2020-03-24

Flanellograf – Tygtavla med ansikte

Har ni sett att Pysselbolaget har ett skräpår i år? Det betyder att de skapar och pysslar enbart med skräp under 2020. Så smart på jättemånga sätt! Varje månad är det fokus på ett material där de djupdyker i smarta pyssel och med informativa inlägg om själva materialet. Läs om Pysselbolagets skräpår här. I mars är fokus på TYG och idag har Edda och jag teamat ihop oss med Karin och Freja för att pyssla ihop en humörstavla. Häng på!

Flanellograf - Pysselbolaget
Foto: Pysselbolaget

Minns ni också flanellografen från er barndom? Idag ska vi göra en liten variant på den och använda oss av de där små tygbitarna och stuvarna som blir över av gamla kläder eller andra projekt. Tillsammans med Pysselbolaget gör vi en tygtavla med ansikte där vi både kan visa känslor och leka fram nya roliga ansikten för de minsta pysslarna. För steg för stegbeskrivning kika in hos Pysselbolaget.

Gör en egen flanellograf - Humörstavla för små barn

Gör en egen flanellograf – Humörtavla

Svårighetsgrad:
▲△△△△

Tidsåtgång:
▲▲△△△

Du behöver:

  • Ett par stora bitar filttyg
  • Små tygbitar
  • Den hårda delen av dubbelhäftande kardborreband
  • En kartongplatta
  • Sax
  • Hobbylim

När du har samlat ihop ditt material, kika in hos Pysselbolaget för hela beskrivningen.

Sådär! Då har vi ett ansikte i filttyg med massa löstagbara delar som ögon, näsa, mun, ögonbryn, tårar, skägg, mustascher och vad du vill. Låt fantasin sätta gränserna! Jag gjorde håret på mitt ansikte i filttyg, på så sätt kan du fästa roliga detaljer även där. Här kan barnen dels öva finmotoriken med att fästa och flytta de små delarna, men också prata kroppsdelar och känslor när de skapar de olika ansiktsuttrycken.

Flanellograf - Pysselbolaget
Foto: Pysselbolaget

Såhär fint blev Karins ansikte! Tänk ändå så olika uttryck man kan skapa med liknande material. Hur ser ditt ansikte ut?

Gör en egen flanellograf - Humörstavla för små barn

Jag grävde fram diverse filtbitar och gamla tyger i mina gömmor när jag gjorde mitt ansikte. Och det blev just det, mitt ansikte alltså. För när Edda fick syn på den skrek hon rätt ut: MAMMA!! Och ja, jag ser likheten. Jag lovar att det inte var meningen. Tänk vad kul att göra hela familjen, eller barnen så att de kan uttrycka sina känslor via sitt alterego på humörtavlan.

Gör en egen flanellograf - Humörstavla för små barn

Genom att sätta en bit filt under själva ansiktet funkar det toppen som parkering för de övriga delarna som inte används. Även om Edda var ganska så bestämd med att inga delar alls fick vara på tavlan till en början. Ansiktet skulle vara helt tomt!

Gör en egen flanellograf - Humörstavla för små barn

Men det är också kul att leka med dem och prata om vilka kroppsdelar det är.

Gör en egen flanellograf - Humörstavla för små barn Gör en egen flanellograf - Humörstavla för små barn Gör en egen flanellograf - Humörstavla för små barn

Efter ett gäng turer där jag satte upp delarna och hon plockade ner började hon förstå grejen och gjorde egna små ansikten. Så kul! Och det går att variera så himla mycket beroende på vad man gjort. Ögonbrynen kan bli en näsa, rosiga kinder blir ögon, ögon kan bli örhängen och så vidare. Jag märkte att vi kom ganska så långt på bara några få delar.

Gör en egen flanellograf - Humörstavla för små barn

Lekexperten Edda hälsar att detta är en fullträff! Fem näsor av fem möjliga!

Vill du också göra en egen tygtavla med ansiktekika in hos Pysselbolaget för hela beskrivningen.

☆ Jag finns också på Bloglovin’InstagramPinterest & Facebook

11

Kommentera

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte att publiceras. Obligatoriska fält är markerade *.