2018-12-13

En lista om julen

Listor är alltid en kul idé! Precis som förra året tänkte jag fylla i min jullista. Har inte läst förra årets svar så jag tänker att det är lite kul (kanske mest för mig själv) att sen gå in och jämföra. Sen tänker jag mig att listan kan hjälpa mig att hitta lite mer julfeeling.

6 julsnabba

Pepparkakor eller lussebullar?
I år pepparkakor. Vi bakade egna med deg från Söderbergs Bageri och alltså mm-hmmm vilka goda pepparkakor det blev. Kommer absolut inte att räcka hela vägen fram till jul. Har redan ätit upp 80% av dem. Annars gillar jag också lussebullar så länge de är saftiga och gärna fyllda med mandelmassa eller nåt liknande.

Skumtomtar eller knäck?
Hemkokt knäck som är sådär karamellig, ja tack!

Julkorv eller julskinka?
Inget av dem då jag inte äter kött. Men är svag för Astrid och apornas sk*nka på ett vörtbröd med skånsk senap på. Det smakar jul.

Revbensspjäll eller Janssons?
Inget av dem heller. Och OM jag äter Jansson så vill jag att den ska vara utan ansjovis. Så svaret på det blir potatisgratäng!

Glögg eller julmust?
Julmust! Dricker sällan läsk, men julmusten, it’s a must!

Ge eller få?
Jag är faktiskt inte så mycket för något av dem på julen. Tycker att det är en sån himla hets och överdåd kring julklappar. Dessutom är det ofta bara en massa struntsaker som ges till höger och vänster. Så onödigt på så många sätt! I Philips familj har de så länge jag varit med dem lottat om vem de ska köpa julklapp till. Så jag köper en julklapp till någon (vi lottar om vem som köper till vem) och jag skickar min önskelista till alla. Så lite secret santa över det hela. På så sätt får jag en julklapp jag vill ha och ger bort en julklapp till någon som också vill ha det hen får. Vi gör samma sak med min familj sen några år tillbaka och kan ej säga nog många gånger hur SKÖNT det är att slippa den där köphetsen! Tycker det jobbigaste är att komma på vad jag önskar mig, hehe.

Jultröja Panduro Dnilva

4 julfavoriter

Favoritjulfilm?
Känner att jag behöver bättra på mitt tittande på julfilmer. Får alltid julfeeling av Harry Potter och brukar ofta plöja igenom samtliga filmer under julledigheten, tror dock det inte blir av i år med tanke på Edda. Men är pepp på när hon vill se dem med mig!

Favoritjulkalender?
Mysteriet på Greveholm har fastnat i minnet precis som Sunes Jul och Jul i Kapernaum. Om en ska se på det i liter mer nutid så tycker jag att 1000 år till julafton var intressant och att Selmas Saga som gick 2016 var himla fin. Äsch, jag älskar att följa julkalender och gör det varje år. Bästa starten på dagen att sätta sig i soffan och kolla.

Favoritjullåt?
De flesta typ! Tycker julmusiken är så viktig för att det ens ska bli någon julstämnig. Men kan inte välja bara en låt. Slukar allt! Ju närmare julen, desto pampigare ska det vara!

Favoritjuldoft?
Alla juldofter i en mix. Det ska lukta sådär varmt av tända ljus (som tänds med tändstickor), nylagad mat, knäck, kanel, nejlika, apelsin. Mmmm. Tänk en juldoft som parfym.

Lysande glittergran Larsson och Lyth

3 om jultid

När är det dags att pynta?
Jag vet att jag tyckte att folk började pynta extremt tidigt förra året, men i år alltså. Det börjades i oktober. Stopp säger jag. Jag fattar att en vill ha julmys, men sakta i backarna! Jag hinner liksom inte med. Men från första advent tycker jag att det är startskottet för pynterierna. Så kommer det lite mer och lite mer hela vägen fram till julafton.

När får man ha gran?
Får och får. Här har jag sett folk ta in granen redan 1:a december. Om jag ska vara gammalmodig och bakåtsträvande skulle jag än idag hävda att en minsann inte ska ta in granen en endaste dag före 23:e december. Men alltså, fasen, in med den när du har feeling och hinner fixa den. Det är ju svinmysigt med gran så lika bra att njuta lite längre av den.

När öppnar man presenter på julafton?
När jag var liten var det direkt efter Kalle Anka. Nu är det någon gång framåt kvällen typ. Det blir lite när det passar i schemat. Eller när tomten knackar på.

Julen 2017

5 julpersonliga

Vad är bäst med julen?
Ledigheten med familjen! Spela spel, äta gott, kanske lägga ett pussel, kolla på film hela familjen.

Det sämsta med julen?
Köphetsen, matsvinnet, stressen och folk som dricker sig fulla och barnen som till följd av det tar skada. Lägg av med det!

Vad ska du göra på julafton?
Som det ser ut nu ska vi fira jul hemma i vår lägenhet. Jag, Philip, Edda, mamma, pappa, Hannes och hans flickvän. Första julen hos oss, det ska bli fint. Känner att vi som värdpar kanske måste börja planera lite. Kolla så vi har tallrikar till alla osv. Maten kör vi knyt på så inte någon behöver göra allt.

Nyår då?
Har varit otroligt ouppstyrd i år med både jul och nyår. Senast vi pratade om det hemma så blir vi nog bara Philip, jag och Edda hemma. Lagar lite god mat och myser runt. Edda har varit väldigt svår att lägga den senaste tiden så att göra något på kvällarna för min del har i princip varit omöjligt. Därför känns det skönt att bara vara vi, hemma som vanligt.

Tror du att det blir det en snöig jul?
En kan ju alltid hoppas men ställer in mig på en brun jul så kan jag bara bli glatt överraskad OM jag får snö.

Fler jullistor hos mina JWHF-kollegor: Vicky, Christin, Lina, Sara, Emelie

Gillar du inlägget? Tryck gärna på hjärtat eller lämna en kommentar. Det hjälper mig att veta vilken typ av innehåll du gillar och vill se mer av. 

☆ Följ mig gärna på Bloglovin’InstagramPinterest & Facebook

10

Kommentera

Vicky

it’s a must ………….

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte att publiceras. Obligatoriska fält är markerade *.