2020-06-02

Gör egna stämplar av takeawaylådor

Pyssla egna stämplar av takeawaylådor

Idag är det dags att pyssla vidare på skräpåret med Pysselbolaget. Temat är plast och Edda och jag har pysslat stämplar av takeaway-lådor. Men innan vi sätter igång med pysslet så är det ändå värt att säga några ord om just plast. Plast kan ju vara lite knepigt ur miljösynpunkt och en av de stora miljöbovarna när det gäller plastförpackningar är takeaway-lådor i frigolit eller polyestern. Ni vet, de där fjäderlätta porösa förpackningarna man får t ex sushi i. De har visat sig svåra att återvinna och de går lätt sönder, vilket bidrar till att småbitar hamnar där de inte ska vara. Från och med år 2021 införs ett förbud mot engångsplast inom EU. Men fram tills dess pysslar vi med dessa förpackningar!

Pyssla egna stämplar av takeawaylådor

Så nu när vi ändå har de här förpackningar kan vi väl göra något kul med dem, stämplar tillexempel. Pysselbolaget har gjort en stilren variant ↑ med massa olika former, missa inte att kika i hos dem för extra tydlig beskrivning av hur du gör dina egna stämplar.

Pyssla egna stämplar av takeawaylådor

Vi (jag alltså, Edda behärskar inte en vass sax än) klippte ut lite olika former av takeaway-lådan som jag limmade fast med en lågtempererad limpistol på små träbitar. Enklare än så blir det inte att göra en egen stämpel. Har du många lådor kan du till exempel göra ett helt alfabet. Det tänker jag kan bli ganska snyggt!

Pyssla egna stämplar av takeawaylådor

Sen är det bara att dutta på färg på stämplarna. Jag använde en stöpplare till det, men du kan också dutta med en avklippt bit av en disksvamp till exempel.

Pyssla egna stämplar av takeawaylådor

Jag gillar att förbereda allt pyssel jag gör med Edda innan. Hon har oftast ingen lust att sitta särskilt länge när det väl sker. Men om jag har dukat upp allt i förväg är det lätt att direkt komma in i pysslandet och det blir mer fokuserat. Så jag dukade upp en liten pysselbuffé på vår uteplats. Sen gick jag och hämtade på förskolan.

Och då fick jag med mig två pysselpeppade tjejer. Edda och hennes förskolekompis Mika ville stämpla loss. De var peppade på allt med färg egentligen. Så det skapades fina konstverk både på papper och på diverse kroppsdelar. Armar och händer fick absolut ett gäng duttar färg kan jag ju säga. Men det hör väl till å andra sidan.

Pyssla egna stämplar av takeawaylådor

Dessutom var det superkul att bygga torn med stämplarna.

Pyssla egna stämplar av takeawaylådor

Det är superenkelt och kul att göra egna stämplar och det går ju såklart att trycka på andra grejer än bara papper. Med lite textilfärg är sommarens t-shirt fixad! Kul tips till dig med lite äldre barn som verkligen vill stämpla och inte bara leka med färg som mina pysselexperter.

Missa inte att kolla på Pysselbolagets variant av stämplarna. Det inlägget hittar du här.

Fler saker du kan pyssla med av skräp

☆ Jag finns också på Bloglovin’InstagramPinterest & Facebook

3

Kommentera

Alltså, vilken pysseldröm! Så fint du dukat upp till tjejerna. Det är ljuvligt att se deras knubbiga händer, täckta av färg 🙂 De verkar mycket nöjda!

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte att publiceras. Obligatoriska fält är markerade *.