2019-03-09

Punch needle – jag är fast

 

Punch needle - Dnilva

Punch needle stavas min nya besatthet. Det är ett supersnabbt sätt att, typ, brodera på. Du tar helt enkelt den här magiska nålen och sticker ner i ett tyg. Sen skapas det öglor på baksidan av tyget och magiska kreationer kan växa fram. Varning, det är sjukt beroendeframkallande och går fort!

Punch needle - Dnilva

Mitt första punch needle verk blev en regnbåge! Men helt klar är jag faktiskt inte. Jag ska fortsätta lite till på den här, men då ska jag brodera dit en text innan den är klar. Det ska nämligen bli en present till en speciell liten person. Men mer än så kan jag inte säga, för då blir det ingen överraskning för hen.

Det finns flera olika sorters punch needle, smala nålar och så tjockare varianter, som min. De finns de som ser ut som pennor i plast och så finns det trävarianter. Beroende på hur tjock nål du har behöver du olika tjocka garn. Och du kan både skapa raka sömmar eller som jag har gjort en fluffig matta. Det är bara att välja vilken sida som ska vara utåt. Min undersida har raka sönnar. Så egentligen är det här fluffiga avigsidan på hela alltet. Här ovanför kan en se skillnaden mellan de olika lägena på nålen. Ju längre pinnen är där fram, desto större öglor / fluff blir det.

Punch needle - Dnilva

Här hade jag nålen på näst största läget och fick då öglor som är ca 1 cm höga. Så fint och fluffigt ju!

Jag funderade lite på punch needle heter på svenska, men har inte hittat rätt än, någon som vet? Min gammelmormor gjorde detta förr och på isländska ska det tydligen heta att flossa (men kanske stavas flosa) och ja. Flossa är ju en helt annan grej, försök googla fram något annat än den där dansen. Så dött lopp där. Jag tänker att sånna här nålar ligger säkert hemma hos hur många pensionärer som helst runt om i landet.

Jag villhöver verkligen ha fler nålar. En tunn för fint garn och så en mellanstorlek hade varit perfekt komplemet till den stora jag har.

Gillar du inlägget? Tryck gärna på hjärtat eller lämna en kommentar. Det hjälper mig att veta vilken typ av innehåll du gillar och vill se mer av. 

☆ Följ mig gärna på Bloglovin’InstagramPinterest & Facebook

 

71

Kommentera

Sandra

Fint!? Var har du köpt din punch needle?

Anna María

Jag har köpt min på Etsy. Sök på ”adjustable punch needle”, finns flera olika försäljare som säljer samma 🙂

Nanette

Wow! Vad använder du för tyg?

Anna María

Just det här tyget är en gammal gardin som min mamma hae liggandes hemma. Men jag tror att det viktiga är att tyget ska vara vävt och ha synliga hål i sig. Som jag har fattat det är det bättre om tyget är lite elastiskt så att det liksom kan nypa åt öglan som sticker igenom.

Kan inte låta bli att skratta lite för mig själv. Detta är ju en gammal TV-shop-klassiker! ”perfect punch” hette den då, på 80-talet, och jag trodde aldrig att den skulle göra kreddig comeback 30 år senare 😉 (Och ja, kabel-tv var nytt och man tittade på ALLT! Även alla inslag på tv-shop)

Anna María

Hehe! Jag hittade faktiskt en ännu äldre variant från min gammelmormor. Så den har nog kommit och gått flera gånger om. Sjukt kul! TV-shop var min favorit att kolla på när jag var yngre. Ville ha ALLT! 😛 Hehe

Ingela persson

Det jag undrar är. Hur slutar man? Det repas ju upp då. Hur fäster man för att det inte ska repas upp?

Anna María

Jag upplever att om jag använder rätt typ av väv så repas det inte upp (så länge jag inte drar i trådarna vill säga). Vill du vara säker på att inget repas upp kan du ha på ett lager med textillim eller stryka fast Vlieseline på baksidan. Jag fäster alltså inte utan slutar bara. Hoppas det är till hjälp!

Kristina

Min mamma gjorde något liknande tavlor under 1990 talet, hon kallade det japansk broderi. Det var en jätte fin väv, jag försökte men det var svårt att komma igenom tyget, det var lite annorlunda nål också. Nu vill jag testa detta.

Anna María

Åh vad spännande! Jag tycker absolut du ska testa punch needle! Så kul!

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte att publiceras. Obligatoriska fält är markerade *.