2020-09-19

Coronadagboken #3 – Att ha begravning mitt i Corona

Det här med att begrava någon i Corona-tider. Konstigt. Som ni kanske vet dog in mormor i mars. Men vi kunde först nu i augusti, 5 månader senare, begrava henne. Det var en så konstig känsla. Island som annars är ett otroligt kramigt och pussigt land som jag dessutom förknippar med en mänsklig värme och närhet mellan människor blir liksom stelt och kallt nu. Det var så konstigt att sitta med tomma bänkrader mellan oss alla. Inga varma kramar. Bara avlägsna, lite tafatta viftande och blickar om att det här ju är knäppt som utbyttes. Vissa släktingar såg jag bara ryggen av när de kom och gick. Avstånd och allt sånt ni vet.

Dom här två dockorna har legat i mormors och morfars lägenhet i alla år. Det är mammas gamla som hon lekte med när hon var liten. Edda hittade dem och ville ha med dom överallt när vi var på Island och absolut på begravningen också. Var liksom tvungen att föreviga detta, lite konstiga, med en bild när dom satt sådär i kyrkbänken innan begravningen.

Kyrkogården ligger precis vid havet. Så himla fint.

Edda hade samma klänning på sig som på sin 1 årsdag. Kanske inte helt vanligt med vita prinsessklänningar på en begravning. Men mormor köpte klänningen till Edda när hon var nyfödd i princip. Naturligtvis alldeles för stor då. Men mormor hade liksom blivit helt blixtförälskad i klänningen och ville absolut att Edda skulle ha den på. Så Edda hade den på sitt 1 årskalas som mormor dessutom reste till Sverige för att komma på. Så det kändes liksom lite som att cirkeln slöts när Edda hade klänningen på begravningen också. Jag vet i alla fall att amma hade gillat det.

Familjen ♡

Anna María & Edda

På ett sätt känns det liksom lite märkligt att blogga om detta. En begravning. Men samtidigt så är det så himla konstiga tider att jag vill skriva ner och minnas det för framtiden. Och om det är något jag vill minnas så är det hur himla fint det är att ha med Edda i dom här konstiga stunderna. Hon är så förstående och inkännande fast att hon bara är två år. Så tack Edda.

☆ Jag finns också på Bloglovin’InstagramPinterest & Facebook

 

 

16

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte att publiceras. Obligatoriska fält är markerade *.