2018-12-18

Laufabrauð, isländskt julbröd – julens vackraste tradition

24 days of Scandinavian Christmas - Day 18 by Dnilva

I dagens lucka i den kreativa julkalendern 24 Days of Scandinavian Creativity som Gina på Willowday håller i har turen kommit till mig. Och idag tänkte jag dela med mig av det juligaste jag vet. Nämligen laufabrauð, ett isländskt bröd som görs till julen. Det är tunna platta runda kakor, lite som knäckebröd, i själva brödet skär en också ut ett mönster och liksom flätar degen. Hela alltet är ett mindre konsteverk och ett julbord utan laufabrauð är ett lite tråkigare julbord i min mening. Dessutom kommer jag dela med mig av vårt familjerecept på laufabrauð.

Just det här receptet tycker jag är världens bästa! Mitt recept har jag fått av min mamma Margrét Haraldsdóttir som har fått det av mormor, María Sigriður Ágústsdóttir som i sin tur fick det av sin mamma, min gammelmormor Margrét Magnúsdóttir. Min gammelmormor var den som kom på genidraget att byta ut lite av vetet och ersätta det med råg. Det ska ni veta, gör hela skillnaden.

Icelandic Laufabrauð (leafbread) by Dnilva

Men, vi tar det från början. Traditionen att göra laufabrauð kommer ursprungligen från norra island, så gör även min släkt. Men numer görs och äts det över hela landet. För att skära ut själva mönstret finns ett speciellt verktyg, laufabrauðsjárn. Är du riktigt hard core skär du ut mönstret helt och hållet för hand med en liten kniv. Det här är verkligen en heldagssyssla och något en inte svänger ihop i en handvändning. Det kan vara därför brödet är extra gott då en vet vilket jobb det ligger bakom.

Icelandic Laufabrauð (leafbread) by Dnilva Icelandic Laufabrauð (leafbread) by Dnilva Icelandic Laufabrauð (leafbread) by Dnilva

Såhär ser det ut när man skär och flätar brödet med det speciella verktyget, ett laufabrauðsjárn. Raka streck är lätt, men ska du göra en cirkel eller en böj finns risken att degen böjer eller viker sig, det är inte bra. Och har du väl gjort ett hack i degen går det inte att ångra sig. Så full fokus och ha tungan rätt i munnen.

Icelandic Laufabrauð (leafbread) by Dnilva

Såhär ser de färdiga bröden ut. Visst är de fina? De är goda att äta precis som de är eller med lite smör på.

Okej, här kommer receptet, det är krångligt och inget en gör lite hastigt och lustigt. Det är massa saker att tänka på och inget jag skulle göra själv heller för den delen. Vi brukar ses hela familjen och göra det tillsammasn. Men med det i bakhuvudet så är det ändå en av de finaste jultraditioner som jag vet. Och totalt värt allt jobb som ligger bakom. Så bli inte avskräckta!

Icelandic Laufabrauð (leafbread) by Dnilva

Recept laufabrauð

English recipe at the end of the post

För ca 30-40 bröd (beroende på hur tunt du kavlar degen)

 • 125g smör
 • 0,5 l mjölk
 • ca 65 ml socker (baserat på en gammal kopp som gammelmormor hade)
 • 1 msk salt
 • 1 tsk bakpulver
 • 1/2 tsk hjorthornssalt
 • ca 700-800 g vetemjöl
 • och ca 150 g rågmjöl
2 st kokosfett att steka/fritera i (borde också funkar med valfritt växtbaserat fett/olja)

Gör såhär:

OBS! Gör degen en dag innan du ska skära ut bröden!
Värm mjölken till precis innan den börjar koka. Lägg i smör och socker. Kyl sedan mjölken något, den kan vara lite varmare än ljummen. Ha i de torra ingredienserna och rör ihop. Degen ska precis komma ihop och inte knådas så mycket för då blir degen seg och svår att kavla ut. Så fort degen gått ihop, gör en tjock rulle och plasta in degen i plastfolie eller lägg i en tät platspåse. Se till att det inte är några sprickor eller veck i degrullen. De går inte att få bort när du sen ska kavla ut dina bröd. Så var noga, men jobba snabbt. Låt degen vila inplastad i kylskåp över natten.

När det är dags att skära till bröden, skär av en bit av din degrulle med en degskrapa eller kniv. Runda till degen och kavla ut den tunt. Brödet ska vara supertunt, då är det bäst. Skär sen ut dina bröd genom att lägga en tallrik eller ett grytlock och använd en baksporre för att få en fin kant. Lägg alla utkavlade bröd och täck med smörgåspapper, det är suuuuuperviktigt att degen inte torkar ut innan du skär i den. Men så fort du har skurit ut ditt mönster är det inte lika noga.

Viktigt att tänka på, det går bara att få till riktigt tunna bröd om du gör direkt från degrullen. Det går alltså inte att göra som pepparkakor att kavla, stansa och sen knåda degen på nytt. Här har du en chans, så se till att skära upp rätt mängd deg från början så slipper du massa spill. Men de kanter som blir över är perfekta för att göra små snacksbitar av, så spara dem också.

När alla kakor är skurna och fina är det dags att fritera dem. OBS! Se till att picka bröden innan de ska friteras, annars blir det luftbubblor i dem. Värm upp fettet och testa att fritera en bortskuren bit för att kolla värmen. Vänd så det friteras på båda sidor. Ta upp ur pannan och lägg på en bakplåt med hushållspapper på. Där står nästa person redo och pressar/plattar till brödet med en kastrull. På så sätt får du platta bröd. Låt sedan svalna.

