2020-07-26

Fixa till en gammal dockvagn med färg och läder

Fixa till en gammal dockvagn med färg och läder

Sommaren är verkligen den bästa tiden för att måla om och fixa till saker som börjat sjunga på sista versen. Det är ett så himla enkelt knep för att ge nytt liv åt gamla grejer. Som den här dockvagnen som någon hade kastat i grovsporona till exempel. Så himla fin ju! Ena hjulet är lite småskevt och det gnisslar lite, men sånt kan man ju lätt fixa själv. Och med ny färg och andra småfix är den som ny.

När man målar om saker som barn leker och använder gäller det att tänka på vilken färg man använder så att det är en färg som inte innehåller några konstigheter och bokstavligen går att slicka på. För sånt gör ju små barn vare sig man vill eller ej. Hehe. Panduro har den Svanenmärkta färgen Vintage Greenspot som var perfekt till detta projekt och kan användas till möbler i trä. Den finns i 6 nyanser och jag har använt två, en till insidan och en på utsidan. Häng med så visar jag hur jag pimpade Eddas dockvagn!

Upcykla en dockvagn - Panduro greenspot färg
Dockvagenen före – helt ok ändå, men ganska fläckig och sliten

Fixa till en gammal dockvagn i trä

Svårighetsgrad:
▲△△△△

Tidsåtgång:
▲▲△△△
(+ torktid)

Upcykla en dockvagn - Panduro greenspot färg

Du behöver

Upcykla en dockvagn - Panduro greenspot färg

Börja med att skruva isär vagnen så gott det går och ta bort sånt som kan vara vägen när du ska måla. Tvätta rent och rugga upp ytan med slippapper på allt som ska målas.

Upcykla en dockvagn - Panduro greenspot färg Upcykla en dockvagn - Panduro greenspot färg

Måla alla delar och detaljer tills den gamla färgen inte syns igenom. Jag behövde måla två lager färg totalt. Tänk på att låta färgen torka enligt anvisningarna på burkarna innan du målar nästa lager.

Linda läderrem rund handtaget

För att linda en läderrem runt ett handtag eller rundstav finns flera olika sätt att göra det på, jag gjorde en ganska enkel variant. Jag använde trälim utblandat med vatten (blanda så det känns som filmjölk ungefär). För att få en snygg början och avslutning på läderremmen linda runt och skär ett litet jack tvärs över där början av läderremmen och nästa varv möts. Ta bort och lägg en linjal längs med de två jacken. Skär till så får du en fin diagonal som går lätt att snurra runt.

Pensla på trälimsblandningen på insidan av läderremmen och vira hårt runt handtaget. Det är bara bra om läderremmen blir lite fuktig (nästan blöt) då kan du få till det ännu tightare runt.

När allt har torkat, både färg och handtag, skruva ihop vagnen och den är redo att lekas med!

Upcykla en dockvagn - Panduro greenspot färg

Såhär blev vagnen tillslut. Jag sparade några träerna detaljer och målade med olika färger på insidan och utsidan. Av en händelse så råkar detta vara exakt de färgerna som finns i lekstugan nere i stugan. En otroligt lycklig slump ändå!

Ines, Katten Jansson och haren Are fick åka på premiärturen trädgården runt. Edda bjöd på kaffe, bullar och chokladbollar till allas lycka.

Fixa till en gammal dockvagn med färg och läder Fixa till en gammal dockvagn med färg och läder

Personligen tycker jag att den här läderdetaljen på handtaget verkligen blev ett lyft. En så förhållandevis enkel grej gör att hela vagnen blir lite lyxigare.

Fixa till en gammal dockvagn med färg och läder

Tänk att dockvagnen var något jag hittade i grovsoporna. Så ovärt att slänga! Bättre att fixa till den lite och ta hand om sånt vi redan har. Kanske kan du hitta något på en loppis i sommar som kan få lite nytt liv?

→ Detta inlägg är ett betalt samarbete med Panduro 

☆ Jag finns också på Bloglovin’InstagramPinterest & Facebook

 

11

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte att publiceras. Obligatoriska fält är markerade *.