2018-02-04

Rensa hemma – klädkammare/förråd

Då var det hög tid att köra en check på hur det har gått för er och mig i den första månaden av att rensa hemma. Ni som inte hänger med – under 2018 kör jag en utmaning med att rensa hemma och få ordning på 12 månader. En större insats varje månad som görs grundligt. Första månaden fokuserade vi på klädkammaren och/eller förrådet. Men hur gick det då?

I vår lägenhet har vi en klädkammare som slukar en hel del. Det är även i det rummet som vi i panik slänger in grejer minutrarna innan gäster kommer till oss. Så där fanns en hel del kassar med diverse småprylar och papper som har rafsats ihop i all hast och stress för att gömma undan. Tanken är alltid att vi ska gå igenom de där kassarna, sen, men det händer inte riktigt. I grunden har vi ett ganska bra system där vi har lådor för förvaring, bra möjligheter att hänga upp kläder och flera trådbackar med ett system där vi vet var olika saker ska ligga. Vårt största problem är de där lösa föremålen som inte har en given plats.

Så välkommna till den nakna sanningen, varsågoda att kliva in i rummet som aldrig borde få skåda dagens ljus. Men såhär illa var det när vi började. Desto lättare att se en förändring när det är klart!

Vad är ens alla grejerna som ligger där tänkte jag?! In med det och stäng dörren har helt klart varit vårt motto. Mycket av sakerna är sånt som vi SKA göra något med, men SEN. Typ skänka till välgörenhet, till återvinningen, en del är material från workshops som skulle till Snickeriet och så de där kassarna med diverse lösa grejer.

Skapa en överblick

Jag kan tycka att det känns övermäktigt i de här situationerna, men då är det viktigt att skapa en överblick av allt som finns i rummet för att sen kunna planera hur det ska förvaras. Om det nu inte ska bort alltså.

Så vi tömde ut ALLT och satte det i vardagsrummet. Här någonstans sa Philip och jag högt till varandra. Hur fick detta ens plats där inne?! Himla bra fråga ändå! Sen var det bara för oss att börja gallra, ett tidskrävande jobb, men det måste liksom göras. Det svåraste här tycker jag är att inte bli nostalgisk och fastna i minnen och se en miljard möjligheter på vad jag skulle kunna skapa av något. Och är det så att jag verkligen får en idé vad jag kan göra med en pryl eller ett material försöker jag sätta upp en deadline, när ska jag göra det då? Kan jag inte planera in eller säga när det ska göras så får det vara. Det gäller att vara hård mot sig själv och här har jag verkligen stor hjälp av Philip som är skoningslös. ALLT skulle kunna ryka enligt honom.

Skapa högar – sälja, skänka och slänga

Vi gjorde högar (eller avgränsningar kanske jag hellre ska säga) där vi satte vad vi ska sälja, skänka eller slänga i olika högar. Så vi började med en sälja-hög. Och kom ihåg att sätta en tidsgräns på NÄR du ska sälja det också, gör annonser eller lägg upp i grupper samma dag. Annars är risken att det inte blir gjort! (Så funkar jag i alla fall.)

Sen skapar du en hög för allt som ska skänkas eller ges bort. Och jag säger det igen! Ha en plan för NÄR du ska göra det. Vi åkte till second hand samma dag och lämnade in. Tidigare när vi inte hade bil bokade vi upphämtning av Myrorna som kom och hämtade det vi ville skänka. Har du minst fem kartonger av prylar eller möbler kan även Stadsmissionen komma och hämta det du har. Kolla med din lokala butik så hjälper de dig! Bor du i Stockholmsområdet har appen TippTapp ett samarbete med Myrorna och Röda Korset, så då kan du även skänka och få hjälp med bortkörningen av dem. Så det finns alternativ och möjligheter! Jag tycker det känns extra bra att veta att mina saker (som såklart är hela och rena) kan komma till användning av någon annan och göra gott.

Sista högen är den högen där du lägger allt som ska slängas. Här kan en vara lite smart och sortera upp det redan nu hur det ska återvinnas, då spar du tid och slipper dubbelarbete!

Var sak på sin plats

Till sist in med allt på sin plats igen! Och för allt i världen försök att hålla det så så länge det bara går. Vi satte allt sånt som vi behöver komma åt lite mer lättilgängligt. Min symaskin och vår skrivare som dessutom är tunga får vara nära dörren, då är det lättare att få ut dem när vi väl vill använda dem. Så nu är det sjukt luftigt och härligt att gå in i klädkammaren igen!

