2019-12-31

2019 i listformat

Då var det dags igen för den årliga summeringen av året som gått. Jag har gjort samma summering sen 2012 (längst ner i inlägget hittar du länkar till alla åren) och det känns fint att kunna gå tillbaka och läsa om mina år även om det är ganska grundläggande frågor och svar. Så tack för mig 2019, det var trevligt när du kom, men ännu trevligare när du gick.

Anna María Larsson - Photowall
Go'kväll - Anna Maria Larsson
Bild: SVT

Gjorde du något 2019 som du aldrig gjort förut?
Jag har varit med i Go’kväll 6 gånger! Live (nåja, Live on tape i alla fall) för typ en halv miljon tittare varje program. Tack för att jag inte fick reda på tittarsiffrorna innan inspelningen. Jag har skolat in barn på förskola, hej känslornas berg och dalbana! Jag har förlorat min morfar. Jag har haft en parasit. Fick den förrädiska parasiten cryptosporidium i somras mitt under semestern. Det var något av det vidrigaste jag har upplevt. 14 dagar av bajs och kräks som aldrig ville ta slut. Förlåt för too much information så här i början av inlägget. Men huuuuuuuuuh alltså. Önskar ingen detta. Fick sen återuppleva skiten bokstavligt talat när både Edda och Philip också drabbades. Jag säger då det…

Edda 8 månader

Blev någon/några av dina vänner föräldrar i år?
Ja! Flera små fina tillskott i min närhet. Ser fram emot att få lära känna alla framöver.

Dog någon som stod dig nära?
Min morfar dog den 4 maj. Vi fick en sista fin stund tillsammans över FaceTime även om jag nog mer var medveten om den än vad han var. När slutet var nära kändes varje dag som den sista och jag grät så mycket i förtid för att jag visste vad som komma skulle. Jag saknar honom varje dag. Men varje dag är han med mig då jag sjunger en sång för Edda varje kväll när hon ska sova som han alltid brukade sjunga. Fint i all den här saknaden.

Island maj 2019

Vilka länder besökte du?
I år har resandet mer varit inom landets gränser än utanför. Det går liksom inte att rättfärdiga koldioxidutsläpp hur som helst mitt i en brinnande klimatkris. Jag försöker göra vad jag kan och även om reslusten brinner i bröstet så får den stå tillbaka tills det finns vettiga alternativ. Men av högst egoistiska själ har jag ändå varit på Island för att begrava min morfar och att få fira min mormor som fyllde 90 år. Så var vi också på en kryssning till Finland och besökte Helsingfors, men mitt i det så dog morfar och resan fick liksom ett lite annat fokus. Annars har jag rest otroligt mycket med tåg inom Sveriges gränser. Det är fint.

Är det något du saknar år 2019 som du vill ha år 2020?
En fungerande vardag, mindre jävla stress och folk som mår dåligt. Jag hade stora förhoppningar för 2019, men tycker inte året har levererat något vidare egentligen. Första halvan av 2019 var bra, jag var halvtid föräldraledig samtidigt som jag jobbade halvtid. Promenerade mil efter mil och hittade på saker var och varannan dag med Ingrid och Johanna, tack stjärnorna i universum för att Johanna och jag fick barn samtidigt!

Men sen efter sommaren gick året bara utför. Det känns som att det började när jag blev sjuk i parasiten och sen var resten av hösten lite kräk och bajsfärgad i kanterna. Folk inklusive jag själv har mått skit. Mycket har varit skit på massa sätt. Utbrändhet, sjukskrivningar, otillräcklighet och alldeles för mycket tjafs och småbråk. Så mindre skit och mer bra saker får gärna komma i min väg 2020. Har troligen också varit mer påverkad av det här ständiga gråa och mörka vädret som har legat som ett blött täcke över min tillvaro. Ser så fram emot ljusare tider i forma av snö eller sol. Vad som helst, ge mig ljuset igen.

Vilket datum från år 2020 kommer du alltid att minnas?
4 maj när morfar dog, 16 maj när vi sa hejdå till honom en sista gång.

