2019-06-28

Flädersaft med svartvinbärsblad

Flädersaft

Flädersaft kan vara min absolut bästa saft. Eller i och för sig, saften jag fick och drack på förlossningen när jag födde Edda tyckte jag där och då var det bästa jag druckit, någonsin. Jag drack nämligen 6 liter saft under förlossningen. Sjukt egentligen. Undrar vad det var för saft? Jaja, det var faktiskt flädersaft vi skulle prata om nu! Den är både lätt att göra och så somrig och god. Jag bodde dessutom mina första 18 år i livet på Flädervägen, så man kan säga att jag och flädern går way back!

I år testade jag att göra en ny variant av saften nämligen, My Feldts flädersaft från boken Blåbärssnår, äppelskrutt och rabarberskugga som har svartvinbärsblad i. Supergod och den perfekta törstsläckaren till sommaren.

Flädersaft

Recept av My Feldt från boken Blåbärssnår, äppelskrutt och rabarberskugga

Flädersaft med svartvinbärsblad

ca 6 dl

  • 650 g strösocker (650 g motsvarar ca 7 3/4 dl)
  • 5 dl citronjuice (5 dl motsvarar juice från ca 10 citroner)
  • 12 st fläderblomsklasar
  • 10 st svartvinbärsblad

Värm socker och citronjuice i en kastrull under omrörning tills sockret löses upp.

Skölj fläderblommor och vinbärsblad. Lägg blommorna och bladen i en bunke och slå över den varma lagen. Täck med plastfolie eller lock. Låt stå i kylen i 2–3 dagar.

Sila saften och värm sedan upp den på nytt till 85°C. Försök hålla temperaturen på 85°C i 15 minuter.

Häll upp på flaskor (steriliserade) eller frys in. Jag fryser alltid in min flädersaft, det är nämligen helt perfekt att kunna ta fram saft mitt i vintern. Och eftersom det är så mycket socker i saften så stelnar den inte helt heller. Så det är bara att ta så mycket du behöver med en sked och sen ställa tillbaka den i frysen. Perfekt ju!

Här har jag ett annat klassiskt recept på flädersaft om du är mer sugen på det.

☆ Jag finns också på Bloglovin’InstagramPinterest & Facebook

3

Kommentera

Såg My imorse på Nyhetsmorgon och blev så glad! Och så det här receptet, så fint! Saft är något av det roligaste jag vet att göra. Så enkelt och blir ju fantastiskt gott! Vilka stämningsfulla vackra bilder du tagit dessutom.

Anna María

Visst är saft så kul att göra! Och så galet gott!Plus att det räcker bra mycket längre en en kaka 😛

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte att publiceras. Obligatoriska fält är markerade *.