2020-10-06

En liten renoveringsuppdatering

Jag börjar långsamt börjar vakna ur renoveringsdvala och bebisbubbla. Två väldigt intensiva och omfattande projekt. Projekt renovering börjar lida mot sitt slut, det har som vanligt varit många överraskningar bland annat läckande badkar och möglig kommod. Det är väldigt mycket saker kvar, såklart, och vi kommer nog aldrig bli helt klara. Men allt det stora vi ska göra själva är vi klara med. Så märkligt. Ska visa mer här snart med mycket finns på instagram sparat i höjdpunkter.

Lite processbilder från vyn i hallen, vi börjar närma oss!

Tänkte en del på vår nuvarande och vår tidigare renovering när jag läste min bloggkollega Jessicas inlägg om hyresrätter vs. bostadsrätter och onödiga renoveringar. Kände mig faktiskt riktigt rutten när vi rev ut det här köket som till synes fungerade väldigt bra för att vi ville riva upp väggen mellan vardagsrum och kök. Men å andra sidan så har vi inte ens haft möjligheten att få en hyresrätt, trots att jag stått i bostadskön i Stockholm i snart 10 år. Och det har tagit väldigt lång tid att kunna köpa ens, pga överprisad andra hands-marknad och mängden kontantinsats som krävs. Sedan har vi ju absolut inte heller haft råd att köpa en lägenhet i den storleken eller i det utseendet vi hade önskat. Så att renovera smart har vart alternativet för oss, försöka behålla så mkt vi kunnat och renovera i stil med huset (funkis) osv. Generellt tycker jag att bostadsmarknaden är otroligt svår, det är så mycket som krävs för att få en hyresrätt och för att kunna köpa en bostadsrätt. Vet inte riktigt vad jag ville ha sagt annat än att jag håller med om att renoveringar ofta kan vara onödiga samtidigt som att de, såklart, är väldigt nödvändiga i många fall. Det är en balansgång som så mycket annat.

17

Kommentera

Såklart det är en balansgång! Och halvt omöjligt att fixa hyresrätt i Stockholm. Tycker att politiker borde ta mer ansvar i sådana frågor, även om privatpersoner såklart kan vara med och påverka. Vore fantastiskt om boende var just till för att bo i och inte en sak att tjäna pengar på. Till exempel så tjänar ombildningskonsulter massa pengar på att hyresrätter omvandlas till bostadsrätter och jobbar därför hårt för att politiker ska besluta att omvandla till bostadsrätt. Och så vidare, finns så mycket som skulle behöva förändras på högre ort.
Sist men inte minst, vi ska inte vara för hårda mot oss själva, vi är en produkt av det samhälle vi lever i! Ska bli kul att se hur resultatet av renoveringen blir, jag älskar ju sånt!

Elin

Hej! Intressant resonemang om bostadsmarknaden och er renovering. Jag som bor i en hyresrätt i Malmö blir helt matt när jag tänker på Stockholms bostadsmarknad, för även om det givetvis sker mycket renoveringar av både bostadsrätter och hyresrätter överallt så känns det som att allting är så otrooooligt upp-trissat i Stockholm. Man känner sig helt hjälplös??

Jag vill rekommendera podden Radio Åt Alla! Alltså en pod av vänsterorganisationen Allt åt alla, de har en serie avsnitt som handlar om bostadsrätt, framför allt om hyresmarknaden. Det finns så bra samtal där!! Har pratat med alla jag känner om bostadsrätt senaste tiden känns det som, t ex hur bostadsmarknaden i Berlin har gått bananas av bl. a. Airbnb som pressat hyrorna och förflyttat ut berlinarna ur stadskärnan, men nu har en politisk gräsrotsrörelse fått igenom hyresstopp i Berlin de närmsta fem åren! Alltså ingen hyreshöjning alls får ske de närmsta åren, och jag tror att de också bestämt att ingen ska få äga fler än typ 3000 lägenheter? Det ska bli spännande att se vad det leder till för förändringar i staden. Och så vill jag också rekommendera dokumentären Push, om du inte redan sett den!

Haha det här är kanske den första bloggkommentaren jag skriver på någon blogg alls på nåt år typ?? Men det är ett så spännande ämne som ändå inte diskuteras så mycket, jag tycker ofta att alla bara ”bostadsmarknaden är hemsk” och sen stannar det där. Är glad att du skrev mer konkret om er situation och jag önskar att fler gjorde det!

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte att publiceras. Obligatoriska fält är markerade *.