Hur skulle du beskriva din stil år 2019?
Stil!? Katastrof och totalt lost är nog två ord som passar in. Varvar sånt jag har i garderoben som har funnits med i en herrans massa år. Så vi kanske ska kalla det en hållbar garderob trots allt? Men rent estetiskt och stilmässigt lämnar det en del att önska. Bekvämt har kanske varit ledordet. Och praktiskt. Önskar jag kunde klä mig mindre praktiskt nästa år. Vill orka anstränga mig lite till och hitta till någon form av stil igen.

Bästa köpet?
Jag har knappt köpt något alls i år, jag har liksom inte haft ett behov av det utan snarare blivit lite illa till mods när jag gått i butiker. Har köpt det jag måste, inte så mycket mer. Vi har leasat en elbil, så det kanske är det bästa köpet även om det inte är ett köp direkt. Men det känns ändå lite framtid att köra bil utan att släppa ut en massa skit och att det är helt tyst.

Anna María - Björn Axén
Anna María och Edda
Foto: Presskontakterna

Gjorde någonting dig riktigt glad?
Edda gör mig glad. Hur jobbigt och grått allt är så kan hon vända allt när hon kommer springandes mot mig med sina öppna armar och vill ha en pööösssh.

Vilka låtar kommer alltid att påminna dig om 2019?
Om jag ska gå efter sånt jag nynnar på så är det Babblarna, Pippi Långstrump, Imse vimse spindel och tusen andra barnvisor. Några artister/band som är mest flitigt spelade på Spotify är LANY, Yoste och Smith & Tell. Men rent musikaliskt har året inte varit en höjdare.

Höstskörden från uteplatsen

Var du gladare eller ledsnare i år jämfört med tidigare år?
Jag har nog generellt haft mindre känslor, jag är mer inne i något slags överlevnadsmode typ. Det låter ju hemskt, men jag ska inte sticka under stol med att det har varit ett jobbigt år på många vis. Jag har kanske lite glömt hur det är att känna, på riktigt.

Vad önskar du att du gjort mer?
Roliga saker, sånt som får mig att må bra, prioriterat mig själv.

Vad önskar du att du gjort mindre?
Tjafsat, bråkat och varit osams.

Midsommar-2019

Favoritprogram på TV?
Har inte kollat så himla mycket kvalitativt på TV i år. Jag plöjde Störst av allt när jag låg och var magsjuk i två veckor av en parasit. Den var bra. Säsongsavslutningen av Game of Thrones. Big little lies. Innan vi dörBäst i test, På spåret och en sjukt obehaglig serie i tre delar jag såg nu i mellandagarna, Don’t fuck with cats. Har ändå sett en hel del.

Vilka böcker har du läst i år?
(länkarna är adlinks, vilket betyder att jag får några öre per klick på länkarna.)
Jag har försökt hänga med så gott jag kan i JWHF’s bokklubb så där har jag nästan läst ut alla böcker. Men för att nämna några: Kodnamn Alice, Vargen, Resten av allt är vårt. Sen har så många i min närhet släppt böcker som jag också har läst. Gör skillnad, 99 hacks, Hidden placesStarta och driva eget: Smart, digitalt och hållbart. Alla så bra och välgjorda böcker!

Bästa boken du läste i år?
Om vi pratat skönlitteratur så tyckte jag verkligen om Kodnamn Alice. Jag varvade genom att läsa vissa delar av den och sen fortsätter jag att lyssna på den när jag var ute och gick mina tusen promenader med Edda då hon bara kunde sova i vagnen.

Din största framgång på jobbet 2019
Jag är jättestolt och glad att jag har fått vara en återkommande profil i Go’kväll. Det har varit en dröm att få göra något sånt här och jag är så glad att jag fick frågan och vågade köra. Att jag gör ett himla bra jobb och levererar sjukt bra till mina kunder. För det tycker jag att jag gör. När jag tänker på vilket, ursäkta mig, men hästjobb jag gör helt själv utan hjälp av andra så är det fan bra! Vart jag har kommit av att bara köra på. Jag tycker att jag levererar bättre för varje jobb jag gör. Hoppas 2020 fortsätter så och att jag kanfå massa fler spännande och kul uppdrag.

Största framgången på det privata planet 2019
På det privata planet är nog den största framgången att jag fortfarande håller ihop. Att jag är en bra mamma till Edda och att jag skulle göra allt för henne.

