2019-03-04

Bolla – Den isländska semlan + recept

Baka isländska semlor - Bolla
Den isländska semlan, bolla, tillsammans med bolluvöndur

Idag är det bolludagur! Det är den isländska motsvarigheten till den svenska fettisdagen. Den infaller alltid på måndagen före fettisdagen, så lyx mig som måste äta semlor två dagar i rad. Hehe. Däremot så skiljer sig den isländska semlan lite från den svenska. Den isländska varianten är en lite fluffigare bulle fylld med sylt + grädde och toppad med glassyr (oftast choklad). Under hela min uppväxt föredrog jag faktiskt den isländska varianten. Men på senare år har jag gillat den svenska semlan med mandelmassa mer och därför struntat i att baka den isländska. Men i år fick jag ett sug och kände att jag såklart måste baka dem. (Recept längre ner i inlägget.)

Sen kom jag också att tänka på den roligaste traditionen som hör till bolludagurinn, nämligen bolluvöndinn. Den ser lite ut som en jättestor skinkpinne, en pinne dekorerad med kräppapper i olika färger. Den här pinnen, bolluvöndurinn, tar barnen och smyger upp med tidigt på morgonen innan föräldrarna har vaknat, in i sovrummet för att smiska sitt offer (förälder eller annan person) samtidigt som en ropar Bolla! Bolla! Bolla! Lyckas en smyga upp och smiska sitt offer innan hen är vaken får man så många bollur (= semlor) som man hann med antal smiskningar. Helt rinligt ändå! Det här minns jag var så kul när jag var liten.

Gör din egen bolluvönd

Du behöver:

  • Någon form av pinne
  • Kräppapper i olika färger
  • Sax (gärna en mönstersax med sicksack-mönster)
  • Limpistol

Beskrivning efter bilden

Bolluvöndur DIY

Gör såhär

Klipp av en lagom bit kräppapper. Här kan du justera storleken på pinnen och mängden fluff efter varandra. Det är superlätt att lägga till om du vill ha mer. Jag använde mig av 4 st bitar i olika färger som totalt var 75 cm långa och 20 cm höga av varje färg.

Vik dubbelt och klipp sedan jack nästan hela vägen med mönstersaxen som är 1-2 cm breda. Det är inte så noga med avståndet mellan dem. Kom bara ihåg att spara en oklippt bit längst ner för att kunna fästa pappret på pinnen.

Vira kräppapper runt pinnen så att den får ett snurrmönster. Det får du genom att klippa två smalare remsor och snurra runt pinnen. Fäst ändrarna med en klick smältlim.

Dags att göra själva fluffet. Börja högst upp på pinnen. Ta en av dina färdigklippta längder och fäst med lite lim och snurra sen runt pinnen. Snurra tight och jobba långsamt nedåt. Byt färg och upprepa tills du täckt lite mer än halva pinnen. Klart!

Bolludagur, Bolla - Isländsk semla

Bullrecpetet på den isländska bollan (semlan) påminner om den franska petit choux. På isländska heter det vatnsdeigsbolla och översatt till svenska är det en vattendegsbulle (låter kanske inte superfrestande, men ja.). Degen är en deg utan jäst. Detta pga att det var så fattigt förr och jäst var en otrolig lyx. Men i dag brukar islänningarna köpa färdiga bullar med jäst från bageriet och fylla hemma om man vill ha jästvarianten. Men här kommer alltså receptet på den isländska vatnsdeigsbollan som ändå är den mest klassiska.

Vatnsdeigsbolla – recept

Ca 10 stora eller 18 små

  • 1 1/2 dl vatten
  • 75 g smör
  • 2 ägg
  • 75 g vetemjöl
  • knivsudd hjorthornssalt

Sätt ugnen på 200°C. Smält och koka upp vatten och smör i en kastrull, det ska bli varmt men inte koka. Ta av kastrullen från plattan och ha i vetemjölet. Rör noga så alla klumpar försvinner.

Ställ tillbaka på plattan med lite värme. Fortsätt att röra/vispa tills det blivit något som kan liknas en degklump som typ sitter ihop. Ta av från plattan och låt svalna något.

Ha i hjorthornssaltet och ett ägg i taget. Rör eller vispa ihop. Fyll en sprits med degen och spritsa ut på en plåt med bakplåtspapper.

In i ugnen och öppna den absolut inte de första 15 min, då kan bullarna sjunka ihop vilket blir trist. Grädda till de är gullenbruna. Ca 20 min eller längre beroende på storlek.

När bullarna är klara, skär av toppen och fyll med sylt av valfri sort (jordgubb, hallon, svartvinbär, ta vad du gillar) och grädde. Dekorera toppen med glassyr. Jag brukar blanda florsocker, kakao och några droppar vatten.

Bullarna är godast samma dag som de är bakade.

Recept Isländsk semla

Gillar du inlägget? Tryck gärna på hjärtat eller lämna en kommentar. Det hjälper mig att veta vilken typ av innehåll du gillar och vill se mer av. 

☆ Följ mig gärna på Bloglovin’InstagramPinterest & Facebook

24

Kommentera

Åh skrattade så mycket när jag läste detta inlägg – var tvungen att läsa högt för Max. Det är så kul hur man tycker sina egna helt knäppa traditioner är heeelt rimliga men att andra länders är jääätteroliga. Älskar sminskpinnen ???

bellan

Håller med, så roligt. Måste göra både smiskpinnen och baka bollarna.

Anna María

Haha! Ja, det är en rätt knäpp tradition när man ser den utifrån 😛 Men jag älskar å andra sidan knäppa traditioner. Det ger sån karaktär åt kulturen 🙂

Så himla kul att få ta del av lite isländska traditioner!

Men så fantastiskt!!

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte att publiceras. Obligatoriska fält är markerade *.