2021-03-02

Mitt första surdegsbröd

Jag vet ju att det bara var en tidsfråga egentligen. Men nu var det bara dags. Det började när Edda blev snorig förra helgen och jag kände att nu är det dags för VAB en tid framöver. För när det är VAB vet jag att det är inte bara någon dag, det är minst en vecka. Och då behöver jag något som jag kan se fram emot varje dag. Ett litet projekt av något slag. Sagt och gjort. Jag har satt min första surdegsgrund. Lite trevande försöker jag ta mig an det här som jag tidigare varit lite rädd (?!) för. Det har känts så svårt av någon anledning. Är ändå uppvuxen på surdegsbröd när mina föräldrar prenumererade på surdeg där på 90-talet. Men kan ju inte säga att jag kunde ta med mig några kunskaper därifrån.

Och så har jag absolut dreglat över alla MAGISKA bröd som Rebecca (som har börjat blogga här på JWHF!!) lägger ut på blogg och på sin instagram. Mitt mål är absolut att baka bröd som hennes.

Har bakat massa bröd (med jäst) efter recept från @paindemartin (har hans fenomenala bok BRÖD, BRÖD, BRÖD) men nu var det dags att öppna några nya sidor så jag och vågade mig in på kapitlet om surdeg. Fick absolut hybris till en början då mitt första bröd blev så himla fint. Verkligen över alla mina vildaste fantasier. Gjorde det i gryta och det sprack fint och skorpan var amazing! Men det var nog mest nybörjartur, tyvärr.

Men andra brödet blev inte alls vad jag ville och surdegen är inte i närheten av så bubblig och livlig som den borde vara. Har i och för sig använt ett rågmjöl som stått sjuk länge i skafferiet, så idag köpte jag faktiskt ett nytt paket. Det hoppas jag har lite mer umf i sig så att säga. Längtar verkligen till helgen när jag får baka nästa bröd. Hoppas jag. Vill inte känna att jag misslyckas igen.

Men långsamt trevar jag mig fram med min nya vän surdegen. Hoppas vi ska kunna hänga ihop riktigt länge. Ni lär få veta. För surdeg är typ det enda jag tänker på nu.

Har ni surdegstips eller bra länkar, dokumentärer om surdeg – hiva hit dem! Suger åt mig allt just nu! Mina bästa tips är att kolla in Rebecca som jag nämnde här ovan och Gabriella Skogs highlights på instagram.

♡ Följ mig gärna på Bloglovin’InstagramPinterest & Facebook

13

Kommentera

Vicky

men oj! impressive ändå. ser så gott ut!

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte att publiceras. Obligatoriska fält är markerade *.