Sponsrat av Panduro

2021-01-25

Ge gamla handdukar och kläder nytt liv

Jag tror att jag knappast är ensam om att ha handdukar hemma som, helt ärligt, är lite trista, som med tiden har tappat färg, eller liksom konstant känns lite smutsiga fast att de är helt rena och kommer ur tvättmaskinen. Det är ju verkligen inget fel på handdukarna, mer än att de är liksom lite tråkiga. Så istället för att köpa nytt kan man ju enkelt ge dom ett nytt liv. Genom att färga om! Det är enkelt och gör en enorm skillnad utseendemässigt. Plus att vi sparar på miljön genom att inte köpa nytt då det går åt mer vatten för en nyproducerad handduk än att färga om.

Här har vi helt vanliga handdukar. Dom rosa är liksom konstant lite gråa vilket inte känns så kul. Och sen dom gråa som fått på sig lite blekmedel. OBS! det står på förpackningen att det inte går att färga över blekta områden, men jag kunde inte låta bli att testa ändå! Kanske blir det bättre än innan? Testar man inte så vet man ju inte. Eller hur?

Färga om gamla handdukar

Du behöver:

  • Gamla handdukar, lakan, sängkläder eller kläder som tappat färg, blivit solkiga eller bara något som du vill ge nytt liv åt.
  • Dylon Pod, textilfärg
  • Tvättmaskin

Det man ska tänka på innan man färgar om textilier är att läsa noga på förpackningen om vad som gäller för material och hur mycket färg som går åt. I mitt fall här har jag färgat om handdukar och några klädesplagg (mer om dom längre ner) i bomull. Polyester till exempel går inte att färga vilket gör att tråden som man har sytt i plaggen med inte färgas. Det kan såklart vara en schysst detalj om man färgar något helt annat än ursprungsfärgen, men hur som helst är det bra att ha i åtanke.

Jag tog alla mina rosa, trista handdukar och vägde dom innan så jag visste hur mycket färg som skulle gå åt. Jag använda Dylon Pod textilfärg för tvättmaskin och det var sjukt smidigt att färga om handdukarna. Bara att förtvätta och sen öppna den lilla färg-poden innan du stoppar in den med tvätten direkt i tvättmaskinen och kör ett fullt program på maskinen. Men allt sånt här står på förpackningen, så följ råden där. Jag använde två förpackningar för att färga mina handdukar som vägde knappt 1,5 kg.

Sen får tvättmaskinen göra jobbet.

1-2-3 så hade mina trista handdukar fått ett nytt liv! Som ni kan ana så var det polyestertråd i handdukarna så den färgades inte. Men det stör mig noll! Färgerna jag använde är Smoke Grey för gråa handdukar, Olive green till dom vita och Plum Red för dom rosa. Resultatet blev verkligen jämnt och fint. Och hur gick det då med de där blekta fläckarna på de gråa handdukarna? Alltså, jag kunde bara hitta en blekt fläck som jag kunde ana av supermånga. Så det tycker jag är ett bra betyg. Även om det inte täcker till hundra procent och dom inte rekommenderar att man ska göra det. Men så mycket bättre än innan i alla fall. Och om det kan ge ett lite längre liv åt handduken är det ju toppen!

Ett riktigt lyft för handdukarna här hemma skulle jag vilja säga! Nu behöver jag inte heller skämmas för att de ser smutsiga ut fast att jag vet att dom är rena.

Färga om barnkläder

Färga om fläckiga barnkläder

Och när jag ändå var i farten tog jag fram jag kläder från Edda som har fått ett gäng fläckar på sig av något roligt som hon gjort på förskolan. Har försökt det mesta men fläckarna försvinner inte. Så jag ville se om det gick att rädda på något vis.

Färga om fläckiga barnkläder

Och visst! Efter en omgång med den olivgröna färgen så blev det ju så mycket bättre! Här får sömmarna vara en detalj bara.

Färga om fläckiga barnkläder

Och det lilla trycket som fanns höll sig fint. Synar man tröjan med lupp kan man se att det varit fläckar här under. Men jag är så nöjd över att kunna använda tröjan lite till utan att det känns som om jag skickar Edda med smutsiga kläder till förskolan. Och Edda var stormförtjust när hon såg att hennes tröja blivit grön. Win-win!

