2020-09-10

En tur i blåbärsskogen och ett recept på blåbärssylt med vanilj

Alltså hallå i min låda vilket blåbärsår det var/är i år! Det har varit så mycket blåbär i skogen att jag nästan blir stressad över hur lite jag har hunnit plocka. Men å andra sidan är frysen full redan innan så det skulle ändå inte gå att spara mer än vi gjort. Jag läste på en mjölkförpackning att 17% av Sveriges yta är täckt av blåbär. Antar väl att det är blåbärsris om man ska vara petnoga. Men mycket blåbär är det. Jag har kanske plockat en promille av det, om ens det.

Här om dagen gick vi ut i skogen med fullt fokus på blåbär. Som tur är gillar Edda också att plocka blåbär. Eller mest stoppa direkt i munnen. Men att plocka blåbär är så mycket lättare att göra med Edda än att plocka svamp. Där blir det för mycket gå och det betyder att vi måste bära henne efter en stund. Det är tungt om man ska leta svamp länge. Och särskilt när det var ett sånt här bra blåbärsår så var det bara att hitta ett bra ris och sen plocka. Sån lyx!

Frysen var ju redan full, men sylt, det behövs ju alltid. Så vi kokade sylt på de blåbären vi hittade. Och vilken sylt det blev sen! Blåbärssylt med tydlig smak av vanilj. Jag skojar inte när jag säger att det blev den perfekta sylten både på rostmackan och till havregrynsgröten. Mmm, ge mig frukost nu tack!

Och varför pratas det inte mer om hur lätt det är att koka egen sylt? Det gick ju hur snabbt som helst att göra.

Blåbärssylt med vanilj

Recept - blåbärssylt med vanilj

Ingredienser

  • 1 kg blåbär
  • 500 g syltsocker
  • 1 vaniljstång

Gör såhär

Rensa blåbären. Ner med bär, syltsocker och en vaniljstång (skrapa ur innehållet och ha i, släng sen också ner stången som du plockar upp när sylten kokat klart) i en kastrull och koka under omrörning i 3-5 min.

Ta bort skum med en sked om det kommer nåt på ytan. Testa om sylten är klar genom att klicka upp en liten klick på en tallrik och ställ in i kylen en kort stund. Är konsistensen bra är sylten klar.

Ta bort vaniljstången och häll upp på väl rengjorda och steriliserade varma burkar (in med brukarna + lock i ugnen på 180°C i minst 30 min för att sterilisera) stäng och låt svalna.

Ät sen och njut. Passar helt perfekt till pannkakor också.

Recept - blåbärssylt med vanilj Syltlock av skjorta

Och så ett litet bonustips. Visst tänker ni på att hemkokt sylt är en perfekt present? Jag gav bort två burkar och för att göra dom lite roligare än de gamla soltorkade tomater-burkarna som jag använde så klippte jag till två cirklar av pappas gamla skjorta som jag redan hade sytt en klänning till Edda av (herregud, jag hör ju hur himla händig och husmoderlig jag låter, sorry.) Men det är ett enkelt knep för att göra gamla burkar lite roligare. Men det funkar lika bra med ett vitt papper också som jag gjorde på den här fikonmarmeladen för ett gäng år sedan.

☆ Jag finns också på Bloglovin’InstagramPinterest & Facebook

8

Kommentera

Gabriella Skog

mmmm, så mysigt inlägg rakt igenom! tack!

Anna María

Vad glad jag blir att du tycker det! Tack!

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte att publiceras. Obligatoriska fält är markerade *.