Sponsrat av Panduro

2019-06-26

Bokstavstårta med dekorationer till Eddas 1-årskalas

Edda 1 år

Edda har fyllt 1 år! Till hennes kalas bakade jag en bokstavstårta, med ett E såklart, som i Edda! Bokstavstårtor och siffertårtor som syns lite överallt på internet tycker jag är superfint och blir väldigt festligt och personligt på ett kalas eller en fest. De flesta tårtorna av den typen brukar vara gjorda med mördeg och superfint dekorerade med till exempel bär, maränger och blommor. Superfina verkligen! Men jag ville testa något annat som jag aldrig gjort. Nämligen sockerpasta. Panduro har massor av saker för dig som vill vara kreativ och samtidigt baka. Som till exempel sockerpasta som de har i alla möjliga färger. Förutom det har de ett gäng olika mallar och formar som gör det lätt att göra snygga dekorationer utan att egentligen ha särskilt mycket kunskap. Jag har som sagt aldrig använt eller testat att baka med sockerpasta tidigare, så det gällde att det skulle bli bra. Jag ville inte gärna vara mamman som förstörde min dotters första kalas med en ful tårta.

Bokstavstårta med sockerpasta - Dnilva

Och vet ni, det var inte så himla svårt ändå att få en fin tårta. Visst det tar sin lilla tid, men med god planering hinner man absolut göra den. Vi kikar på hur jag gjorde.

Bokstavstårta med sockerpasta - Dnilva

Jag började med att baka själva botten. Eftersom jag ville göra ett E gjorde jag den i en kvadratisk ugnsform med höga kanter. På så sätt kunde jag skära ut alla delarna och pussla ihop. Totalt blev det fyra lager botten och mellan hade jag smörkräm med lite citron, nerkorta hallon och en vaniljkräm. Det mellan lagren ville jag hålla rätt enkelt då jag ville lägga krutet på utseendet av tårtan. Men här kan en ju verkligen gå loss och blanda alla sorters smaker och kombinationer som känns gott.

Innan sockerpastan åkte på spacklade jag hela tårtan med smörkräm. Dels för att det är gott men också för att kunna fylla ut alla ojämnheter. För har du en bra grund av tårtan så är det lättare att få en snygg bokstav när sockerpastan ska på.

Bokstavstårta med sockerpasta - Dnilva

Jag är verkligen inte en expert när det kommer till varken tårtbakning eller hur sockerpasta ska hanteras. Men det var faktiskt inte så himla svårt. Sockerpastan var ganska så medgörlig och rätt så elastisk vilket gjorde att jag kunde kavla ut en enda bit som täckte hela E:t och sen lät jag den långsamt töja sig ned över mittenpartiet. Jag gnuggade lite försiktigt på den där jag ville att sockerpastan skulle sträcka ut sig. Jag läste ett tips om att man skulle ha platshandskar på när man kavlade och jobbade med sockerpastan. Det kändes bra för då höll sig den fri från fingeravtryck och liknande.

Bokstavstårta med sockerpasta - Dnilva

Sen var det dags för dekorationerna, de kan du egentligen göra i förväg om du vill. Bara du förvarar dem i en tätslutande burk så håller de sig bra i några dagar i skafferiet. Jag tog hjälp av lite smarta formar och mallar för att göra mina dekorationer. Även om allt såklart går att göra på fri hand så tycker jag att lite hjälp bara är bra att få. Jag gjorde rosor med en rosform, blad i form av murgröna, och kanten runt tårtan dekorerade jag med ett pärlband som jag gjorde i den här smarta formen. Pärlbandet var verkligen toppen, då gjorde det inget att nederkanten var lite ful på vissa ställen. Och samma sak med locket av sockerpasta. Blir det ett litet hål någonstans är det toppen att gömma med lite dekoration.

Att göra de här figurerna i sockerpasta var verkligen som att jobbade lera. Jag blandade färgerna för att få fram lite roligare nyanser. Och om du inte blandar supernoga, så kan du få fram schysta effekter eftersom det blir strimmor av färgerna du blandar i. Kolla på de gula rosorna till exempel.

Bokstavstårta med sockerpasta - Dnilva Bokstavstårta med sockerpasta - Dnilva

Tårtan blev stor och tung. Ett tips kan ju vara att fundera ut så att du har ett tårtfat som får plats i kylen. Jag anpassade min tårta efter en stor skärbräda som vi har. Jag tänkte att den skulle bli fin att ha där på. Men så fick den visst inte plats i kylskåpet. Jahapp. Så jag tog en bit kartong och klädde med folie. Inte det snyggaste, men då fick tårtan plats i kylskåpet i alla fall.

Edda 1 år Edda 1 år

Ettåringen framför sin tårta!

Sjunga och blåsa ut ljuset. Visst matchade tårtan och klänningen ganska bra? Min mormor gav Edda den här super-prinsessiga klänningen när hon var pytteliten. Hon hade sett den i en butik och blivit helt till sig för att den var så fin och hon ville självklart att hennes första barnbarnsbarn aka prinsessan skulle ha en sån bakelseklänning. Och även om jag själv inte hade köpt en sån klänning så känns den som en självklar klänning på sitt livs första kalas!

Edda 1 år

Minns ni att jag inför kalaset fixade kalasdekorationer av alla möjliga slag med hjälp av smarta verktyg från Panduro. Bland annat den här vimpeln och bokstavsbannern. Den kommer få leva kvar i måna år så får jag komplettera och byta ut siffran bara. Perfekt, då har jag sparat mig det jobbet framöver!

Jag tycker ändå att jag lyckades med tårtan, för att vara första gången så gick det bra. Det var framförallt kul att få leka loss med dekorationerna. Och att få sitta och kolla bakvideos på YouTube i flera timmar. För det kaaaaan ha hänt att jag tyckte det var halva nöjet med tårtbaket. Haha!

→ Detta inlägg är ett samarbete med Panduro 

☆ Jag finns också på Bloglovin’InstagramPinterest & Facebook

9

Kommentera

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte att publiceras. Obligatoriska fält är markerade *.