Färga om fläckiga barnkläder

Andra sätt att färga textilier

Och man behöver ju faktiskt inte bara färga hela plagg utan man kan leka ganska mycket med olika tekniker och färg. Vill man göra batik, ombre eller en dip dye färgningar finns Dylon handfärg, då färgar man för hand i ett färgbad. Med den här metoden kan man också färga garn. Och OM jag har blivit peppad på det! Tänk vilken grej att färga sitt egna garn och sen sticka något av det. Men det tar vi en annan gång!

Sen kan man såklart också måla på plaggen, som jag gjorde med den här t-shirten som jag både målade och broderade

Måla och brodera på en t-shirt - Upcycle Dnilva

Då använde jag mig av en akvarell-textilfärg. Den är tunnflytande och himla härlig att jobba med. Den funkar på vita/ljusa tyger och går också fint att använda till ombre, dip dye, tie dye och akvarellmålning på tyg.

Det finns verkligen så mycket man kan göra med plagg och textilier som kanske ser lite trista ut,  Panduro har massa inspirationsguider om man kollar under Textildekoration. Kanske är 2021 året då din nya hobby är textilfärgning?

→ Detta inlägg är ett betalt samarbete med Panduro 

♡ Följ mig gärna på Bloglovin’InstagramPinterest & Facebook

15

Kommentera

Så bra tips med handdukarna! Vi köpte ljusa som börjat bli lite solkiga, men ska definitivt prova färga om dem. Undra om den röda funkar lika fint på ljust gula? Äsch, vi får väl se 🙂

Anna María

Ja, testa göra det. Jag är så nöjd med resultatet. Så länge handdukarna är ljusare än nästa färg ska det gå att färga dem. Men slutfärgen blir ju lite olika beroende på vilken färg handduken har sen innan. Spontant tänker jag att det funkar med den röda på ljust gula. Lycka till om du testar!

nämen vilken grej! ska se om jag kan ge några favoritbarnkläder som blivit orimligt fläckiga nytt liv.

Anna María

Ja gör det. Min dotter tyckte det dessutom var kul att få följa med på processen 🙂 Som trolleri nästan!

Alltså SÅ BRA! Han preciiiiiiiis köpa nya handdukar men att färga om den var ju ett strålande tips. Och som alltid gör du det så bra!

Anna María

Åh, men tack snälla! Då vet du vad du ska göra när dina handdukar har tappat stinget nästa gång 😉

Åh, jag hade helt glömt grejen med att färga om. Gjorde det lite förr. Kul att bli påmind, det blev superfint det du färgade! Barnkläder har jag inte provat men det är perfekt för mig som inte orkar kämpa med att få bort fläckar, haha. Väldigt bra inlägg, tack för det. ^_^

Anna María

Men visst är det lite av en bortglömd pärla? Haha, eller hur! När man inte får bort fläckarna får man ta till andra metoder helt enkelt! Kul att du gillade inlägget 🙂

Nastasja

Så himla kul idé och sista delen av inlägget är som att du har läst mina tankar. Har på riktigt sytt en grej i helgen och tänkt, ska skriva till Anna María och fråga om tips på textilfärg!!

Anna María

Men så bra då! Hojta om du har fler funderingar på textilfärg så hjälper jag gärna till!

Lisa

Kan man göra utan tvättmaskin? Har delad tvättstuga så inte så poppis att färga där i!

Anna María

Det finns en handfärg du kan använda också, då behöver du däremot blanda med ett salt också. Men den funkar lika bra även om det är lite mindre mängd textil du kan färga åt gången. Här finns dom färgerna: https://panduro.com/sv-se/search?q=dylon%20handfärg&t=articles

Så inspirerande – färga om kläder har man ju hört om men aldrig tänkt på handdukar!!! Så smart och hållbart tänkt. För det är ju frestande att köpa nya handdukar för att de gamla SER trista ut. Jag är så inspirerad! Det slår mig nu också: färga om gamla påslakan??? De kan ju också kännas väldigt trista och urtvättade efter några år.

Anna María

Men eller hur! Och precis trista lakan och sängkläder generellt är verkligen toppen att uppdatera såhär! Mer färg åt folket!

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte att publiceras. Obligatoriska fält är markerade *.