2019-11-05

Den ultimata guiden till Istanbul!

Istanbul är kaos, gammalt, nytt, smuts, design, kultur, historia och extremt mycket mer. Att befinna sig i Istanbul är lite som att gå runt i en film. Ens väg korsas av en man som går och spelar fiol, från ingenstans kommer en annan man springandes nerför en brant backe med en vagn som är överlastad med gamla grejer och plötsligt står man upptryckt mot en husvägg på en obefintlig trottoar för att det kommer tre gula taxibilar i alldeles för hög fart. Man går runt ett krön och står plötsligt och tittar ut över Bosporen. Är det solnedgång över mineraterna känns det som man hamnat i en saga. Jag fullkomligt älskar denna galna stad.

Min utsikt från hotellet jag bodde på, i Cihangir. När man ska välja hotell i Istanbul tycker jag man ska bo kring Taksim/Cihangir. De flesta bokar ett hotell i Sultanahmet. Det är extremt turistigt och det är där alla stora sevärdheter finns (Hagia Sofia, Grand Bazar, Blå Moskén). Men ska man uppleva det härliga med staden tycker jag man ska bo i Cihangir. De hippa och bohemiska kvarteren. Plus att man enkelt tar sig härifrån eftersom torget Taksim är centrumcentrum. Från Taksim löper även shoppinggatornas gata, Istiklal. Det är en lång och bred shoppinggata som nästan är som mest crowded en lördagskväll, då även alla butiker har öppet.

Detta är en väldigt typisk bild av Cihangir. En överfull second handbutik.

Och inklämd mellan en ful kebaberia och en affär som bara säljer eldelar kan man hitta en sådan här pärla. Fantastisk vintage shopping. Shoppingen i Istanbul annars tänker jag är keramik och vävda tyger. De har fantastiska keramikskålar i urtjusiga handmålade mönster. Och kelim känner man ju till sedan gammalt. Detta tänker jag man lättast shoppar på bazaren (glöm inte pruta).

Tycker man ska undvika att ta sig runt med taxi så mycket det går. I och för sig billigt men de gör allt för att lura en på massa olika sätt. Plus att det tar så vansinnigt lång tid i trafiken. Till exempel åker man för 30 kr från flygplatsen i en modern bra buss med både AC och säkerhetsbälte. Bussen stannar på Taksim så har man sen hotell i närheten blir det supersmidigt. Och så finns Tram och Metro som oftast går snabbare än en taxi på grund av trafiken.

Maten då. Först måste man äta en turkisk frukost. Den består av några bitar ost, lite oliver, lite grönt och så simit (turkarnas egna bagel). Kolla träbrickan upp i högra hörnet ovan. Där är även en burk med Kaymak som man med fördel äter med honung. Skrek typ rakt ut (av välbehag) när jag tog en tugga av min simit + kaymak + honung. Ovan frukost är på mitt absoluta favoritställe, Journey, där kan man även beställa en helt vanlig granola och en färskpressad juice.

Chia, turkisk te, är det man dricker till.

Ovanvåningen på Journey.

Cuppa är en annan favorit, ligger i närheten av Journey. Här åt jag en Egg Florentine.

Söndag förmiddag och jag lyckades fånga en bild som ger sken av en lugn och stilla gata. Stämmer icke. En sekund senare blev jag med största sannolikhet nästan överkörd av en moped eller taxi.

Från Cihangir är det nära att traska vidare till Galata (där hitta man små shoppar med handgjorda smycken och tvålar). Jag gick sen vidare ner till Karaköy. Här har det dykt upp ett gäng hipster butiker som inte fanns där sista jag besökte staden. Hittade bland annat en konceptbutik som heter Vitruta, de säljer både Happy Socks och Kånken. Kändes ju inte jättespännande för en svensk kanske.

När man är mätt på second hand och hippiekvarter tar man sig till Nisantasi. Här finns Prada, Gucci, Louis Vuitton och så vidare.         

Och så finns här typ tre stycken The House Café. En annan kär favorit. En restaurangkedja med väldigt europeisk meny. Och så lemonaden på bilden “The House Lemonade”.

I Nisantasi finns även Casita, de serverar himmelsk manti. Typ turkisk ravioli. Alltså pasta, fast turkisk. Finns inget som inte är turkiskt i Turkiet. De skulle aldrig få för sig att importera. De har så klar även sin egna Coca Cola. Vad den heter? Cola Turk såklart.

Och så finns detta stället. Hur bra ser inte det ut? Har dock ej ätit där själv men har vänner som går i god för att det är magiskt. Måste dit nästa gång i Istanbul.

Detta är uppenbarligen inte min bild. Men min helg i Istanbul innefattade bara tre stadsdelar då jag prioriterade att spatsera i lugn och ro framför att hinna med så mycket som möjligt. Men jag tycker absolut man ska besöka Ortaköy. Där finns bland annat ovan vackra moské. Och med bekväma skor kan man gå strandpromenaden upp till Bebek och Arnavutköy. Detta är välbärgade stadsdelar, inte alls lika ruffiga som kvarteren bakom och runt torget Taksim.

Borde avslutat med en sådanhär bild. Men hade tyvärr ingen sådan vy i min kamera denna gången. I alla fall. Istanbul är verkligen kontrasternas stad. Klyschornas stad. Europa möter Asian. Och så vidare. Och jag tycker man ska uppleva kontrasterna! Sätta sig vid ett bord på en roof top restaurang med strama vita dukar, beställa in Meze och Raki och vila ögonen på den magiska skylinen (åt på Chefs Mezze på fredagen, boka bord!). Och nästa dag köpa en fisk i bröd under Galatabron. Vad du än gör får du inte missa turkisk frukost, meze/fisk/raki och Istanbuls skyline.

PS. Tycker man ska boka en resa i mars/april! Våren väntar på sig i Sverige men till Istanbul har den precis kommit och man kan värma sin bleka näsa i svensksommar-temperatur.

19

Kommentera

Anna Gbg

Underbart! Precis den här typen av inspiration som gör att man orkar kämpa vidare en grå onsdag i november…

en-lang-blondin

Underbart att höra! 💛

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte att publiceras. Obligatoriska fält är markerade *.