2018-07-11

IKEA hack IVAR – skåp med rotting

IKEA hack IVAR rotting av Dnilva

När jag var som mest gravid och alla jobb var lämnade och klara tyckte jag det var läge att prioritera att göra om ett IVAR skåp för att ha Eddas kläder i. Att vila hade jag ingen vidare lust med om jag ska vara ärlig. Idén har legat och puttrat i bakhuvudet ända sedan jag såg September Edits IKEA hack med IVAR. Jag blev förälskad på en gång och kände att ett liknade hack skulle passa perfekt i vårt sovrum för förvaring när vi väl hade fått vårt barn. För en sak har jag lärt mig under de första veckorna som nybliven förälder. En bebis tar inte så stor plats, men prylar, grejer och saker som hör till gör det. Så ny förvaring = BRA. Och extra kul när det går att kombinera och göra något själv.

IKEA hack IVAR rotting av Dnilva

Eftersom jag var höggravid och inte alls lika smidig och snabbrörlig som vanligt så tog jag hjälp av Philip när vi byggde och fixade IVAR-skåpet. Extra kul att göra något ihop ändå. Grunden är som sagt ett IVAR skåp i måttet 80x30x83 cm. Skåpet är ommålat (allt utom dörrarna målade vi) och sen har vi satt rotting på dörrarna. Sist skruvade vi dit träknoppar och träben för att få upp skåpet lite mer i höjd. Jag är så nöjd över resultatet, tycker det passar ändamålet perfekt och dessutom gav det verkligen ett lyft i sovrummet.

För en gångs skull fotade jag faktiskt inte steg för steg, men tänker att jag ändå kan dela med mig av hur vi gjorde fast i textform. Det funkar väl ändå minst lika bra.

Du behöver:

IKEA hack IVAR rotting av Dnilva

Jag målade först möbeln med en matt färg, Vintage Paint Sand från Panduro. Den här färgen är riktigt härlig att använda och torkar ruskigt snabbt. Den är dessutom luktfri och finns i massa härliga kulörer. Extra plus att den är matt också och ger en fin kalkig känsla.

 

IKEA hack IVAR rotting av Dnilva

För att spänna på rottingen så börja med att lägga den i blöt en stund, tror jag lät min ligga i runt en timme. Då är rottingen lättare att hantera och forma precis så som du vill. Se till att torka av det mesta av vattnet innan du fäster rottingen på dörren. Här är det lättast att jobba med dörren liggandes på en plan yta. Fäst rottingen på ena sidan av dörren med häftstiften. Sträck den och vik runt kanten. Styk ut ett lager med trälim över en dörr i taget och tryck fast rottingen. Fäst sedan den andra sidan av rottingväven med häftstift. Lägg på en tyngd på dörren och låt limmet torka ordentligt innan du hänger på dörren på skåpet.

 

IKEA hack IVAR rotting av Dnilva

Skruva dit dina handtag. Vi ville ha en liten lekfull känsla på själva skåpet då det ändå skulle vara barnkläder där i samt att det skulle stå i barndelen i sovrummet. Då tyckte vi det passade fint med lite överdimensionerade knoppar. Från början var de i obehandlat trä, så vi målade dem i samma färg som stommen av skåpet.

 

IKEA hack IVAR rotting av Dnilva

Till sist, skruva dit benen. Dom lät vi faktiskt vara som de var då de hade en ganska så lik nyans som övriga skåpet. På med möbeltassar och så skruvade vi fast skåpet i väggen för säkerhets skull.

 

IKEA hack IVAR rotting av Dnilva

Sist men inte mist så lät vi alla barnkläder flytta in. Och den urfina filtkorgen som jag fick av Karin och Freja på Pysselbolaget! Där i har vi allt som vi använder för blöjbyten, nya blöjor, små handdukar och våtservetter. Den har varit GULD värd för oss och jag blir så glad varje gång vi använder den. Stort tack Karin och Freja! Vill du ha en egen filtkorg så finns både mallar och beskrivning hur du ska göra dem hos Pysselbolaget, så kika in där!

 

IKEA hack IVAR rotting av Dnilva

Sugen på andra IKEA hack? Här är några av de jag gjort:

Gillar du inlägget? Tryck gärna på hjärtat eller lämna en kommentar. Det hjälper mig att veta vilken typ av innehåll du gillar och vill se mer av. 

☆ Följ mig gärna på Bloglovin’InstagramPinterest & Facebook

18

Kommentera

Men så smart – blev ju riktigt fint!
Och det där med att Panduro har ben och knoppar, aldrig tänkt på! Bara måla om eller ha obehandlat, smart!

Anna María

Eller hur! Panduro har massa ben och knoppar! Som dessutom går att måla om eller fixa till! Bästa grejen enligt mig 🙂

Sara

Jättefint! Var köpte du rottingväven? Kunde inte hitta på Slöjd-detaljer (dit länken gick).

Anna María

Tack! Jag köpte min rottingväv på just Slöjd Detaljer, men de verkar tagit bort den. Vet att https://www.materialbutiken.se/ har haft men annars finns det flera återförsäljare om du googlar. Hittade ex den här: https://www.specialbeslag.se/produkt/rotting-60-cm/
Lycka till!

Elli

Heej, så så fint skåp, har köpt ett nu för att göra ett liknande ditt. Mitt ”ororosmoment” är trälimmet, att det ska lämna fläckar på rottingen? Men du rollade över limmet över rottingen och inte först på dörren och sen satte du på rottingen? Samt vilket underlag lät du det ligga på under press?

Tack på förhand ??

Anna María

Tack! Vad roligt att du ska göra en egen variant! Har kvar mitt än idag och är så nöjd! Jag blötte rottingen, fäste med häftstift i ena sidan och sen rollade jag trälim på dörren innan jag tryckte dit rottingen. Så alltså mellan dörr och rotting om du är med på hur jag menar? 🙂 Har inte sett några fläckar då mitt trälim blev genomskinligt när det torkat. Jag försöker verkligen minnas hur vi satte den i press. Men kommer inte helt ihåg. Vill minnas att jag hade böcker på som press typ. Torkade nog av det överblivna limmet först. Hoppas det kan hjälpa. Stort lycka till med ditt skåp!

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte att publiceras. Obligatoriska fält är markerade *.