Sponsrat av Panduro

2019-05-28

Fixa kalas – allt du behöver

Kalaspyssel - Allt du behöver för ett lyckat kalas!

Här hemma är det snart dags för kalas! Livets första kalas för Edda dessutom, det känns ändå rätt mäktigt (och sjukt att det snart gått ett helt år).  I månadens samarbete med Panduro har jag fått gå loss bland deras nya kalas-sortiment. Här finns ALLT för att göra ett skräddarsytt kalas. Vimplar, hattar, strutar, kuvert, paket, boxar, rosetter, jätte-pom poms, pappersbokstäver, konfetti med mera. All kalasdekor du behöver med andra ord! Låt oss kika lite närmre på vad du kan göra med de här verktygen.

Stansa ut bokstäver och siffror i papper

Svårighetsgrad:
▲▲△△△

Kalaspyssel - Bokstavsmaskin

Den här maskinen/verktyget, Punch Board Alphabet låter dig stansa ut bokstäver och siffror i papper. Jag blev så impad över den som tänkt ut funktionen. En del skär du med, en annan gör du rundade hörn eller inåtböjar med och den tredje stansar ut hål. Genom att göra detta på olika sätt på ett papper får man bokstäver. Mind blown. Så från och med nu kommer jag vilja göra skyltar och skriva ut bokstäver till ALLT! Till Eddas kalas blir det en banderoll med ordet grattis, en vimpel där det står Edda 1 år och sen tänker jag att det är perfekt att kunna skriva ut andra saker som fika, fiskdamm med mera. Det funkar fint att skära i 100-240g papper, bara du skär till rätt storlek på arket först. Enklast är att använda designblock där pappret redan är i rätt storlek. Då är det bara att tuta och köra! Känner dock redan ett behov av att ha en likadan som gör mindre bokstäver. Hehehehe.

Strutar, hattar, glasspapper, muffinsformar med mera

Svårighetsgrad:
▲▲△△△

Kalaspyssel - Strutar och hattar

Jag tycker att servera ätliga saker i strutar är en grej som direkt höjer kalas-faktorn. Popcorn, godis, nötter, chips, mini-munkar plus tusen andra goda saker passar perfekt. Sånna strutar kan du göra med en DIY party board som är en papersskärare för precis det ändamålet. Och med den här kan du göra diverse saker som är strutformade. Hattar, sockervaddspinnar, muffisformar, glasspapper med mera. Nu har dessutom Panduro tagit fram papper som är godkända för livsmedel! Superbra!

Kalaspyssel - Strutar och hattar

Hattar kan man dessutom dekorera på massa kul sätt. Och funkar att göra med lite vilket papper som helst. Är struten liten så ta hellre ett lite tunnare papper, då är det lättare att få till en bra strut, för tjockt papper kan göra att det blir veck.

Spillbitarna passar dessutom perfekt att göra en liten kant på struten med. Bara att fästa med dubbelhäftande tejp.

Festliga vimplar och flaggor

Svårighetsgrad:
▲△△△△

Klart Edda ska ha vimplar och flaggspel på kalaset! Med den här DIY Party Banner Punchboard går det snabbt och lätt att göra tre olika sorters vimplar/flagor och upptill finns en smidig liten hålslagare. Bara att stoppa i ett papper som max är 15 cm brett så kan du göra hur många som helst. Funkar fint att använda tapeter i också.

Konfetti

Svårighetsgrad:
▲△△△△

Kalaspyssel - Konfettimaskin

Inget kalas utan konfetti va? Hittills har jag alltid använt mig av hålslag för att göra mitt egna konfetti, men med den här konfettistansen går det snabbt och du får konfetti i olika storlekar. Jag gick loss och stansade i de överblivna småbitarna. Jag blir dessutom sugen på att använda de hålade papperna, tycker de är rätt fina! Men kanske inte något för någon med trypofobi.