Rensa hemma - klädkammare och förråd

När vi dessutom har ett bra och fungerande system med lådor och var sak på sin plats är det himla synd att inte komma åt alla grejer på grund av att det är saker i vägen. Men nu ska det vara ett minne blott! Vi köpte på oss lådor från IKEA där vi har allt från teknikprylar och tillbehör, förgreningsdosor, ljusslingor, presentsnören och sånt som en vill ha på paket till den stora lådan längst in som är vår maskeradlåda, älskar för övrigt att vi har en sån, en vet aldrig när det finns tillfälle att klä ut sig!

Sådär! Det var januaris projekt och nu är det faktiskt redan februari och dags att ta tag i månadens utmaning vilket är badrummet. Planera in redan nu när du vill göra det. En helg eller uppdelat på några kvällar i veckan? För min del har jag lagt in i kalendern att vi ska göra det nästa helg. Längtar faktiskt redan lite! Eller jag längtar efter ordningen!

Vi kör en snabb repetition av vad som är planen:

Februari:
Rensa och djuprengöring av badrummet

Det här är en ganska stor post, men så skönt att ha gjort grundligt. Gå igenom badrumsskåpen, rensa ut produkter som är för gamla eller som du inte använder längre. Gå igenom vad du verkligen behöver, smink, hårprodukter, krämer, tvålar med mera. Se till att torka ur samtliga lådor och skåp. Gör en djuprengöring av hela badrummet, i vattenlåset, avloppsbrunnen, under badkaret, rubbet!

Få ordning i lådorna och dina hyllor genom att ordna så du har en bra sortering och förvaring av de produkter du använder. Gör det lätt för dig att ha koll på vad som finns i dina skåp. Och för all del. Passa på att göra det lite mysigt i badrummet. In med en växt, något doftljus eller en rumsdoft när du ändå är igång.

Hela årets rensar-schema hittar du här:

 • Januari: Rensa klädkammare / förråd
 • Februari: Rensa och djuprengöring av badrummet
 • Mars: Rensa bokhyllor och skåp
 • April: Rensa skafferi, kyl, frys och matvaror
 • Maj: Vårrensning i garderoben och lägg undan vinterkläder
 • Juni: Gå igenom alla skor
 • Juli: Rusta upp, laga och fixa
 • Augusti: Gå igenom papper, arbetsytor och skrivbord
 • September: Gå igenom, rensa och sortera i köksskåpen
 • Oktober: Gå igenom garderoben och lägg undan sommarkläderna
 • November: Rensa och gå igenom lakan, handdukar och linneskåpen
 • December: Njut av allt du gjort, planera nästa års lista

♡ Följ mig gärna på Bloglovin’InstagramPinterest & Facebook

2

Kommentera

Jag är också sån, som i princip skulle kunna göra mig av med det mesta. 🙂 Å jag är så sugen på att ta mig an februariutmaningen med badrummet. Har redan avklarat en del, sorteringen av produkter. Köpte nya lådor när jag besökte Ikea i höstas så nu är det ordning i skåpen. Men en grundlig städning är på sin plats.

Alltså jag önskar att jag var lite mer sån som inte hade känslor för många av sakerna. MEN, jag blir bättre på det hela tiden och inser att jag faktiskt inte behöver ens en bråkdel av allt jag har 🙂 Vad glad jag blir att du redan är igång med sorteringen av produkter. Funderade faktiskt på om jag skulle börja lite smått med just det eftersom det annars kommer att ta jättelång tid. Nu blev jag pepp på att sätta igång! 😀

gillar det här så mycket!! jag passade på att rensa min garderob under januari, SÅ SKÖNT att bli av med allt som inte borde vara där. för mig var det mest kläder som antingen var trasiga (????) eller helt enkelt inte passade eller satt skönt. den befriande känslan att bli av med sådant, ååhå.

nu ser jag fram emot att blicka mot badrummet!

Vad glad jag blir att höra det! Och skönt att rensa garderoben, jag får snällt vänta någon mer månad innan jag tar tag i den pucken 😉 Yes, nu kavlar vi upp ärmarna och tar tag i badrummet! Tror jag kan göra riktigt stora förändringar där, det ska bli skönt!

Rensning i all ära men alltså är det inte min lilla bolliga blomma jag skymtar i blocket?? FINT!!

Jo men visst är det det! Tack för utomordentlig guide, även om jag känner att jag behöver öva ganska mycket mer 🙂

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte att publiceras. Obligatoriska fält är markerade *.