Sponsrat av Panduro

2020-01-26

Nålfiltning och nåltovning – hur gör man?

Nålfiltning är ett kul hantverk där du med hjälp av särskilda nålar med små jack/hullingar kan skulptera ull. Kanske har du också hört namnet nåltovning, båda funkar och är namn för samma sak. Jag har tänkt att det här skulle vara en superkomplicerad grej att göra, men vet ni, det är faktiskt inte så klurigt när en väl har satt igång. Så här kommer en liten guide på hur man nålfiltar eller nåltovar (kalla det vad du vill) och vad jag lärt mig som total nybörjare.

Nålfiltning eller nåltovning - Guide

Kolla noga så ser man hullingarna i nålarna, det är de som gör att fibrerna i ullen tovas ihop. Vanligast är att använda en och en nål, men ska du jobba på större projekt kan en sån här hållare till filtnålarna vara bra att ha, då kan du använda 4 nålar samtidigt.

Det här behöver du för att komma igång med nåltovning

Nålfiltning eller nåltovning - Guide
  • Filtnål/filtnålar (finns i olika tjocklekar beroende på vad du ska göra, ju finare desto mindre hål och finare detaljer kan du göra)
  • Nålplatta (Något att ha under ditt projekt. Köper du ett kit med filtnålar så kommer en liten platta med i lådan, ska du göra ett större projekt kan en extra, något större vara bra att ha. Det funkar dock också bra med en bit skumgummi.)
  • Kardad ull, Nepal Wool är handkardad lammull som finns i flera färger och storlekar

Det här är det du egentligen klarar dig på för att sätta igång. Men det kan vara bra att också ha:

  • Ullkulor, funkar bra som stomme eller detaljer som ska filtas fast
  • Styrolitkulor, bra som stomme för större projekt så går det åt mindre ull
  • Hållare till filtnål, perfekt om du ska göra något större, fler nålar = effektivare filtning

Börja såhär

Då är det dags att sätta igång med nålfiltningen. Jag började med att göra små djurhuvuden på styrolitkulor. Jag tänkte att jag skulle göra en hel skog och dess invånare. Som sagt, vill du använda dig av bara ull går det lika bra, men vill du spara lite på materialet och utgå från en rund form är det bra att utgå från en ullkula eller en styrolitkula som bas. Täck då in din kula och börja filta.

Forma det du vill göra och bygg på allteftersom. Filta genom att sticka din nål upp och ner i ullen tills du känner att den går ihop sig och blir fastare. Fyll på med mer ull och skapa din form. Blir det fel eller för mycket är det bara att dra bort. Jag finputsade även kanterna lite lätt med en sax där det behövdes.

Lägg till detaljer i andra färger och filta fast genom att sticka många gånger. Jag tvivlade många gånger på vägen att det skulle bli något, men sakta men säkert växer din form fram. Öronen gjorde jag löst för sig och filtade sen fast i huvudet. Ta lite ull i taget och bygg på allteftersom.

För att täcka skarvar är det bara att lägga till lite mer ull och filta. Jag tycker att det var lättare att ta mindre bitar ull och göra fler gånger, då kände jag att jag hade mer kontroll på själva formen.

De små detaljerna som ögon och näsa använde jag en finare nål till. Köper du ett blandad kit får du med 3 nålar i olika grovlekar. Tänk på att om du ska göra massa fina detaljer är det bra om ullen under är ganska fast, annars finns det risk att, i det här fallet, ögonen försvinner in i själva huvudet.

Nålfiltning i en form

Det finns massa olika sätta att nålfilta/nåltova på. Har du till exempel en pepparkaksform kan du placera din ull i formen och på så sätt skapa fina figurer och formar. Tänk att göra flera hjärtan, cirklar eller annat och göra en girlang av till exempel. Vill du göra en egen form är det lätt och snabbt gjort av ett hålband. Kapa och forma efter gen fantasi.

Det går också jättebra att filta på en bit tjockare filt, då kan du göra en väggbonad eller tavla till exempel. Då ”målar” du med ullen och skapar en bild på så sätt. Det här har jag kvar att prova, men vet att min mormor har en tavla i den här tekniken hängande på sin vägg.

Möjligheterna är verkligen många, men mitt tips är att bara prova göra något så du kan känna in materialet först och främst. Sen när du vet hur det beter sig är det bara fantasin som sätter gränser. Tänk på att nålarna är ganska tunna och kan gå av om du sticker dem snett eller dunkar i mot något hårt i fel vinkel. Men sånt händer! I alla fall mig. Och nålarna är riktigt vassa också så håll lite koll på dina fingrar och små barnhänder.

Lycka till med nålfiltningen!

→ Detta inlägg är ett betalt samarbete med Panduro 

☆ Jag finns också på Bloglovin’InstagramPinterest & Facebook

15

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte att publiceras. Obligatoriska fält är markerade *.