2018-03-29

Terrazzo smyckesfat – såhär gör du

DIY Terrazzo Smyckesfat av Dnilva

Sen jag rensade och gjorde i ordning i badrummet har jag saknat ett smyckesfat att lägga ringar, örhängen, halsband och annat på. Jag tycker lätt att det bara ligger löst och ser stökigt ut. Så jag bestämde mig för att göra ett smyckesfat för att kunna ha smyckena liggande på ett och samma ställe. En teknik jag dessutom velat testa är att göra en terrazzo-imitation. Perfekt att kombinera de två då! Ett smyckesfat i terrazzo!

Terrazzo är italienskt och har funnits väldigt länge, men de senaste åren har jag börjat se det mer inom inredning och på detaljer. Jag gillar det skarpt och önskar nästan att jag behvde lägga in en bänkskiva eller ett nytt golv någonstans. Men det går såklart att göra en egen fuskvariant också! Och det är precis det jag ska visa idag. Hur du kan göra terrazzo med hjälp av FIMO-lera.

 

DIY Terrazzo Smyckesfat av Dnilva

Smyckesfat i terrazzo

Svårighetsgrad:
▲▲△△△

Tidsåtgång:
▲▲▲△△

 

DIY Terrazzo Smyckesfat av Dnilva

Du behöver:

FIMO-lera i olika färger
Akrylkavel (eller något annat att kavla med)
✢ Skalpell eller brytbladskniv
✢ Något runt att använda som mall för skära ut ditt fat, jag använde en skål
✢ En ugnssäker tallrik eller skål att baka din lera i
✢ Hushållsugn

Gör såhär:

Det finns flera sätt att göra din egen terrazzo. Under tidens gång när jag gjorde mitt fat testade jag två olika tekniker, båda fungerade bra och var lätta. Prova dig fram eller välj den metoden du gillar bäst.

 

DIY Terrazzo Smyckesfat av Dnilva

Bestäm vilken huvudfärg du vill använda. Till mitt fat gick det åt 1 st förpackning vit FIMO-lera, vill du göra ett större fat, ta flera. Skär sedan ut små oregelbundna former av den färgade leran. Variera storlek och lägg dem huller om buller för att skapa ett mönster. Det gör inget om de hamnar på varandra eller så att de nuddar varandra, det skapar bara mer liv. Placera ut på ditt underlag.

 

DIY Terrazzo Smyckesfat av DnilvaKavla ut din grundfärg till en rund cirkel, försök att få den så jämntjock som möjligt. Lossa sedan från underlaget.

 

Lägg över dina färgglada bitar och kavla så att de fastnar i varandra. Vill du funkar det även att lägga din grundfärg (i mitt fall den vita) i botten och sedan strössla på de färgglada bitarna uppe på. För min del var det lite klurigt att lossa från underlaget så vill du garanterat ha en snygg toppyta är kanske alternativet att lägga de små delarna ovanpå snäppet enklare. Men som sagt, båda funkar!

 

DIY Terrazzo Smyckesfat av DnilvaVänd på alltihopa (om du valde att lägga det vita ovanpå de färgade bitarna). Nu kan du lägga till fler färgade bitar av lera. Placera ut dem och kavla platt.

 

 

Skär ut din form med kniven. Spara kanterna om du vill göra en ringkon till ditt fat.

 

DIY Terrazzo Smyckesfat av Dnilva

Lägg ditt fat i en ugnssäker tallrik eller skål. På så sätt får du en böjd form och det liknar mer ett fat. Grädda/bränn i ugn enligt anvisningarna på din lera. Jag brände min på 110°C i ca 30 minuter. Ta sedan ut ur ugnen och låt svalna innan du tar loss från fatet/skålen.

 

DIY Terrazzo Smyckesfat av Dnilva

Vill du kan du även göra en kon för ringar. För att göra den rullar du helt enkelt ihop de bortskurna kanterna till en konform. Släta ut eventuella ojämnheter och bränn/baka i ugnen tillsammans med fatet.

 

DIY Terrazzo Smyckesfat av Dnilva

Jag har redan ett gäng andra idéer som jag vill terrazzoifiera. Det finns verkligen så mycket kul att skapa och göra själv. Låt fantasin flöda och sätt igång att skapa! Jag valde att inte limma fast min ringkon i fatet, men det är såklart en smaksak. Sen tror jag att det funkar att slipa till kanterna på fatet om du vill. Jag har inte gjort det än och ska jag vara ärlig kanske jag aldrig kommer göra det. Vi får se helt enkelt!

Vad tycker du om terrazzo?

Gillar du inlägget? Tryck gärna på hjärtat eller lämna en kommentar. Det hjälper mig att veta vilken typ av innehåll du gillar och vill se mer av. 

☆ Följ mig gärna på Bloglovin’InstagramPinterest & Facebook

 

3

Kommentera

Så proffsigt och snyggt! Och otroligt pedagogisk instruktion! Det här ska jag lätt göra!

Tack snälla! Ja! Gör det, himla kul faktiskt 🙂 Jag har redan andra grejer på gång! Så kul teknik!

Åh vad kul, vi har gjort typ liknande nu i veckan fast med infärgat porslin! Fast vi gjorde kakel, men ja, samma teknik i övrigt förutom materialet och så! Fast ditt fat blev mycket snyggare än mitt kakel där jag bara öste på med färger och lekte loss hahaha

Men åh vad kul! Det är ju the real deal så att säga! Det skulle jag vilja prova på!

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte att publiceras. Obligatoriska fält är markerade *.