2018-07-30

Rensa hemma – Garderoben och skor

Det är ändå tur att jag har sagt det högt, det vill säga bloggat om, att jag ska rensa hemma, för det går inte undan i rensartagen. Ni som inte hänger med – under 2018 kör jag en utmaning med att rensa hemma och få ordning på 12 månader. Förvisso skulle jag lätt kunna skylla på att jag varit höggravid och att Edda föddes vilket har gjort att varken ork eller tid egentligen har funnits för att rensa. Men det är inte helt sant. Jag har faktiskt rensat, även om det gått i snigelfart, men det jag däremot inte har gjort är att blogga om att jag rensat. Så nu tänkte jag vara fräck och slå ihop flera månader! För här har jag rensat i garderoben, bland mina skor och är mitt uppe i juli månads utmaning att rusta upp, laga och fixa. Vi kör en liten sammanfattning!

Maj: Vårrensning i garderoben och lägg undan vinterkläder

Som det är nu har jag inte så mycket kläder, jag har aldrig varit en person som köper särskilt mycket nytt utan köper mest när jag verkligen behöver något. Sen använder jag mina plagg i evigheter, typ. Ibland kan jag inse att jag haft ett plagg i nästan 10 år och fortfarande gillar det. Det tycker jag ändå känns bra. Så i grunden har jag få plagg som jag gillar och använder. Förutom det så har jag en ganska liten garderob som gör att jag liksom måste begränsa mig. Och det är kanske en bidragande orsak att det ser ut som det gör.

Det här är i alla fall min garderob innan rensningen. En proppfull med kläder ganska så intryckta och så en hylla med diverse bös. Mest smycken, hårband, necessärer och sånt som jag inte exakt har en plats för men som typ skulle kunna passa här. Den garderoben är sorterad så att kläderna ligger i den ordningen som de sitter på kroppen. Strumpor längst ner och sen tröjor högst upp. I mitt huvud gillar jag att sortera det så. I den andra garderoben, som jag delar med Philip har jag alla hängande plagg.

När det kommer till sorteringen av kläder delade jag upp i spara, skänk, släng högar. En till hög hade kunnat varit sälj. Men den här gången blev det ingen sälj hög för att jag inte orkade lägga tid på att sälja, då känns det bättre att skänka de kläderna istället även om jag hade kunnat få ihop en liten slant.

Ultimat är såklart att du provar alla kläderna undertiden du rensar. För mig som var höggravid var det lite svårt, så jag får köra en extra hård gallring i höst när det är dags för rensning igen.

Rensa hemma - Garderoben

Är du osäker på vad du verkligen ska behålla och rensa ut så är ett enkelt och bra trick att vända alla galgar åt fel håll. När du sen använder ett plagg och hänger in det igen sätter du galgen på rätt håll. På så sätt kan du lätt se vilka kläder du verkligen har använt och rensa ut sånt som bara hänger och tar plats.

Det blev faktiskt en otrolig skillnad den här gången! Har haft så många plagg jag bara haft i garderoben för att jag kaaaanske skulle använda dem någon gång. Det känns himla skönt att ha gjort den här rensningen inför flytten.

Rensa hemma - Garderoben

Av en händelse hittade jag faktiskt en bukett torkad lavendel i garderoben. Har haft den där i nåt år och tänkt att jag skulle sy lavendelpåsar. Men den har bara legat och väntat på bättre tiden. Så när jag i utrensningen hittade både lavendeln och en smyckespåse gjorde jag väldens snabbaste lavendelpåse. Och även om själva påsen är rätt stor i förhållande till mängden lavendel så funkar det minst lika bra. Och det doftar så gott!

Juni: Gå igenom alla skor

Så var det juni och dags att rensa skor. Vi plockade fram alla och gick noga igenom dem, provade alla parvoch rensade. Här var jag rätt skoningslös (haha!) och gallrade friskt. Veck med alla som var trasiga, snedslitna eller som jag inte gillar på ett eller annat sätt. Flera av skorna var så slitna att de fick åka i soporna medans de som ändå var fina skäner jag såklart!

Rensa hemma: Skor

Här passade jag dessutom på att ge de skorna som jag vill ha kvar lite extra kärlek genom en ordentlig rengörning och putsning! En grej som är väldigt värd att ha är bra skolådor för att förvara skorna i. Våra lådor kommer från IKEA och heter SKUBB.

Rensa hemma: Skor
Förvara skorna i skolådor, de här är IKEAs SKUBB

Juli: Rusta upp, laga och fixa

Eftersom vi ska flytta snart så har vi ägnat juli åt att förbereda inför den. Vi sorterar och rensar vidare istället för att laga och rusta upp. Det känns faktiskt extra skönt att vi har rensat under flera månaders tid särksilt nu inför flytten.

Och snart är det dags för augustis utmaning. Vi tar en snabbrepris på vad det är och vad som ska göras.

Augusti:
Gå igenom papper, arbetsytor och skrivbord

Det är fortfarande sommar och allt går i ett lugnare tempo. Jag tycker då att det är skönt att förbereda inför hösten och den nystart det ofta innebär. Se till att gå igenom pappershögar, arbetsytor och skrivbord. Gör det fint, häng upp en anslagstavla eller fixa dokumenthållare som gör det lättare att hålla ordning när vardagen sätter igång igen.

Hela årets rensar-schema hittar du här:

Gillar du inlägget? Tryck gärna på hjärtat eller lämna en kommentar. Det hjälper mig att veta vilken typ av innehåll du gillar och vill se mer av. 
☆ Följ mig gärna på Bloglovin’InstagramPinterest & Facebook
16

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte att publiceras. Obligatoriska fält är markerade *.