2020-12-17

Läckra saffransbullar med mandelmassa och vanilj

Saffransbullar med mandelmassa & vanilj - RECEPT

Jag skulle tro att det är ungefär tre veckor sedan jag såg solen sist. Och det känns som att hela Sverige är i samma sits nästan. Avundas så de som bor mer norröver och har fått lite snö i alla fall. Men så i morse tittade solen fram. Eller den liksom lurar lite bakom molnen men jag ser den just nu. Och vilken känsla det ändå är. Så himla underbart. Det är som att något tinar upp i mig, och att jag får en liten strimma av hopp. December tog verkligen över novembervädret i år.

Det var egentligen en annan slags sol jag hade tänkt att prata om. (Men den riktiga solen var ju klart värd att nämnas då det var så längesen jag såg den sist.) Solen jag pratar om är saffransbullarna med mandelmassa och vanilj som jag bakade för några veckor sedan. Och sen åt upp och sen bakade en ny omgång av. Slängde ihop tre olika recept egentligen och höftade lite (för så jobbar jag i köket). Och vet ni, det blev så himla gott. La upp både Stories och bild på Instagram och fick frågor om receptet. Lika bra att skriva ner det då!

Saffransbullar med mandelmassa och vanilj

Saffransdeg:

 • 1/2g saffran (1 kuvert)
 • 25g (1/2 pkt) jäst
 • 250g kallt vatten
 • 250g kall mjölk
 • 200g strösocker
 • 150g kallt smör
 • 5g salt
 • 850g vetemjöl special

Mandelfyllning:

 • 250 g mandelmassa
 • 25 g strösocker
 • 3 g vaniljsocker
 • 120 g smör, rumstempererat

Sockerlag att pensla bullarna med:

 • 1/2 dl vatten
 • 1/2 dl strösocker
 • 1 vaniljstång eller lite vaniljpulver efter smak

Det här receptet tar lite tid. Men det är så himla värt att låta det göra det. Och egentligen är det inte så mycket jobb trots mängden tid som går åt. Låt bakandet vara en del av det du ändå håller på med så att säga. Jag har till och med gjort degen på kvällen innan och kalljäst över natten, Det funkade kanon det med. För dom här bullarna är saftiga och goda. Generöst med fyllning och att pensla ett sockerlag med vanilj på slutet är liksom pricken över i. Du kommer inte att bli besviken, jag lovar!

Saffransbullar med mandelmassa & vanilj - RECEPT

Gör såhär

Blanda saffran, jäst, kallt vatten, kall mjölk, strösocker, salt och 500g av vetemjölet och rör ihop till en slät smet. Hyvla ner smöret med en osthyvel och blanda i resten av mjölet. Rör till en deg. Jag använder degblandare, men det borde gå lika bra att göra för hand. Täck sen med lock eller plastfolie och låt degen vila i 1,5-2h.

Skrapa ut degen på ett lätt mjölat bakbord och forma till en slät bulle genom att vika in alla kanter mot mitten och sen vända skarven neråt. Dra lite i degen samtidigt som du viker den, men bara så att du liksom sträcker den, inte mer. Strö över lite mjöl och täck med plastfolie och låt jäsa i 1,5h i rumstemperatur. (Här kan man också kalljäsa i kylskåp i upp till 10 timmar om man vill göra degen kvällen innan t ex.)

Gör mandelfyllningen

Medan vi väntar på att degen ska jäsa klart, gör fyllningen genom att riva mandelmassan och blanda med socker, vaniljsocker och rumstempererat smör. Se till att den blir så jämn och slät det bara går så är det lättare att bre ut den på degen.

Baka ut dina saffransbullar

När degen har jäst färdigt. Mjöla bakbordet och tryck ut degen för hand innan du kavlar ut den till en rektangel på cirka 70 x 40 cm. Bred på fyllningen, var noga med att bre hela vägen ut i kanten och få ett så jämnt lager som möjligt.

Vik degen så den blir i tre lager. Först viker du in två tredjedelar från ena sidan, sen en tredjedel över alltihopa. Vrid sedan på alltihopa så att de öppna ändarna kommer på sidorna. Kavla ut degen så att den blir cirka 60 x 25 cm.

Skär 1,5-2 cm breda strimlor av degen. Använd en rullkniv (pizzaslizer) eller en vanlig kniv. Gör en snurra av remsan genom att snurra den två varv runt pek- och långfingret. Stick in änden i botten av bullen och göm den.

Lägg bullarna på en plåt med bakplåtspapper. Strö på pärlsocker och eller hyvlad mandel, täck med bakduk och låt saffransbullarna jäsa i 1,5-2 timmar. Sätt på ugnen (225°C) i god tid innan de ska gräddas, det är viktigt att ugnen är ordentligt varm när det väl är dags.

Gör sockerlag

Nu kan du förbereda sockerlaget. Blanda ingredienserna och koka upp. Det är klart när allt socker har smält. Låt stå tills det ska penslas på bullarna.

Grädda saffransbullarna

När bullarna har jäst klart grädda dem i mitten av ugnen i 8-10 minuter. Dom ska få lite färg, men inte för mycket. Lagom! Ta ut saffransbullarna ur ugnen och pensla med sockerlaget direkt. På med mer pärlsocker om du vill.

Saffransbullar med mandelmassa & vanilj - RECEPT

Visst tar det sin lilla tid att göra, men så värt det och jag tycker de här bullarna är minst lika goda som vilken bageribulle som helst. Ibland bättre. Ja, jag sa det! Godast är dom färska, men frys in annars och tina i ugnen i 10 min på 150°C. Smakar som nybakat då! Fyll frysen och njut i jul. Det kommer jag göra!

Fler grejer att baka till jul

♡ Följ mig gärna på Bloglovin’InstagramPinterest & Facebook

4

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte att publiceras. Obligatoriska fält är markerade *.