2020-12-31

2020 i listformat

Sista dagen på 2020 är här. Vilket år. Märkligt och omvälvande på så många sätt. Hade ju aldrig i mina vildaste fantasier kunnat se detta framför mig när jag satt och fyllde i den här listan för ett år sedan. Att vi skulle befinna oss mitt i en pandemi som drabbar hela världen. Ett virus som lamslår allt. Bisarrt och overkligt. Men, dagarna går, passerar och livet fortsätter ju ändå, trots allt. Så för att något ändå ska vara som vanligt fortsätter jag tappert att fylla i den här listan som jag gjort sen 2012. Alla åren är länkade längst ner i inlägget om någon (vem?!) vill läsa.

Gjorde du något 2020 som du aldrig gjort förut?

Slutade umgås med människor, satt i karantän, befann mig mitt i en pandemi, konstant ovisshet inför framtiden (om det ens finns en?!) med mera. Så nytt med självisolering, inga kramar, inget umgänge och allt som Corona har fört med sig. Men annars blev jag gravid för andra gången (så det är ju en första, även om jag varit gravid en gång innan). Skrev under en superstor grej, som vi inte ens visste om skulle bli av, men nu verkar det bli det. Så det kommer bli nytt nästa år. Men vi tog ju beslutet i år. Ja, ledsen för att allt låter extremt mysko. Men när tiden är inne så lovar jag att berätta allt.

Blev någon/några av dina vänner föräldrar i år?

Absolut. Är väl uppe i den åldern nu när det liksom kryllar av barn i min omgivning. Och många blev ju föräldrar för andra gången också. Himla synd bara att jag knappt träffat några av dem pga Corona.

Dog någon som stod dig nära?

8 mars, precis när Corona kom in i våra liv dog amma. Min fina älskade mormor. Sorgen var och är bottenlös. Jag saknar henne varje dag. Allt hände där de dagarna. Amma dog, och dagen efter fick min farmor en stroke, hon åkte in på sjukhus och jag var säker på att jag aldrig skulle få se henne igen heller. Men så åkte Hannes och jag till Uppsala och hälsade på henne på sjukhuset. Dagen efter vart det besöksförbud pga Corona och hon isolerades. Jag var ett totalt vrak här, men min farmor ger sig inte i första taget. Hon hämtade sig och är liksom pigg nu igen. Så pigg man ändå kan vara som 98 åring.

Úlpa sweater - Dnilva

Vilka länder besökte du?

2020 är ju inte resornas år kan vi väl enas om. Men jag åkte till Island i augusti för att begrava mormor. Annars Sverige bara och där har jag väl knappt varit utanför kommungränsen.

Midsommar i Gröndal

Är det något du saknar år 2020 som du vill ha år 2021?

Eeeeh. Att träffa folk vore ju trevligt. Krama mamma och pappa. Men allt som jag tog för givet innan pandemin faktiskt saknar jag.

Men trots det så måste jag ändå säga att 2020 var ett bättre år än 2019 på ett personligt plan. Jag har uppskattat ett lugnare tempo. Jag har inte haft samma krav på mig själv med att hinna med allt. Jag har faktiskt gillat att vara hemma och inte känna att jag missar tusen saker. Jag har nog varit snällare mot mig själv.

Vilket datum från år 2020 kommer du alltid att minnas?

8 mars, när amma dog. 10 augusti när vi begravde henne.

Olofstorps djur & trädgård

Hur skulle du beskriva din stil år 2020?

Nä, men stil har jag inte haft någon i år. Mjukt, bekvämt och typ det som hängt framme. Har rört mig mellan hemmet och förskolan så har inte haft något annat än ovan nämnda Corona-kostym.

Fast jag får inte glömma sommaren i år. Sommaren var himla fin. Corona var närvarande, men det fanns en tid då jag klädde mig i vanliga kläder. Har bott i min stickade väst, har ändå gjort 2 st.

Bästa köpet?

Har inte köpt mycket saker alls pga inte gått i affärer. Men köpte ett par gravidleggings som är ett geniköp enligt mig. Eller vänta! Nu vet jag. Vi köpte en ny säng. Förlåt. Investerade i en ny säng. Otroligt härligt ändå!

Midsommar i Gröndal

Gjorde någonting dig riktigt glad?

Edda och Philip. Är glad för att vi har haft ett himla fint år tillsammans i vår lilla bubbla.

Vilka låtar kommer alltid att påminna dig om 2020?

Think About Things framförallt. Sörjer för Islands skull att Eurovision ställdes in. Tänker ju att dom skulle ha vunnit i år. Men det var den chansen liksom.

Spring flowers

Var du gladare eller ledsnare i år jämfört med tidigare år?

Generellt gladare ändå. Har försökt att vara tacksam för det jag har.

Vad önskar du att du gjort mer?

