på landsbygden! Har vänner som driver den där.
Ja HEJA HEJA.

Charlotta

Hoppas det här inte bara låter som skryt nu, jag vill nog mest sprida lite hopp (även om jag såklart inte förnekar att det finns ett strukturellt problem). Here we go: Min kille fixar alltid gå-bort presenter (jag tycker det är “onödigt”), köper födelsedagspresenter till kalas innan jag ens kommit till “vem av oss ska..”, tar fina bilder på barnen som han printar och skickar till mina och sina släktingar, köper spontana tack-presenter till min mamma, köper skor och kläder som saknas till barnen och har tagit majoriteten av föräldraledigheten så att jag kan satsa på karriären. Hoppas han inspirerar män i sin närhet att steppa upp lite.

en-lang-blondin

Himla fint att läsa. Alltid bra med undantag (som bekräftar regeln…).
Lever förövrigt själv i en relation där killen har tagit majoriteten av föräldraledigheten.

karinericson

På just den fronten har jag ändå haft tur. Kan inte minnas att jag varit presentfixare någonsin, och har alltid haft killar som verkar ha gillat att fixa gå-bort-grejer och presenter. När det kommer till barn dock, inköp och att fixa grejer. Det verkar liksom helt utanför deras ansvarsområde? Ibland upplever jag det som att de är så uppe i sig själva och sina egna grejer (och tillåts vara det?) att de inte har utrymme för andra, inte ens barnen. Det får någon annan fixa. Kan säga att jämställdhet varit en stor anledning till att mina relationer inte har fungerat. Jag har uppenbart för höga krav. Det intressanta är hur män levererar på jobbet, har högre lön och är on toes men hemma fungerar många som bebisar som “behöver” en projektledare. Hur fanken får man ur dom det där. Jag tror hundra procent på att det börjar hemma i uppfostran. Så där har jag som förälder ett ansvar…

Anna

Men funkar det så himla bra på jobbet? Jag ticket att det är ganska mycket fixande av kvinnliga kolleger/underställda för att det ska gå ihop. Eller är det bara jag som jobbar i en ganska manlig bransch?

en-lang-blondin

Håller med dig Anna, har sett det på nära håll genom ett arbetsliv…

en-lang-blondin

Karin! Du har helt enkelt träffat den där enda procenten av männen som fixar presenter. 🙂
Och sen har du inte “för höga krav”. Bara rimliga.
Hoppas innerligt att den nya generationen pojkar och män inte blir uppfostrade i att bli servade utan lär sig att också serva och ta hand om.

Johanna

Jag har en annan del av det här som stör mig så oerhört. Om min man köpt dåliga presenter/eller styrt upp dåligt till sin del av familjen (vi har outtalat en sån deal, att man ansvarar för gåvor och allmänt kom-ihåg till allt från föräldrar till syskonbarn) så känner jag skam – som att jag inte gjort rätt.

Likaså om vi ska ha besök, i synnerhet av div. svärföräldrar, och jag blir stressad för att jag inte inte tycker det är tillräckligt fint eller rent hemma. Blir irri 1. för att jag överhuvudtaget blir så stressad av det (sååå illa brukar vi inte ha det hemma), 2. för att bara jag bryr mig, 3. för att min man istället för att bry sig istället förklarar ”de bryr sig inte om det är stökigt”, 4. för att verkligen tror att de bryr sig och då också verkligen anser att JAG inte sköter MITT hem. Oavsett att vi är fler som bor här.

Jag är så övertygad som feminist, men ändå/också en sån slav under arvet.

en-lang-blondin

Jag vet!!! Vem tror du skämdes mest på ovan trettioårsfest, för att vi bara hade en present med oss? Inte killen inte.
Att leva i ett patriarkat som feminist är vad det är…

Amanda

BLIR SÅ PROVOCERAD AV DETTA!!!!
Är tyvärr alltid så!

https://www.adlibris.com/se/e-bok/familjens-projektledare-sager-upp-sig-9789143501162Nu säger jag upp mig

Tack för du tar upp <3

en-lang-blondin

Man blir ju det. Och bra boktips! <3

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte att publiceras. Obligatoriska fält är markerade *.