Sponsrat av Panduro

2021-03-25

Sött och gott i påsk – Cake pops och marsipanfigurer

Påsken är en högtid som är så himla härlig tycker jag. Vår, härliga färger och massa gott att äta! Jag och Edda har påskbakat lite och gott loss på Panduros bak-sortiment. För Panduro har massa grejer för den baksugna. Dels gjorde vi (mest jag i och för sig) cake pops. Inte att underskatta tycker jag! Perfekta små söta munsbitar att smaska på.Antingen kan man ju äta dom som dom är, eller så kan man dekorera påsktårtan med eller lägga ner i påskägget. Och sen har Edda och jag gjort marsipanfigurer också! Det är verkligen perfekt för barn att vara med och göra. Som att leka med lera men lyxen att man får äta figurerna sen!

Men vi börjar med mina cake pops. Jag fokuserade på ett enkelt recept för att kunna lägga mer krut på pyntet.

Cake pops med Ballerina, grundrecept

ca 20 st

Mixa kexen fint i en matberedare. Blanda i färskosten och rulla till bollar eller önskad form. Här är väl egentligen grunden. Sen sticker man i en klubbpinne och doppar i smält choklad. Jag testade att klä in några av mina figurer i marsipan och det gick ju prima! Man kan också använda sockerpasta till det skulle jag tro.

Sånt som kan vara kul eller bra att ha för en snygg dekor

Det är lite lurigt att få cake popsen att sitta kvar på pinnen, men ett toppenknep är att man ställer in cake popsen i frysen i 30 min – 1 timme. Sen smälter man choklad, sticker ett hål i sin cake pop med klubbpinnen som du sen doppar i den smälta chokladen och sticker ner i din cake pop. På så vis så stelnar chokladen snabbt och gör att den sitter kvar bättre på pinnen när man ska servera och äta dom.

In med dina cake pops i kylen och se till att dom håller sig kalla när du jobbar med dem. Blir dom för varma kan dom falla i sär. Under tiden är det perfekt att fixa övrig dekor. Jag ville förutom att göra några klassiskt runda göra några lite påskigare. Kycklingar, morötter, ägg och påskharar fick det bli. Alla detaljer som ska bli dekor gjorde jag i sockerpasta då det är väldigt lättformat. Till hjälp finns det dekorationsverktyg som är bra att ha när man formar och skulpterar.

Men så kan man ju också naturligtvis hitta perfekta verktyg i kökslådorna. Som en vitlökspress till exempel. Perfekt att göra lite morotsblast av!

Sen är det dags att doppa cake popsen i choklad. Jag använde vit choklad som jag smälte i micron och sen färgade in i den färg jag ville ha med färgpulver. Här kan man faktiskt också blanda fram egna nyanser som man vill ha. Jag gjorde en orange till morötterna med en gul och en röd färg.

Sakta men säkert växte mina cake pops fram. Alla små deltaljer limmade jag på med ätbart lim.

Det är absolut lite pilligt om man ska göra en massa olika figurer. Men visst bli det fint?! Extra levande blir det ju om man målar på kinder med färgpulver. Det är bara att måla på med en livsmedelspensel. Och så för det där extra gulliga, knyt dit en rosett av satinband.

Om du ska göra många cake pops skulle jag nog rekommendera att bara göra klassiska runda. Då blir det mer på löpande band. Doppa i choklad, strössla på strössel eller glitterpulver och knyt en liten rosett. Så fint och gott!

Och så ett litet smakprov! MVG!

Det kan hända att cake pops hade sin storhetstid typ 2014, men nääe, dom är absolut underskattade tycker jag. Så gulligt och festligt ändå! Och gott tycker jag. Dom gör ju alla kalas lite kalasigare faktiskt.

Pyssla marsipanfigurer med barnen

Vi fortsätter bakandet, men nu kallar jag in min lilla assistent Edda också. Dags för marsipanfigurer!

Edda älskar att leka med lera och att göra marsipanfigurer är ju nästan exakt samma sak. Bara det att man kan äta dom också. Men det visste inte Edda när vi började. Och det var nog tur, för när hon förstod att marsipan är något man äter var det svårt att sätta stopp. Hehe. Så behöver man ju egentligen bara marsipan för att vara igång.

Vad jag kom på i efterhand var att skulle haft lite majsstärlekse på bordet när vi kavlade och formade marsipanen, för den fastnade lite lätt i bordet när Edda pressade och tryckte på den. Men äsch, inte gjorde det så mycket i det stora hela.

Edda gjorde en liten kyckling helt själv, jag bara gjorde en egen parallellt så fattade hon hur hon skulle göra. Och jag antar att jag som mamma är extra partisk, men alltså! Kan det vara den gulligaste lilla kycklingen (badankan) ni sett?!

Dom här färdiga sockerögonen gjorde verkligen alla små figurer lite mer levande.

Att bara blanda lite olika färger och göra ägg eller som den här gröna grodan gick snabbt och var kul. Allt blev liksom något så fort det kom ögon på.

Här någonstans talade jag om för Edda att man kunde äta marsipanen. Sen sa det slurk och den gröna grodan var ett minne blott. Övriga små figurer fick räddas undan för att ätas vid ett senare tillfälle.

Kan verkligen rekommendera att göra påskiga marsipanfigurer tillsammans med era barn! Så mysigt och kul påskpyssel.

→ Detta inlägg är ett betalt samarbete med Panduro 

♡ Följ mig gärna på Bloglovin’InstagramPinterest & Facebook

7

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte att publiceras. Obligatoriska fält är markerade *.