Rört på mig. Corona och hemmajobb har ju gjort att mina steg per dag drastiskt har minskat. Det är ju hemskt egentligen. Jag vet att jag behöver röra på mig för att må bra. Men sen har jag inte prioriterat det. Får ta igen det med tusen barnvagnspromenader nästa år.

Vad önskar du att du gjort mindre?

Vabbat. Alltså, det har ju haft sina charmiga stunder också. Men mängden vabb i år blir nog svårslaget. Beror väl på hur pandemin fortsätter i och för sig.

Favoritprogram på TV?

Jag vet att jag har kollat massor på TV, men oklart om det är något som varit extra bra. Mycket reality (The Circle, Seniorsurfarna bland andra). The Queens Gambit var en storfavorit och vi började absolut att spela schack efter att vi sett klart serien. En hel del dokumentärer har jag sett också. Men i början av året spelade jag mest Animal Crossing istället för att kolla på TV.

Vilka böcker har du läst i år?

Har läst ganska lite i år. Men tackar #JWHFbokklubb för att jag har något litterärt i mitt liv fortfarande.

Bästa boken du läste i år?

Den bok som fastnade mest hos mig var nog Fjärilsvägen av Patrik Lundberg.

DIY blomjacka - Dnilva
Foto: Sanna Dahlén

Bästa DIY:et

Jag tycker att jag har gjort många fina, bra och användbara grejer i år. Men mest kick-ass är nog min blomjacka. Synd att det inte varit så många fester att använda den på bara.

Personliga presenter till Fars dag - Go'kväll

Din största framgång på jobbet 2020

Rent jobbmässigt var inte 2020 ett pangår för min del. Corona gjorde ju att fysiska grejer totalt ställdes in och jag blev avbokad från Go’kväll pga pandemin. Så det var ju klart minus. Men jag har jobbat på med både Panduro och Photowall som jag även gjort tidigare år. Så det känns skönt att ha haft de fasta punkterna. Sen fick jag ju komma tillbaka till Go’kväll i november så vi får se vad som händer framöver. Har gjort andra jobb också som jag inte pratat så mycket om.  Men det är mer en och en grej som kommer upp. Har ju jobbat som Art Director, UI-designer så gör fortfarande den typen av jobb här och där när frågan kommer.

Jag var faktiskt och nosade på mitt drömjobb under året. Men pga anledningar och orsaker så var det inte rätt just nu. Det hade inneburit en hel del förändringar om det blivit av. Men det var en spännande tid och en himla berg- och dalbana den ansökningsprocessen, minst sagt.

Största framgången på det privata planet 2020

Att vi har varit friska och tagit oss igenom det här året tillsammans jag och min lilla familj.

Något du önskade dig och fick?

Jag tror faktiskt inte att jag har önskat mig så mycket. 2020 har lärt mig att inte ta något för givet. Allt har varit så ovisst, så drömmar har fått stå tillbaka. Men ett syskon till Edda verkar ju onekligen bli av så det ser jag fram emot.

Något du önskade dig och inte fick?

Mer jobb, trängas på lokal med kompisar och krama dom jag tycker om. Det blev det inte mycket utav. Men är helt okej med det.

Vad gjorde du på din födelsedag 2020?

INGET. Corona var ju nytt då och allt stod på paus. Scrollade min telefon för att se vad jag gjorde då. Hade bara en film på när jag gjorde en kaffe till mig själv på morgonen. Sen var det tomt. Enligt bloggen (tack jag själv!) hade vi precis flyttat in skrivbord i sovrummet och installerat oss på hemmakontoret. Vi vabbade och jobbade om vartannat. Det är också minnesvärt. Tänker ta revansch 2021. Åtminstone köpa eller baka en tårta till mig själv. Får se vad Corona tillåter.

Finns det någonting som skulle gjort ditt år ännu bättre?

Om det inte var en pandemi kanske?

Vad fick dig att må bra?

Edda och Philip. Att sticka. Baka bröd.

Vem saknade du?

Alla?!

De bästa nya människorna du träffade?

Tackar allt för att jag lärt känna Stina med familj det här året. I och för sig kom dom in i mitt liv redan förra året, men i år har vi liksom lärt känna varandra. Vet inte om jag hade hanterat Corona så bra om vi inte hade träffats.

Holiday Slipover - Work in progress

Mest stolt över?

Att jag tagit mig igenom 2020.

Måla och brodera på en t-shirt - Upcycle Dnilva

Högsta önskan just nu?

Att pandemin är över. Att klimatkrisen är ett minne blott. Att 2021 blir ett bra år. Att vi får ett friskt barn. Kräver inte mycket. Men ovanstående får gärna slå in.

Här kan du se hur jag svarat tidigare år:

2019 i listformat
2018 i listformat
2017 i listformat
2016 i listformat
2015 i listformat
2014 i listformat
2013 i listformat
2012 i listformat

9

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte att publiceras. Obligatoriska fält är markerade *.