2020-02-13

Rensa hemma reportage och konsten att städa

Ordning och reda - Dnilva i Mama

Minns ni min rensarutmaning som jag hade 2018? Om inte så kör vi en snabb repris: Jag skapade en utmaning för mig själv att rensa inom ett område varje månad under 1 års tid. På så sätt skulle det bli bättre ordning hemma och vi skulle göra oss av med sånt som vi inte använder och som någon annan kan ha mer nytta av. Family Living skrev ett reportage om mig och min rensning i nummer 1/2019. Och i december 2019 frågade tidningen Mama om de kunde få återpublicera artikeln. Självklart sa jag! Och i några dagar till så finns numret med mig ute i butik.

För det här med att rensa och städa är något som jag vet att jag mår bra av. Kanske en no-brainer ändå… Men jag har lite svårt för att komma till skott. Jag kan vara en extremt stökig person, särskilt när jag jobbar med ett projekt. Då jobbar jag gärna på golvet och sprider ut mig precis överallt. Men mitt sinne mår bra av ett mer ordnat och organiserat hem. Då blir jag mer lugn och mår bättre. (Det kanske egentligen gäller oss alla.)

Konsten att städa - Marie Kondo

Vid det här laget känner väl alla till Marie Kondo och jag hade faktiskt inte hört talas om henne när jag gjorde min rensarutmaning för första gången. Men mycket är faktiskt lite likt även om hon har ett litet annat tillvägagångssätt. Nu har hennes populära bok Konsten att städa (adlink) kommit i en ny uppdaterad utgåva. Och jag tänkte friska upp mitt städminne och läsa boken. Har hittills plöjt alla Marie Kondo avsnitt på Netflix. Och säga vad man vill om henne, men jag tycker hon är extremt gill-vänlig!

Så nu kanske jag ska ta tag i min rensarutmaning igen i en kombination med Marie Kondos filosofi så hoppas jag att jag kan få lite mer ordning på allt. Även om det känns som en omöjlig kombination med en 1,5 åring som är expert på att röja runt och stöka ner. (Skyller dock inte allt på Edda, både Philip och jag stökar ner vår beskärda del också.) Sitter just nu och blickar utöver hur tre dagars vabbande ser ut. Tre IKEA-kassar med nytvättade kläder, pappersbitar, klossar och enstaka strumpor i en härlig färgmix som ser ut som att det precis lagts av en konfettibomb i finalen på melodifestivalen. Men en sak har jag ändå lärt mig att det är så mycket lättare att hålla ordning om varje sak har en plats.

Ordning och reda - Dnilva i Mama

4 tips för att städa med barn enligt Marie Kondo

  • Ge leksakerna egna hem: Låt barnet ge leksakerna en egen plats, ett hem som de vill återvända till när leken är slut.
  • Skapa en berättelse av städningen. Berätta för barnet vad det är ni gör, varför ni gör det och vad nästa steg blir för att skapa förståelse.
  • Gör städningen lekfull. Kombinera lek med städning redan när barnet är så litet att det just lärt sig gå och visa hur leken blir roligare om det är städat.
  • Tänk över de ytor du använder till förvaring av barnsaker, såsom blöjor och kläder. Det är enklare att hålla rent om ytan är effektivt använd.

☆ Jag finns också på Bloglovin’InstagramPinterest & Facebook

10

Kommentera

haha, har blivit helt besatt av henne. vill typ slänga allt jag äger. var på loppis idag och kände nej, jag älskar ingenting här. kanske början på ett nytt liv? drömmer om att gå igenom hela huset!!! frågan är om man får till tiden?

Anna María

Haha! Då är vi två 😛 Det är just det där med tiden alltså. Gah! Är ändå glad att jag inte har ett helt hus att gå igenom. Har nog med grejer ändå som det är nu 😛

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte att publiceras. Obligatoriska fält är markerade *.