2020-01-14

Jag har PMS.

Detta var den enda tillgängliga bilden jag hade. Blir inte helt korrekt då ett soligt Berlin är raka motsatsen till hur jag känner just nu. Jag har PMS. Och det regnar. Och det är tisdag. Känner en impuls att raljera lite över “allt läskigt som händer i Stockholm just nu”. Är evinnerligt trött på att så ofta behöva förklara och försvara “allt som händer i Malmö”. För tänk ändå. I Stockholm sprängs hela hus i centrala stan. Vågar de ens gå utanför dörren? Jag tror minsann att jag inte vågar åka till Stockholm längre. Men sen sansar jag mig och tänker att det ju trots allt bara är tragiskt att det både sprängs och skjuts på så många ställen runt om i landet. Tragiskt vart det än händer. Så kanske vi en gång för alla kan enas om att Malmö inte på något sätt är unikt? (Är så klart extremt medveten om alla utmaningar som finns i denna stan och jag är även medveten om de fruktansvärda händelser som hänt senaste tiden, men jag är ändå väldigt trött på att år efter år få tackla skämt som “ska vi ta skyddsväst på oss när vi kommer på besök?”)

Och sen nästa grej jag just nu kräks lite på. Vandaliseringen av Zlatan statyn. Försöker förstå själva grejen och de upprörda känslorna. Men det är svårt. Och ännu svårare är det att förstå ännu ett uttryck av meningslöst manligt våld.

Godnatt.

60

Kommentera

W

Word på allt du skriver här! Är så glad över att JWHF har de bästa och vettigaste bloggarna.

en-lang-blondin

Vilken helt fantastisk kommentar! TACK! För de fina orden.

M

Stockholmares kommentarer om Malmö visar väl mer på okunskap kringa vilka utmaningar och sociala problem som finns i deras egen stad. Tror att det är få stockholmare boendes i innerstaden som har tagit sig en tur till Akalla, Tensta eller Husby och bekantat sig med den problematik som finns där. Eller så kan man ju bara bege sig ner till Sergels torg och heja på de som försörjer sig på narkotikaförsäljning där. Eller ge sig ut en matchdag i Solna när AIK spelar och hälsa på alla huliganer. Eller prata lite med polisens narkotikagrupp om drogförsäljningen som sker på alla krogar runt Stureplan. The list goes on and on.. Ingen större stad i Sverige i dag är förskonad från den här typen av problem. Varför är det så? Om det borde vi prata, inte jämföra städerna med varandra.

en-lang-blondin

Alltid lika välformulerad! Precis så ju.

Eleonor

Är också så trött på att försvara att jag bor i Malmö titt och tätt. En stad som jag tycker är så otroligt mysig och fin, och där det bor massor av färgstarka och underbara människor. Många som bor här skulle nog faktiskt säga att Malmö är lite särskilt underbart. Det betyder inte att vi vill förminska de förfärliga skjutningar och sprängningar som varit. Men dessa händer ju, som sagt, över hela landet och är inget specifikt för vår stad. Ändå blir rubrikerna större och svartare när något händer här. Varför är det så, egentligen?

en-lang-blondin

Exakt så! Spot on.
Verkar för övrigt finnas massa teorier på varför fokuset ligger på just Malmö. Tex att man vill se en stad, med stora utmaningar i integrationsarbetet, misslyckas.

JP

Zlatanvandalseringen handlar nog inte så mycket om Hammarby som om den rasism som riktats mot honom under hela hans karriär.

Likaså är Malmöfördomarna närmast en nödvändig följd av en samtid där kulturell mångfald samt flyktingmottagande per automatik ska antas föra med sig allt ont man nånsin kan föreställa sig.

en-lang-blondin

Hör den argumentationen från många håll! Det kanske är så. Sjukt dystert så fall.

Anna

Retar mig också oerhört mycket på den typen av kommentarer om Malmö. Det är extremt låg verkshöjd på skämt av typen ”ska vi skottsäker väst på oss när vi kommer”, finns inget kul med vare sig att det har varit mycket skjutningar eller att utmåla Malmö som om det inte vore en stad där vi vanliga människor varje dag lever våra helt vanliga liv här (utan skyddsvästar). BTW hade Uppsala flest skjutningar per capita förra året och jag hör aldrig att folk är rädda för att åka dit, eller till Göteborg som hade flest knivrån per capita förra året. Att Sverige utmärker sig negativt i västvärlden när det gäller skjutningar och sprängningar är bara tragiskt, oavsett i vilken stad det sker.

en-lang-blondin

Men eller hur! Känns som problemet är så mycket störren än just bara ett Malmö-problem.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte att publiceras. Obligatoriska fält är markerade *.