2020-09-24

Koka päronmos – enkelt och gott

Koka eget päronmos - enkelt och gott

Det började med att vi åkte hem till Idamarie och fick plocka päron från deras enorma päronträd. Stort tack för det! Kan säga att det knappt märktes att vi hade varit där. Men vi fick med oss fler kilo päron hem. Av i alla fall 4 kg päron har jag kokat päronmos. Så vansinnigt gott och superlätt att göra! Och det är liksom inget annat än päron i moset. Kan inte fatta att det kan bli så gott!

Så jag vill härmed slå ett slag för päronmos vid alla tillfällen som ett äppelmos används. Jag har alltid ätit havregrynsgröt med äppelmos till frukost, men nu har päronmoset tagit äppelmosets plats! Jag har kokat mitt mos utan något annat än bara päron. Då blir hållbarheten inte lika lång som om man petar i massa konserverande grejer som socker och annat. Men om man fryser in och tar ut i mindre förpackningar allteftersom så håller det!

Jag hittade ett recept på päronmos från Annelie (Blomster & Bakverk) det fick vara inspiration och grunden. Men jag hade ett lite annorlunda tillvägagångssätt än hon.

Päronmos utan tillsatser

  • ca 2 kg päron
  • knappt 1 dl vatten

Päronmos utan tillsatser

Gör såhär:

Skala päronen och ta bort pinnen och blomster-grejen i botten på päronet. Skär i stora bitar. Jag klyftade till fjärdedelar och sen en gång på mitten. Vill du vara noga kan du även skära bort kärnhuset här. Jag gör det inte för det tar en himla massa tid som jag inte har med en 2 åring springande runt benen.

Lägg ner allt i en kastrull, tillsätt knappt 1 dl vatten och låt koka på svag värme tills päronen är mjuka och går att mosa. Stick i dem med en potatissticka för att kolla om de är klara.

Mosa päronen med exempelvis en potatisstöt eller en gaffel. Sila ditt mos genom en sil. Jag trycken genom det med baksidan på en sked och sen skrapar jag av det som kommer igenom med en slickepott.

Häll upp moset på steriliserade glasburkar alt frys in i påsar.

Jag har inte testat att smaksätta mitt mos, men tänker mig att både kardemumma och kanel skulle vara gott. Kanske hinner jag koka en omgång till och testa.

Ät och njut!

Recept päronmos

Andra goda grejer att göra nu på hösten

☆ Jag finns också på Bloglovin’InstagramPinterest & Facebook

7

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte att publiceras. Obligatoriska fält är markerade *.