Sponsrat av Panduro

2020-06-28

Fågelbrosch av Toho-pärlor

Pärlad brosch - Dnilva

Jag skulle vilja slå ett litet slag för broschen. En lite bortglömd accessoar som mest kanske varit förknippad som något tantigt, men alltså. Vilken genial liten glädjespridare det är ändå! Och det finns tusen olika varianter, former och storlekar. Och! Du kan göra en själv! Idag tänkte jag nämligen visa det senaste jag gjort. En pärlad brosch gjord av Toho Treasures-pärlor.

Pärlsöm / pärlvävning är en pillig sport, det ska jag inte skoja bort! Jag kunde absolut inget om det innan jag började med projektet, men känner nu efter en del pillande att jag har fattat grejen och jag har verkligen fått blodad tand att göra mer. Det finns verkligen så himla många olika tekniker och sätt att göra på. Jag har använt mig av två olika slags stygn (tror jag vi kan kalla det) för att göra min brosch. Och jag upplever att om du kan dessa så kan du göra en hel del.

Pärlad brosch - Dnilva

Engelska är huvudspråket i pysselsammanhang – så förlåt för min svengelska som kommer här. Men, jag använde mig i huvudsak av två olika sömmar som sagt. Brick stich och ladder stich. Med hjälp av dem syr du fram din önskade figur rad för rad.

Jag har använt mig av japanska Toho-pärlor (från Treasure kollektionen). Det är en liten cylinderformad glaspärla där alla pärlorna har lika stora hål och är i samma storlek vilket gör att man får ett mycket jämnare resultat. De finns i massa härliga färger. Tidigare har jag jobbat med Rocailles-pärlor (även kallade seed beads), de är tjeckiska runda glaspärlor som finns i olika storlekar. Det som var extra fint med Toho-pärlorna var att slutresultatet blir så mycket jämnare eftersom pärlorna är mer eller mindre exakt lika stora.

Pärlad brosch - Dnilva

Du behöver:

Pärlad brosch - Dnilva

Och trots en hel del pillande så gick det att få ihop en söt liten brosch. Jag har med mig tre stora lärdomar från projektet och den första är hur viktigt det är att planera det du ska göra. Ska du göra en figur av något slag skulle jag verkligen rekommendera att följa ett mönster. Jag började först på frihand, men kände mig ärligt talet lite vilsen först. Så antingen ritar du upp ett eget mönster eller så finns det massor att köpa. Jag köpte mitt mönster på Etsy och det känns fint att få stötta andra kreatörer med en förhållandevis liten peng.

Det andra jag lärde mig var hur viktigt det är att hålla koll på så att tråden inte trasslar sig eller att pärlar snurrar in sig. Håll fingrarna i styr och gör det lugnt och systematiskt så går det fint. Och om en pärla trasslar sig eller det blivit fel är det lättare att knipsa sönder pärlan än att försöka backa bakåt.

Och till sist. Lägg lite extra tid på att fatta hur man gör stygnen. Jag var för ivrig och började bara köra. Så hittade jag den här videon och då föll allt liksom på plats.

Pärlad brosch - Dnilva

Nu kanske det låter superkrångligt och pilligt, men även om det är lite trixigt så är det väldigt roligt när man väl fattat grejen.

Pärlad brosch - Dnilva

Och man behöver ju inte bara göra broscher eller sy / väva figurer. De här pärlorna är superfina att göra örhängen, armband och halsband av. Eller att brodera fast på kläder till exempel.

Pärlad brosch - Dnilva

Hoppas du är peppad på pärsömnad och pärlvävning, för det är kul och man kan göra massa fina saker. Lycka till!

→ Detta inlägg är ett betalt samarbete med Panduro 

☆ Jag finns också på Bloglovin’InstagramPinterest & Facebook

5

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte att publiceras. Obligatoriska fält är markerade *.