2020-06-05

Nattjäst källarfranska

Inlägget innehåller reklam genom annonslänk för Adlibris

Bröd! Jag älskar bröd. En ny favorit i mitt liv är källarfranskan. Jag brukar göra den på kvällen för att kunna äta dom nygräddade på morgonen efter. Livets grej! Nattjästa bröd är kanske det absolut bästa som finns. Man grejar lite på kvällen innan man ska lägga sig, brödet jobbar med jäsningen under natten när man sover. Sen på morgonen gör man en liten insats innan man kan äta gott bröd. BÄSTA grejen.

Jag har ett recept som alltid går hem och det är ett recept på bästa baguetten. En nattjäst baguette som är sjukt god. Och enkel, för den kombinationen gillar man ju. Men nu har jag faktiskt börjat med att baka källarfranska. Vitt, fluffigt och så himla gott!

Min bibel när det kommer till bröd är Martin Johanssons bok ”Bröd, bröd, bröd” – allt jag har bakat från den boken är gudomligt. Det är enkelt och gott. Därifrån kommer också det här receptet på källarfranskan. Håll tillgodo.

Nattjäst källarfranska

9-12 frallor

  • 5g jäst (eller 1 tsk torrjäst)
  • 350g (3 1/2 dl) kallt vatten
  • 500g (8 1/4 dl) vetemjöl special (eller annat bra vetemjöl)
  • 15g rumsvarmt smör
  • 10g (1 1/2 tsk) salt

Rör ihop alla ingredienserna så att de precis går ihop. Jag använder en hushållsassistent, men det går bra utan också om du inte har.

Täck över med lock eller plastfolie och låt stå och jäsa över natten, eller minst 8 timmar.

När brödet har jäst är det dags att hälla ut det på ett mjölat bord. Vik degen till ett paket genom att först dra lite försiktigt i den så den blir kvadratisk. Vik sen överkanten mot mitten. Vik in underkanten mot mitten och vik till sist in sidorna på samma sätt. Vänd på degen så att skarven hamnar nedåt. Strö på lite mjöl och täck med bakhandduk. Låt degen vila i 40-60 min.

Sätt igång ugnen på 250°C när det är ca 30 min kvar på jäsningen. Det är viktigt att ugnen är riktigt varm.

Dags att dela degen. Strö på lite mjöl på degen och dela med en degskrapa (stekspade funkar också om du inte har nåt annat). Dela degen i 3 delar. Gör sen 3 eller 4 frallor av varje degremsan och lägg dem med undersidan upp på en plåt med bakplåtspapper.

Grädda tills de bara har fått lite färg 10-15 minuter. Låt svalna på galler under handduk.

Ät och njut!

Källarfranskan ska egentligen vara ganska ljus och bara gräddas tills de fått lite färg, men den är också väldigt goda att grädda lite mer. Då kan du kalla den för rustik källarfranska istället! Som bröden i mitten av inlägget.

☆ Jag finns också på Bloglovin’InstagramPinterest & Facebook

17

Kommentera

Jäsningen…skall de kalljäsa typ i kylskåp? Vikningen vsr krånglig, finns en enklare förklaring?

Anna María

Jäs i rumstemperatur. Jag brukar ha min på köksbänken bara 🙂 Jasså, tycker du vikningen är krånglig? Jag kan inte tänka mig något lättare. Men jag ska försöka förklara här 🙂 Viktigt att du har mjöl på bordet innan du häller ut degen. Dra i den så att den blir typ fyrkantig. Vik in alla fyra sidor till mitten och lägg den med skarven ner mot bordet. Låt jäsa.
Lycka till!

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte att publiceras. Obligatoriska fält är markerade *.