2019-10-08

Höstskörd från uteplatsen

Rosenskära - Dnilva

Vi har ju en uteplats som hör till lägenheten. Den är guld värd! Den är inte superstor men ändå tillräcklig för att vi ska kunna sitta ute och äta plus att vi har haft möjlighet att odla lite av varje. Jag har alltid gillat att odla och är du nyfiken på hur det sett ut andra år så kolla in kategorin balkongodling här. Tidigare när vi bara har haft balkong så har jag klämt in så mycket jag bara kan då jag verkligen gillar att få ha känslan av en liten miniträdgård. Och nu i år satsade vi även på att ha lite blommor ute. Och inte bara fullt fokus på sånt som är ätbart. Det har varit en sån lyx att kunna plocka buketter och ställa inne i en vas under någon månads tid.

Höstskörden från uteplatsen

I helgen var det perfekt höstväder och vi satte igång att röja upp och skörda allt som vi odlat under säsongen. Vad har vi haft då? Jo! Tomater, gurka, lite olika örter, rabarber, rosenskära, luktärter, dahlia och en ledsen björnbärsplanta som just nu ger 4 bär som jag hoppas hinner mogna. Det här var det sista lasset vi plockade av och tomaterna låter jag mogna inne. Min farfar brukade alltid kapa tomatplantan och hänga den upp och ner inne för att de skulle mogna, men jag brukar faktiskt plocka av tomaterna och låta mogna i en skål. Funkar fint det med. Och lägger du ett äpple vid dem går det snabbare.

Höstskörd

Gurkor (Marketmore 76)  har vi fått sjukt många av. De är lite taggiga och har ganska grovt skal, men de är sjukt goda och har en liten syrlig smak. Jag har alltid trott att man behöver växthus för gurka, men vi har odlat det flera år och det är både fint och kul att få en bra skörd.

Edda har ÄLSKAT att vi har tomater. Hon har nog ätit ca 85% av dem. Det svåraste har varit att inte plocka dem innan de är mogna dock. Nästa år tänker jag att Edda kan få egna plantor att ta hand om. För hon har verkligen gillar att påta och peta ute i krukorna. Och framförallt att äta allt! MEEEEEEEER ropar hon!

Höstskörden från uteplatsen

Så plockade jag av de sista rosenskärorna (Vega Mixture) ute innan vi klippte ner allt. Det blev en riktigt mäktig sista bukett som jag tänker njuta ordentligt av. Och två små tappra luktärter kunde jag plocka in också. Luktärterna blev ingen vidare succé det här året, men jag har lite frön kvar i frysen som jag tänkte försöka mig på igen nästa år.

Alltså jag älskar att påta ute på uteplatsen. Och det räcker precis lagom nu när jag inte har en egen trädgård. Tack för i år fina uteplats! Eller jag vet inte om vi är klara än, blev lite pepp på att sätta nåt fint för höst/vintern. Men jag har ingen aning vad det skulle kunna vara.

☆ Jag finns också på Bloglovin’InstagramPinterest & Facebook

7

Kommentera

Ellinor

Åååh jag bukade göra precis som Edda. Enda problemet var att jag var allergisk mot tomater så jag blev helt rödprickig sen, haha. Men fyy vilka romantiska barndomsminnen jag har av att gå runt i trädgården och äta frukt, bär och grönsaker direkt från plantorna. Så mysigt att ni kan ge Edda det!

Anna María

Åååh! Så fint ändå <3 Men synd på allergin bara. Tur att du minns det som en bra grej i alla fall 🙂 Jag gjorde också samma sak som Edda gör nu och jag tycker också det är typ det finaste jag kan ge henne. Även om jag hellre hade haft en stor trädgård, men det får komma med tiden. 🙂

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte att publiceras. Obligatoriska fält är markerade *.