2020-12-18

Handsydda vita fåglar från min gammelmormor

Jag har otroligt tydliga minnen av vår julgran från när jag var liten. Pappa har alltid varit allergisk så jag är uppvuxen med en liten plastgran, inte större än 150 cm som stod på ett litet bord vid soffan. Jag och min lillebror Hannes tjafsade alltid om vem som skulle få hedersplatsen i soffan bredvid granen på julafton. Det var något speciellt att sitta där och se allt som glittrade och alla små, roliga, fina grejer som hängde i granen. Några saker har liksom fastnat lite extra i minnet och en av sakerna jag minns extra tydligt från vår gran var handsydda vita fåglar i filt med pärlor och paljetter på som min gammelmormor Margrét aka Magga langamma på Island hade gjort.

Dom var något av det finaste jag visste som hängde i granen. Paljetter och pärlor i gnistrande och glittrande färger. Så var det sytt med en guldtråd som skulle förtydliga själva stjärtfjädrarna.  Men på något märkligt sätt har de kommit bort, för när jag och mamma skulle leta reda på dom så kunde ingen av oss hitta dom. Så synd! Men inte svårare än att jag skulle kunna göra en egen variant av dom och hänga i min gran. Naturligtvis kommer de aldrig kunna mäta sig med Langammas, men ändå.

Jag vet inte exakt hur gammal jag är på bilden här ovanför, men man kan skymta en vit fågel precis över mitt huvud. Ni ser ju dessutom vilken maxad gran. Det är absolut Hannes och jag som styrde pyntet det här året och alla andra. Förlåt mamma och pappa om ni någon gång hade en plan om att ha en smakfull gran.

Så med hjälp av gamla minnen och min mamma på FaceTime grävandes i diverse album för att hitta bilder på fåglarna. Så här kommer min variant av dom.

Jag började med att göra en mall i papper på hur fågel skulle se ut. Är absolut inte särskilt bra på att rita fåglar upptäckte jag och jag tror att Langammas var lite bulligare runt magen och hade kanske inte fullt så runda stjärtfjädrar, men just den här fågelrasen har utvecklats de sista 30 åren kan vi nog säga.

DIY - Felt birds Christmas decoration

Sen är det faktiskt rätt pilligt, min gammelmormor var en mästare på pilliga projekt. Hon gjorde massa pärlsömnad och broderade smått, smått. Så imponerad av henne och vilken hantverksskicklighet hon besatt. I alla fall. Sy fast paljetter och pärlor på filten. Jag hade bara små pärlor så jag tog tre stycken istället för bara en på varje paljett.

DIY - Felt birds Christmas decoration

Gör två likadana fåglar som sen ska sys ihop.

DIY - Felt birds Christmas decoration

Sy på guldtråd för stjärten och sy sen ihop de två delarna för hand och fyll med vadd.

DIY - Felt birds Christmas decoration

Glöm inte att fixa en liten upphängning så fåglarna kan hänga i granen. Gör så många du vill och strössla granen med de här glittriga fredsfåglarna (som jag ändå föreställer mig att det är).

Nu vill jag ju helst såklart hitta de riktiga fåglarna från min gammelmormor, men de här får bli ett fint komplement i granen. Och en liten hyllning till henne.

♡ Följ mig gärna på Bloglovin’InstagramPinterest & Facebook

21

Kommentera

Så himla fina!

Jag blir så berörd av dessa fåglar, Anna María, och dina berättelser om släkten på Island. Tänk vilken glädje för din gammelmormor att något hon skapat fått så mycket betydelse, och att det kan vara pyntet du gör i år som får samma roll i Eddas eller någon annans liv. Förresten tycker jag fåglarna är så himmelens fina, och jag vill väldigt gärna göra egna!

Anna María

Åh men tack för en så fin kommentar. Ja jag hoppas att Edda också ska känna magin som jag gjorde när jag var liten. Blir bölig av bara tanken på det. ❤️
Det vore så kul att se din tolkning på fåglarna också. Vet att du kan göra underverk med en nål! ✨
God jul!

Frida L

Fina fåglar!

Vet inte om du sett det men det verkar vara något fel med datumen på kommentarerna, ville bara säga det.

Anna María

Jo, jag har sett att datumen krånglar. Det ligger på bugg-listan och ska fixas av teknikerna så småningom. Tack för att du uppmärksammade.

Frida L

Fina fåglar!

Vet inte om du sett det men det verkar vara något fel med datumen på kommentarerna, ville bara säga det.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte att publiceras. Obligatoriska fält är markerade *.