2020-11-20

Tips för små barn som är nyfikna på bokstäver

Edda är inne i en period nu där hon är otroligt intresserad av bokstäver. Gärna vems bokstav det är och var vi än är och hon ser en skylt, registreringsplåt på en bil, text på en kasse, en grafitti-tag, en förpackning eller vad som helst som har text på sig skriker hon rakt ut ”EDDAS BOKSTAV!” eller vems bokstav det nu är hon ser. Självklart försöker vi uppmuntra det här så mycket vi bara kan.

Tips för små barn som är nyfikna på bokstäver

Jag slängde ut frågan på instagram om det var någon som hade tips på bra böcker eller annat för att uppmuntra en bokstavspeppad 2+ åring. Här har jag sammanställt dom tips som jag fick, fyll gärna på i kommentarerna så uppdaterar jag listan.

Böcker

En kompis till mig som är förskolepedagog tipsade om att böcker med rim är väldigt bra då lär sig barnen att höra skillnaden på bokstäverna, typ katt/hatt. Min favorit (som jag också kunde utantill och fortfarande kan) är Petter och hans fyra getter.

Appar & spel

Andra tips som jag har fått är att:

📚 Skaffa magnetbokstäver att ha på exempelvis kylskåpet.
📚 Klippa ut bokstäver i kartong och måla, använd dem och prata om dom
📚 Skriv på ett vanligt papper och låt barnet dra fingret efter bokstaven
📚 Fyll en plastlåda eller liknande med ris. Låt barnen dra fingret i riset och härma en bokstav som du har skrivit
📚 Omge er med bokstäver i vardagen, plancher eller annat som barnen ser dagligen

Så många bra tips jag fick! Tack för er hjälp. Känner ärligt talat en liiiiiten press att jag måste förvalta det här på rätt sätt. Jag vill att Edda ska ha kvar sitt bokstavsintresse, men vill inte bli för på liksom. Som sagt, fyll gärna på med egna tips om ni har.

☆ Jag finns också på Bloglovin’InstagramPinterest & Facebook

13

Kommentera

Annika

Gör en ”memory-bricka” med bokstäver på, typ 3×3 plan med olika bokstäver, sen ut i naturen och leta saker som börjar på bokstaven och lägg på det ni hittar på brickan 🙂

Eller bestäm er för en bokstav, kanske barnets namns bokstav, ut i city och leta skyltar där bokstaven ingår. Fota alla skyltar/ställen ni hittar bokstaven på och gör ett kollage sen på exempelvis en surfplatta med fotona ni hitta. Skriv ut kollaget eller ha kvar på plattan, prata om bokstäverna och leder ju också till annan diskussion så som var ni var när ni fotade, minnen osv.

Skriv bokstäver ute i sandlådan eller snön på vintern.

Skriv ut ord och göm i bostaden och leta efter orden. Kanske leder ordet till något sen… tex Rita kan leda till att plocka fram penna och pappar. Fika kan leda till att det är dags för fika.

Anna María

Så många bra tips! Stort tack!!

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte att publiceras. Obligatoriska fält är markerade *.