Sponsrat av Panduro

2018-06-14

Har du testat den nya akrylplasten Fanzy?

Panduro har fått in en ny produkt. Fanzy heter den och är en akrylglasskiva som du kan värma i din hushållsugn och sen forma precis som du vill, till vad du vill. I samarbete med Panduro har jag testat loss det här materialet och gjorde två olika former på något som både funkar som en vas, kruka eller faktiskt en lampa. Jag skulle nog dessutom säga att användningsområdet är betydligt mer än så, men det är vad jag har testat till nu.

Panduro Fanzy akrylplast - Dnilva

Det här är som sagt ett helt nytt material för mig men det gick galant ändå. På köpet fick jag med mig några lärdomar också som jag tänkte dela med mig av om du också vill testa göra något liknande det jag gjorde eller något helt annat. Dom kan du hitta längst ner i inlägget.

Lampa/vas i akrylplast

Svårighetsgrad:
Jag brukar alltid gradera svårighetsgrad på mina projekt, men här beror det verkligen på vad du vill göra. Vill du göra raka linjer och former skulle jag säga att det är supersvårt, men vill du jobba med en mer oregelbunden form är det busenkelt.

Tidsåtgång:
▲△△△△
Samma gäller väl här egentligen, ska du göra raka linjer tar det tid, men själva plasten stelnar på någon minut, så egentligen är det här ett supersnabbt projekt.

Panduro Fanzy akrylplast - Dnilva

Du behöver:

 

Panduro Fanzy akrylplast - Dnilva

Gör såhär:

Sätt på ugnen på 180°C. Ta av skyddsplasten från både fram och baksida av din Fanzy-skiva, lägg på en kall plåt med bakplåtspapper. Värm skivan i ugnen i ca 5 min eller till skivan är lös och formbar. När den är varm nog känns den lite som en tjock vaxduk i konsistensen.

Panduro Fanzy akrylplast - Dnilva

När du tar ut skivan gäller det att jobba snabbt! På med skyddshandskarna och ta den varma skivan, lägg den sedan över kanten på ditt värmetåliga underlag och lägg gärna en tyngd på toppen. Tryck till skivan så att det blir en rak kant. Låt sedan stelna.

Skulle det råka bli fel här eller att du är missnöjd med formen, in med fanzy-skivan i ugnen igen så återgår den till sin ursprungliga form. Svinbra!

Panduro Fanzy akrylplast - Dnilva

Forma båda skivorna till samma L-form. Sen är det dags att limma ihop de två delarna. Känns ytan där du ska limma kladdig av fingeravtryck eller smuts kan det vara en bra idé att göra rent med lite bensin. Lägg ett lager lim på ytan du vill limma och fäst ihop. Lägg ett tryck på så att limmet stelnar, för mig tog det några minuter innan jag kände att det fäste. Limmet är ganska löst så försök att kladda så lite som möjligt då det annars syns väldigt tydligt var det har kommit lim utanför.

Panduro Fanzy akrylplast - Dnilva

Sen har du din form klar! Vill du göra det ännu enklare och skippa limmet hitta något värmetåligt som du kan använda som mall, på så sätt kan du forma din grej efter det. Jag gjorde även en cylinder som jag helt enkelt snurrade runt en tjockare flaska. Det gick i en himla fart!

Panduro Fanzy akrylplast - Dnilva

Sen har du din färdiga form, då är det bara att välja hur du vill använda den. Jag valde att sätta en ljusslinga i den rosa för att få som en lampa och den cylinderformade funkar perfekt som vas. På så sätt kan du ha blommorna i en glasburk, men ändå få känslan av att du har en finare vas.

Panduro Fanzy akrylplast - Dnilva

Såhär blev den cylinderformade vasen, jag gjorde en liten böj framtill för att få lite mer liv i materialet.

Panduro Fanzy akrylplast - Dnilva Panduro Fanzy akrylplast - Dnilva

En häftig grej med det här materialet är att kanterna blir lite självlysande och känns som om de är något slags ljus i själva skivan. Det är väldigt effektfullt.

Sånt jag lärde mig längs vägen:

  • Behöver du bara justera en liten del av det du gör funkar det att värma och böja till med hjälp av en värmepistol eller att hålla den delen över en varm spisplatta i några minuter.
  • Det funkar fint att såga i materialet, tänk bara på att blir det för varmt smälter plasten. Jag använde en liten figursåg med tunt blad. Du får däremot en mattare kant precis där du har sågat.
  • Det går bra att borra i fanzy-skivan. Tänk dock också på att borra på låg hastighet så att inte plasten smälter.
  • Jobba hellre med organiska former och låt det vara lite oregelbundet, raka kanter är supersvårt och blir inte särskilt raka.

 

Panduro Fanzy akrylplast - Dnilva

Förutom de här stora skivorna som jag har jobbat med finns det mindre delar som funkar perfekt att göra till exempel smycken med. Här har Panduro gjort både halsband och armband i samma material. Jag blev genast pepp på de mindre bitarna och har faktiskt en idé på en grej jag vill göra med dem.

→ Detta inlägg presenterades i samarbete med Panduro 

Gillar du inlägget? Tryck gärna på hjärtat eller lämna en kommentar. Det hjälper mig att veta vilken typ av innehåll du gillar och vill se mer av. 

☆ Följ mig gärna på Bloglovin’InstagramPinterest & Facebook

8

Kommentera

Åh coolt!! Gillade vasen med den lilla böjen ?

Anna María

Tack! Jag gillar den där böjen också. Och den lilla vasen var så mycket lättare att göra än den stora! Gick seriöst på typ 5 minuter!

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte att publiceras. Obligatoriska fält är markerade *.