Sponsrat av Panduro

2020-12-15

Fina papperspyssel till jul – pappersängel och en enkel julgran

Att julpyssla med papper är både väldigt meditativt att göra, men också väldigt fint tycker jag. Förlåt för nörderi, men det är något med känslan av att vika papper för hand och se något växa fram från något så simpelt som en platt fyrkant. Och så många olika papper det finns, möjligheterna är hur många som helst. Här tänkte jag visa er två varianter av julpyssel – pappersänglar och en supersnabb julgran. Häng på!

DIY - Vik en pappersangel - Dnilva

Vik en pappersängel

Svårighetsgrad:
▲▲△△△

Tidsåtgång:
▲▲△△

Du behöver:

Det här är materialet jag använder mig av. Egentligen går det såklart lika bra med en sax istället för skärmatta, linjal och brytbladskniv. Och du kan såklart klara dig fint utan både präglingsverktyg och falsben. Men! Jag gillar att få det spikrakt och exakt, så då är dom här verktygen i princip ovärdeliga. Det är en superbra investering i skapar-lådan som du dessutom kan ha i många år! Men nu sätter vi igång!

Gör såhär:

DIY - Vik en pappersangel - Dnilva

Skär ut två rektanglar i kraftigare papper, mina är i måtten 8×10 cm och 13×20 cm. Panduro har supermånga fina designark att välja mellan. Jag älskar verkligen de enfärgade och strukturen i det pappret. Dom har superfina dova julfärger också, vinröd, grå, olivgrön, svart, vit med flera.

DIY - Vik en pappersangel - Dnilva

Sen är det dags att göra en dragspelsvikning. För att få så exakta vik som möjligt är det jättebra att använda ett präglingsverktyg och dra längs med en linjal. Jag gjorde mina veck 1 cm breda. Då är det supersmidigt att ha en skärmatta och följa linjerna som dessutom hat ett rutnät på 1×1 cm per ruta.

DIY - Vik en pappersangel - Dnilva

Vik efter dina streck och gör dem extra skarpa med ett falsben. Här kommer mer nörderi, men alltså vad jag älskar och använder mitt falsben. Ovärdeligt när man ska göra snygga veck på ett papper! Mmmmmm!

DIY - Vik en pappersangel - Dnilva

Sådär! En exakt och jämn dragspelsvikning! Njuter du inte lika mycket som jag av exakta raka kanter och linjer så kan du helt enkelt vika fram och tillbaka som vanligt utan att få det spikrakt. Funkar såklart bra det också!

DIY - Vik en pappersangel - Dnilva

Såhär är själva principen för att ängeln ska sitta ihop. Och egentligen kan man sätta ihop den såhär nu. Men jag tänkte dekorera den lite mer innan den är klar.Men det kan vara bra att vika båda på mitten såhär så förbereder man liksom kjol och vingar att få rätt vinkel.

DIY - Vik en pappersangel - Dnilva

Klipp till ändarna på pappret i valfri form, jag har rundat mina lite. Och klipp eller gör hål med exempelvis en håltång lite här och var för ett fint mönster.

Trä guldtråden igenom pappret först den stora biten sen den lilla biten och en träkula.

Limma ihop kjol med vingarna med limpistol eller limstift.

DIY - Vik en pappersangel - Dnilva

Knyt en ordentlig knut i botten på ängeln så att tråden inte åker igenom hålen. Gör en ögla ovanför träkulan (huvudet) så att du kan hänga upp din ängel. Limma ihop kjolen nertill och rita dit ett ansikte om du vill. Nu är din ängel klar!

DIY - Vik en pappersangel - Dnilva

Men så kan man ju göra en glittrig ängel också. Och lite glitter är ju aldrig fel. Jag penslade bara på lite lim på kanterna och strösslade sen över glitter. Visst glittrar du över ett A4-papper? Då kan du lätt få tillbaka det mesta glittret i burken igen och inget går till spillo.

DIY - Vik en pappersangel - Dnilva

Försökte mig på någon slags frisyr på ängeln också. Haha, vet inte om det blev bra eller mest ser ut som en pottfrisyr. Nåja.

DIY - Vik en pappersangel - Dnilva

NU! Är båda änglarna klara. Häng upp i granen, på ett paket eller dekorera diverse dörrhandtag och krokar du har hemma.

Dags för nästa papperspyssel. En supersnabb och enkel julgran!

Enkel julgran i papper

Svårighetsgrad:
△△△

Tidsåtgång:
△△△

Du behöver

Gör såhär:

Stansa eller klipp ut 4 olika stora cirklar i wellpapp. Gör två av varje storlek då pappret bara är färgat på ena sidan. Eftersom själva pappret har små vågor på sig av sig självt ger det en väldigt fin och levande effekt till granen.

Limma ihop delarna som är lika stora, baksida mot baksida så att du totalt har 4 olika stora cirklar när du är klar.

Trä guldtråden på en grov nål och börja med att knyta dit en träkula i botten, varva sedan dina cirklar i storleksordning från den största till den minsta med träkulor. Se till att du avslutar med en träkula (alternativt att du gör en liten stjärna som avslut). Knyt en ögla i toppen och göm överbliven tråd genom att peta ner den i sista träkulan.

Nu är den lilla granen klar!

Hoppas ni blev inspirerade att sätta igång och julpyssla med papper, det är superkul och möjligheterna är så många! Lycka till!

→ Detta inlägg är ett betalt samarbete med Panduro 

☆ Jag finns också på Bloglovin’InstagramPinterest & Facebook

7

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte att publiceras. Obligatoriska fält är markerade *.