Sponsrat av Panduro

2020-09-30

Gör egen tvål – kul och fint som present

Gör egen tvål - Dnilva

Att göra egen tvål är faktiskt himla enkelt. Det finns flera olika sätt man kan göra på. Ett superenkelt sätt är en variant som du mer eller mindre bara smälter ner tvålmassa och häller i formar, superlätt att lägga till både doft och färg här också. Eller så kan man använda sig av tvålflingor och forma med händerna. Jag har testat båda varianterna. Välkomna till Dnilvas tvålfabrik!

Gör egen tvål – melt and pour

Svårighetsgrad:
▲△△△△

Tidsåtgång:
▲▲▲△△ 

Gör egen tvål - Dnilva

Du behöver:

Gör såhär

Följ instruktionerna på förpackningen till din tvålmassa. Jag började med att dela upp min tvålmassa i mindre bitar och sen är det dags att smälta.

Gör egen tvål - Dnilva

Smält din tvålmassa och lägg till doft och färg om du vill ha det. Var försiktigt och rör INTE i tvålmassan när den smälter. Då kan det bildas luftbubblor som inte är så fina. (Ska erkänna att det är extremt svårt att låta bli, men om du måste röra, gör det så försiktigt du bara kan.)

Det här smältkärlet var verkligen toppen. Väl värd investering om du kommer göra mycket tvål. Den är dubbelmantlad så att det är liksom ett inbyggt vattenbad. Så låter den som en sån där gammaldags tekanna, ni vet det där pipet, när vattnet kokar. Tillför verkligen till stämningen!

Gör egen tvål - Dnilva

Häll upp i valfri tvålform och dekorera med vad du vill. Jag gjorde tre olika varianter här. Från vänster till höger; opak tvål med doft av bittermandel – garnerad med hackad mandel (tänker att det kommer bli en fin skrubbande känsla när man tvättar sig), en tvådelad opak och transparent med rosdoft och torkade blomblad och så den längst till höger – en tvådelad opak och transparent lavendeldoft dekorerad med torkad lavendel.

Låt sen torka enligt anvisningen på förpackningen. Vill du göra en tvådelad tvål som jag gjorde behöver tvålen inte torka helt innan du häller på nästa lager. Det räcker med att den får stelna lite innan du häller på nästa lager.

Gör egen tvål - Dnilva

Jag passade också på att göra en chokladdoftande tvål av den svarta tvålmassan, som ju faktiskt är mer brun än svart. Men perfekt för choklad skulle jag säga!

Tvådelad lavendeltvål med torkad lavendel.

Och svårare än såhär är det faktiskt inte! Sen är det bara din form som avgör hur slutresultatet blir. Jag gjorde ett gäng små tvålbollar som ju faktiskt ser ut som små glasskulor. Perfekt att lägga i en strut av tvålpapper och ge bort i present!

Gör egen tvål - Dnilva

Här har jag gjort lite olika varianter och droppat i lite färg i tvålmassan. Det blir rätt mycket färg av väldigt lite, så vill du ha mer pastelliga toner var lite försiktig med mängden färg bara.

Gör egen tvål - Dnilva

Strimlat silkespapper gör alla presenter roligare!

Gör egen tvål - Dnilva

Eller så lägger man tvålarna i cellofanpåsar och petar ner i struten.

Gör egen tvål - Dnilva

Jag kan inte låta bli att tycka att de här tvålarna som jag gjorde i hjärtformen är lite som små praliner. Ner med dem i valfri ask och du har en perfekt present! Eller slå in dem i ett tvålpapper och på med en tvålsticker!

Jag sa ju att jag startat en tvålfabrik! Och än är det inte slut. För nu ska vi göra tvål på ett ännu enklare sätt. Nämligen med tvålflingor. Där behöver man inte smälta nåt utan det är mer knåda och forma som gäller. De pastelliga rosa och lila tvålarna här i asken ovan är gjorda på det viset.

Gör tvål med tvålflingor

Svårighetsgrad:
▲△△△△

Tidsåtgång:
▲▲△△△ 

Du behöver

Gör egen tvål - Dnilva

Följ anvisningarna för tvålflingorna på din förpackning. Mina tvålflingor blandades med varmt vatten och lite matolja. Var noga med att mäta upp rätt mängder, men det står på paketet hur mycket du behöver. På med plasthandskar och knåda ihop till en lämplig massa. Jag delade upp min tvålmassa i mindre delar och knådade in lite färg i en av bitarna. Sen knådade jag ihop dem och fick en fin pastellig marmorerad effekt.

Gör egen tvål - Dnilva

Eftersom den här tvålen är så lätt att forma ville jag göra tvålen runt ett snöre. Så att tvålen kan hänga i duschen. Antingen knådar du tvålen runt ett snöre, eller så sticker du hål i din tvålboll när den är rund och trär ett snöre igenom bara.

Nu kommer det ta en stund innan vi har slut på tvål i det här hushållet kan jag lova. Men i dom här pandemi-tiderna är jag nog inte ensam om att tvätta händerna ganska ofta. Men det är svårt att inte fortsätta göra massa tvål när man väl har börjat. Och! Det är en väldigt fin och personlig present att ge bort till någon.

Lycka till med dina tvålar!

→ Detta inlägg är ett betalt samarbete med Panduro 

☆ Jag finns också på Bloglovin’InstagramPinterest & Facebook

7

Kommentera

midis

Alltså fasiken va snyggt. Du är så himla duktig!!

Anna María

Åh men tack alltså! Vad glad jag blir. Har ju aldrig gjort tvål innan så det var en sån himla succé!

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte att publiceras. Obligatoriska fält är markerade *.