2020-11-13

Twisted candle DIY och varför jag inte kommer göra ett eget

Snurrade ljus från HAY, gjorda av paraffin (Foto: pressbild från HAY)

Kan vi prata lite om den här hysterin (ja, det är verkligen en hysteri på instagram i alla fall) kring de snurrade ljusen som man kan göra själv. Jag vet inte hur många ”Twisted Candle DIY”, ”Spiral lys”, ”Snurrade ljus”, ”Swirl candle” etc jag ser varje dag. Jag skojar inte. Kanske har algoritmen gått bananas, men det är konstant. Hur som helst så kanske det känns helt givet att en DIY-tok som jag skulle haka på trenden, och absolut. Jag har tänkt tanken. Men så förstod jag att det absolut viktigaste för att kunna göra ett twisted candle är att det görs av ett ljus gjort av paraffin. Så där tar det stopp för min del.

För paraffin = ett ljus gjort av fossil råolja. Alltså något som inte är förnybart och som dessutom släpper ifrån sig koldioxid när det brinner. Det vill säga, mycket som är dåligt för klimatet.

Nu har jag inga exakta utsläppssiffror på detta, men jag tycker det är värt att reflektera över det och ta ett aktivt beslut om man vill använda paraffinljus och varför man gör det i så fall. Jag började att leta efter varianter att köpa som också är snurrade, för visst är ljusen fina. Men tyvärr är de flesta ljusen gjorda av och med paraffin. SYND!

Snurrat ljus i stearin av @bymoalinette

Någon som däremot har gjort snurrade ljus i stearin är Moa Linette, ni följer väl henne på instagram?! Ett konto fullt med DIY och inspiration. Hon har smält stearin och gjutit i en form. Så bra! Spiralformen som Moa har använt kommer från Joel Svenssons vaxfabrik.

Nu får ju alla verkligen göra de val man vill. Men jag tycker det är så onödigt att använda paraffinljus när det finns alternativ som inte är lika dåliga för miljön. Absolut finns det aspekter kring stearin också. Stearin tillverkas av animaliskt fett (restprodukter från slakteriavfall) och vegetabiliska oljor, ibland palmolja. Så helt oproblematiskt är det inte. Mitt tips är att kolla efter Svanenmärkta stearinljus. För ett svanenmärkt ljus betår alltid av 90% förnybar råvara och aldrig palmolja.

Det var allt från mig och dagens rant om dom snurrade ljusen.

☆ Jag finns också på Bloglovin’InstagramPinterest & Facebook

53

Kommentera

en-lang-blondin

Superbra info ju! Så viktigt att detta också sprids.

Så fint att du tänker till kring sådana här aspekter av diy-andet, och lyfter dem och sprider info!

Betty

Vill tipsa om @enskedeverket som har vackra spiralljus av bivax 🙂

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte att publiceras. Obligatoriska fält är markerade *.