Eddas 1-årskalas

Något du önskade dig och fick?
Jag kunde nog inte i min vildaste fantasi tro att min mormor skulle komma hit hem till oss och vara med och fira Eddas 1 årsdag. Men då morfar dog strax innan öppnades helst plötsligt den möjligheten upp. Det var så himla fint att få ha min mormor och morbror som bodde hos oss och att amma fick hänga med Edda 24/7.

Något du önskade dig och inte fick?
Innan sommaren var jag på ett jättespännande möte med ett produktionsbolag om ett program. Det lät så himla roligt och mitt i prick på vad jag skulle vilja göra. Men efter sommaren när de skulle höra av sig var det bara tyst. Så jag antar att det liksom ligger lite på is nu.

Folklore Company - Syjunta med Dnilva

Vad gjorde du på din födelsedag 2019?
Efter att jag inte tänkt fira alls, så bjöd jag in till en ganska spontan och sent påkommen våffelbrunch. Det var himla trevligt och fint att fira litegrann.

Finns det någonting som skulle gjort ditt år ännu bättre?
Mer ork, lite djävlaranamma och positivitet. Har lite tappat det som jag annars brukar ha ett överflöd av.

Nolita sweater We Are Knitters - Dnilva Tvåpunktnål - Juntanhelg

Vad fick dig att må bra?
Syjuntan tvåpunktnål! Rekommenderar alla att bilda syjunta! Det är helt fantastiskt att vara ett gäng vänner och tillsammans skapa. Sticka, virka, brodera och var kreativa tillsammans samtidigt som ni pratar om livet i stort och smått. 

Vem saknade du?
Afi. Min morfar.

De bästa nya människorna du träffade?
Har träffat på flera digitala bekantskaper och det är alltid så himla trevligt att ses off screen också. Och så är jag himla glad över att ha träffat en förskolekompis till Edda och hennes mamma som bor precis i närheten. Det är fint när livet bjuder på möjligheter till nya bekantskaper. För det känns klurigt i vuxen ålder det där med att träffa nytt folk.

sommar 2019

Mest stolt över?
Edda.

Plocka svamp

Högsta önskan just nu?
Att 2020 blir bättre, snällare, friskare, mer friktionsfritt än vad 2019 har varit. Att alla i min närhet får må bra, på riktigt.

Här kan du se hur jag svarat tidigare år:

2018 i listformat
2017 i listformat
2016 i listformat
2015 i listformat
2014 i listformat
2013 i listformat
2012 i listformat

11

Kommentera

Jag såg en programserie på svtplay där skapande människor tävlade i olika material. Hade hoppats att du skulle vara med, minns dig fortfarande från superskaparna. Hoppas det andra programmet blir av och blir spännande.

Vad är det du gör för Björn A? Läste om julklappen. Vilka andra gör du uppdrag för? Sett pandueo, tapeter och tv-program.

Anna María

Åh var det Mästerskaparna du såg? (För övrigt så likt Superskaparna på så många punkter, bara namnet liksom :P) Jag håller också tummarna för det andra programmet, tack för pepp!

Jag har varit modell för Björn Axén sen 2009. Både för fotograferingar och för visningar och kurser som de håller i. Numer har vi gjort blogg- och instagramsamarbeten mest.

Annars jobbar jag kontinuerligt med Panduro, Photowall och Go’kväll 🙂

Tack för svar. Mästerskaparna, så hete det ju. Tyckte det var kul att de fick prova olika hantverk.

Jag känner igen mig mycket i det där med att 2019 hade så mycket pontential men att det liksom inte riiiktigt levererade? Glad att min bok fick komma in på listan 🙂 Tack!! ❤️❤️❤️ Jag hoppas att 2020 blir ett år vi minns tillbaka på som att det kanske levererade lite över förväntan iallafall. Hoppas vi ses snart! Stor kram!

Karin

Hej! Har precis hittat din blogg 🙂 Din dotters gula tröja är så underbar! Måste fråga – är den hemmastickad? ? Och vet du isåfall var mönstret kommer ifrån?

Anna María

Hej! Tack! Ja, det är min mamma som har stickat den 🙂 Tycker om den så mycket! Vet inte exakt vad det är för mönster (hon kan ha improviserat ihop delar av den inspirerat av nåt mönster) men jag tror att det är något slags aranmönster i alla fall som grund.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte att publiceras. Obligatoriska fält är markerade *.