Icelandic Laufabrauð (leafbread) by Dnilva

Såhär ser verktygen ut som vi använder för att skära ut laufabrauðet, en baksporre för kanterna och så själva laufabrauðs-skäraren. Den är dessutom ett hantverk i sig och görs för hand av vad jag har hört endast en person. Tänk alltså!

Icelandic Laufabrauð (leafbread) by Dnilva

Och om en inte vill använda något vertyg går det lika bra att skära ut helt för hand. Den här kyrkan som Hannes, min bror, gjorde är ett klassiskt motiv.

 

Icelandic Laufabrauð (leafbread) by Dnilva

Eller så kan man göra plats för ett band och hänga upp brödet, lite som den svenska motsvarigheten till upphängda knäckebröd här i Sverige.

Vad smakar det då kanske du funderar på? Ja, det är som ett hårt bröd, men ändå poröst. Det har en liten sötma i sig då de ska passa till det salta på julbordet. Det är svårt att förklara smaken, mer än att det är stört gott! Men som sagt, varje familj har sitt recept och ofta naturligtvis enligt dem det absolut bästa receptet. Men jag lovar det här är bäst på riktigt.

Icelandic Laufabrauð (leafbread) by Dnilva

Missa inte någon lucka i kalendern. Följ Gina på @willowdaygram så leder hon dig rätt varje dag. Igår var det Amanda från Project Kid som delade med sig av sina fina pompom och träkule-ornament. I morgon är det Monica på Hemmafixbloggen som ska öppna nästa lucka.

Här är alla deltagare i årets julkalender: Karin och Freja från pysselbolaget | Annelie från anneliesblomsterochbakverk | Wenche Lise Fossland från Wenlise Hanna Wendelb Helena Lyth  | Lia från Our Lovely Mess | Marie från Musqot Design | Arielle från Art Camp LA | Karen från Life in Koda Color | Ulrika från Kriiskitchen Kreativa Karin | Trixi från Colouredbuttons | Chiara från Chiarabelles Shop, contributor to Oh, Happy Day |  Mia Kinoko |   Ida Lauga  | Britt från Remains of the Day | Amanda från Project Kid | Anna María från Dnilva |  Monica från Hemmafixbloggen  | Malin från Created by Malin  | Lina från LinabytheBay| Katarina från DIY Sweden | Ane Kirstine |  Jennifer Anglade Dalhberg | Leonore från Froken Turkos | Malin från Poppy Photography och den som håller i och styr: Gina från Willowday.

English recipe for Laufabrauð

The recipe makes 30 – 40 thin pieces of bread depending on how thin the dough is rolled.

 • 125 g butter
 • 0,5 l milk
 • ca 65 ml sugar (this measurement is based on my great-grandmother’s “cup”)
 • 1 tablespoon salt
 • 1 teaspoon baking powder
 • 1/2 teaspoon ammonium carbonate* (hjorthornssalt)
 • ca 700-800 g Wheat
 • ca 150 g Rye

Oil for heating

How to:

NOTE: It’s very important that you make the bread the day before slicing.

Warm milk exactly before you begin to bake. Add the butter and sugar. Cool the milk a little so that it’s just slightly warmer than room temperature. Measure dry ingredients and stir together. As little kneading as possible. Please in plastic wrap. Put in refrigerator overnight.

Make sure there aren’t cuts, folds or exposed bits in the dough. You won’t be able to get rid of these flaws later when you roll out.

When it’s time to cut the bread, cut a piece of your dough roll with a dough scraper or knife. Roll the dough thinly. The bread should be super thin, then it’s best. Then cut out your circled bread by placing a plate to get a nice edge.

Put all the bread rolled and covered with a sandwich paper. It is important that the dough does not dry before cutting it. But as soon as you’ve cut your pattern, it’s not as accurate.

Important to remember, you can only get really thin bread if you do directly from the dough roll.

When all the cakes are cut and decorated it’s time to fry them. NOTE! Be sure to peck the bread before frying, otherwise, there will be air bubbles in them. Heat the grease and try to fry a torn piece to check the heat. Then turn it fry on both sides. Remove from the pan and put on a baking sheet of household paper. There the next person stands ready and squeezes / plates to the bread with a saucepan. That way you get thin bread. Then cool down.

*You might be able to use double amount of baking powder instead, but it is not quite the same and it may slightly alter the flavor and texture. I haven’t tried it though.

Gillar du inlägget? Tryck gärna på hjärtat eller lämna en kommentar. Det hjälper mig att veta vilken typ av innehåll du gillar och vill se mer av. 

☆ Följ mig gärna på Bloglovin’InstagramPinterest & Facebook

14

Kommentera

Vicky

typ mitt favoritinslag på din blogg på hela året!!! älskar dessa!

Anna María

Känns så fint att du har läst min blogg så länge och är liksom med mig i traditionen <3

WOW! Har sen jag såg de här hos dig första gången varit extremt impad av hantverket i själva utseendet. Vad häftigt att nu få lära sig mer om mathantverker och redskapen! Så glad att du för den här traditionen vidare och också delar den med oss!!

Anna María

Det är ett så himla häftigt hantverk! Önskar jag kunde bjuda in alla som ville till en bakdag. För det är så fint att göra tillsamans.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte att publiceras. Obligatoriska fält är markerade *.