Sponsrat av Panduro

2020-02-23

Upcykla dina gamla vaser med betongfärg

Betongfärg DIY

Betongfärg, har ni testat att måla med det någon gång? Jag hade inte det innan jag gjorde det här projektet och fick mersmak kan jag säga! Betongfärgen är liksom lite tjockare och känns lite som en tyngre maräng. Himla härlig är den i alla fall! Jag har testat Panduros betongfärg (som finns i tre nyanser) och upcyclat tre vaser som jag tyckte alla hade fina former, man kanske inte det roligaste utseendet.

UPCYCLE - Måla betongfärg på en loppisfyndad vas

Det här är verkligen ett snabbt och kul sätt att förändra några gamla vaser på. Jag gillar verkligen hur ytan och strukturen blir av betongfärgen. Men låt oss ta det från början!

UPCYCLE - Måla betongfärg på en loppisfyndad vas

Såhär såg mina vaser ut i original. Fina och spännande former på alla tre, men ganska spretiga tillsammans så som de ser ut nu.

Upcykla vaser med betongfärg

Svårighetsgrad:
▲△△△△

Tidsåtgång:
▲△△△△

UPCYCLE - Måla betongfärg på en loppisfyndad vas

Du behöver:

  • Gamla vaser, fyndade på secondhand, loppis eller hemma i gömmorna
  • Betongfärg (finns i ljusgrå, taupe och skiffergrå)
  • Pensel

Innan du sätter igång, se till att rengöra dina vaser noga så de är rena och fria från fett och gamla klisterlappar innan du börjar måla.

 

UPCYCLE - Måla betongfärg på en loppisfyndad vas

I det här projektet är det verkligen direkt och pang på det roliga. Skaka färgburken och börja måla på en gång. Jag använde mig av en ganska stor pensel så jag kunde täcka hyfsat stora partier åt gången med färg. På den största vasen med två handtag använde jag färgen i taupe. Här ville jag låta den ursprungliga strukturen av vasen synas så här strök jag ett ganska tunt lager med färg.

På den lilla vasen som jag målade i skiffergrå smetade jag på ett mer generöst lager betongfärg. Här ville jag att det liksom skulle synas streck, ränder och lite kladd. Vill du kan du också använda en spatel, bordskniv eller verktyg för lera och skapa former och strukturer med färgen. Antingen kan du skulptera medan färgen är fuktig eller så väntar du en liten stund tills den precis börjat stelna.

 

UPCYCLE - Måla betongfärg på en loppisfyndad vas

Här målade jag först ett täckande lager ljusgrå betongfärg över hela vasen och sen liksom duttade/klappade jag med penseln för att skapa den här effekten med färgen. Jag gillar verkligen att kladda loss och den här färgen var extremt inbjudande till att leka fram olika utseenden med. Så go känsla och konsistens!

Sen när du är klar med vaserna, ställ dem på tork. Torktid ca 2 timmar. Men mer om du har målat ett tjockare lager färg så som jag till exempel gjorde på den minsta vasen. Helt torr är färgen efter ett dygn. Vill du kan du då gå över dina vaser med ett sandpapper för att få ett mer slitet utseende. Jag vill verkligen uppmuntra till experiment och lek med den här färgen!

UPCYCLE - Måla betongfärg på en loppisfyndad vas

När färgen är torr får vaserna en skönt ruff struktur och yta. En sak att tänka på är om vasen ska komma i kontakt med vatten kan det vara bra att lacka den ytan med ett lack. Jag målade till exempel toppen av insidan på den största vasen med färg för att få en fin övergång. När jag häller i och ur vatten ur min vas kommer det vatten där och om du inte lackar riskerar färgen att försvinna om det blir för blött.

UPCYCLE - Måla betongfärg på en loppisfyndad vas

Sen är vaserna klara och redo att fyllas med blommor, kvistar, ris eller att bara ha dem som de är. Jag tycker att färgerna verkligen funkar fint tillsammans. Vad tror ni om att måla blomkrukor med betongfärgen? Jag tror det kan bli riktigt schysst faktiskt!

UPCYCLE - Måla betongfärg på en loppisfyndad vas

Hoppas ni blir inspirerade och sugna på att upcykla några egna vaser. Det är både kul och enkelt!

DIY - Gör om en vas med betongfärg

→ Detta inlägg är ett betalt samarbete med Panduro 

☆ Jag finns också på Bloglovin’InstagramPinterest & Facebook

8

Kommentera

Ninni

Kan man måla den på glasvaser? 🙂

Anna María

Det tror jag absolut att man kan! På burken står det att det funkar bäst på trä, styrolit, gips och keramik, men jag skulle i alla fall våga prova!

Det ser underbart ut tycker jag, vilket fint sätt att upcykla.

Anna María

Tack! Det är verkligen ett bra och enkelt sätt att upcykla på!

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte att publiceras. Obligatoriska fält är markerade *.