Gör fina pappersrosetter

Svårighetsgrad:
▲▲▲△△

Av tre pappersremsor kan du göra fina pappersrosetter med hjälp av 1-2-3 Punchboard (som du dessutom kan göra askar, kuvert med mera med). Den här tyckte jag var lite lurig, eller det som är lurigt är att det är gjort för amerikanska mått. Det följer med en måttabell med cm, men eftersom det är direktöversatt blir det lite märkliga decimaler. MEN! Efter att jag hade gjort några rosetter och förstod principen så anpassade jag till hela cm eftersom det är mycket lättare. Lite matte samtidigt som du pysslar är bara bra för hjärnan tänker jag!

Rosetterna blir supergulliga och fina att ha på paket, kort, som dekoration direkt på bordet eller om du använder det papper som är godkänt för livsmedel kan du lägga dem direkt på kakfatet för att få lite extra fint.

Kuvert och presentboxar

Svårighetsgrad:
▲▲▲△△

Med samma verktyg, 1-2-3 Punchboard, kan du dessutom göra både flera sorters olika kuvert och presentboxar. Eller serveringsboxar för den delen om du använder pappret som är godkänt för livsmedel. Istället för en godispåse kan man göra en godisask! Och inbjudningskorten kan få skräddarsydda kuvert. Det finns varianter att göra vanliga klassiska kuvert som det rosa som ni ser steg för steg på här ovanför. Men också kartong-kuvert, som det gula med den rosa rosetten. Superfina om man till exempel vill ge bort foton. Extra fint blir det dessutom om man gör en insida på kuvertet.

Samma sak gäller här, i och med att måtten är först och främst gjorda i amerikanska mått blir omvandlingen i inte hela cm vilket gör det lite bökigare att skära till rätt pappersstorlek, men efter ett tag får man koll på läget. Det är lite mer tänkande, men låt er inte avskräckas för det!

Mega pompom

Svårighetsgrad:
▲△△△△

Kalaspyssel - XL Pom Pom Maker Kalaspyssel - Jättestor pom pom med träkulor

Med den här jumbo pompom maker kan du göra stora pompoms. Jag tycker det blir ett fint komplement att blanda in lite garnbollar i kalasdekoren som i övrigt består av papper. Och att göra en pompom med en pompom-makare går så mycket snabbare att göra än som jag gjorde på fritids. Två munkformade kartongbitar som man måste trä garnet genom ett litet hål. Det finns både som den här jumbo-varianten och i flera mindre storlekar. Som ni kanske redan vet så gillar jag att jobba med träkulor så jag gjorde en variant med dem. Jag tror nog jag ska göra en lång girlang med träkulor, pompom-bollar och vimplar. Det kan bli fint!

Ett litet tips: Jag tycker att det är ganska krångligt att hålla på och klippa upp pompomen med en sax. Då är det mycket lättare + snabbare att använda en kniv. Jag brukar ta min brytbladskniv och bara snitta.

Som ni kan se så är kalasförberedelserna i full gång. Edda fyller den 17 juni, så än finns det lite tid att fixa. Jag tänker dessutom att en ballongbåge vore också fint att få till. Det är riktigt maffigt och inte så himla svårt. Minns ni att Larsson och Lyth gjorde en förut? Om inte så kika på avsnittet här.

Jag hoppas det här gav er lite kalasinspiration. Det finns så otroligt mycket man kan göra själv. Det svåraste är nog att begränsa sig och avsätta nog mycket tid. För det tar tid att göra allt för hand. Men det är väldigt kul på vägen dit!

→ Detta inlägg är ett samarbete med Panduro 

Gillar du inlägget? Tryck gärna på hjärtat eller lämna en kommentar. Det hjälper mig att veta vilken typ av innehåll du gillar och vill se mer av. 

☆ Följ mig gärna på Bloglovin’InstagramPinterest & Facebook

18

Kommentera

majadelborn

WOW, vilka grejer. Så fint allt blir. Och en 1-2-3 Punchboard vill jag köpa på direkten!!!

Anna María

Ja det blir verkligen så fint utan att behöva anstränga sig så himla mycket! Bäste grejen! Ja! Köp den, du kommer icke ångra dig!

en-lang-blondin

Jag vill ju typ ha alla skärmaskinerna nu! Hur kul!

Anna María

Visst!! De är så roliga!

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte att publiceras. Obligatoriska fält är markerade *.