2017-12-16

Lär dig sy langettstygn – nytt avsnitt av Larsson och Lyth

Hörrni, Larsson och Lyth slutspurtar inför julen och maxar med julpyssel! Det betyder att redan nu finns det ett nytt avsnitt ute! Idag visar Helena hur du syr langettstygn, och det är perfekt för att göra när du till exempel ska sy en julstrumpa! (Langettstygn passar också fint om du vill dekorera kanten på en fleecefilt eller en halsduk, eller bara som en brodyrsöm.)

Så kolla in dagens avsnitt av Larsson och Lyth för att lära dig hur du syr langettstygn. 

 

PRENUMERERA HÄR

Själv är jag inte uppvuxen med julstrumpor, men jag tycker det är en riktigt fin och mysig tradition, som jag gärna skulle börja med. Är framförallt peppad på att göra min julstrumpa! Något jag däremot är uppvuxen med är att ha en sko i fönstret och i den lämnar varje natt/morgon från den 12:e december en av de 13 isländska jultomtarna en liten present i skon. (ja, så länge en varit snäll. Om inte blir det en rå potatis eller en kolbit.) Och för varje dag kommer det en ny tomte som har ett nytt namn och en ny specialitet och lämnar ett avtryck.

I grunden är tomtarna riktigt elaka och deras mamma, Grýla tar elaka barn och stoppar i en säck för att laga en gryta på. För att inte tala om deras katt, julkatten. Den äter barn. Nu när jag tänker på det, sjukt brutalt egentligen. Men nu förtiden är tomatarna nog mest snälla.

Det blev visst ett sidospår, men visst är det rätt fint med olika traditioner som får följa med i livet. Och det här med traditioner tycker jag att en lätt kan ändra på om en vill. Särskilt nu när jag är vuxen! Ta det bästa från sin uppväxt och gör till något eget.

Har du någon tradition med julstrumpa eller liknande?

Julstrumpa med langettstygn

Vill du få en överblick över vilka fler avsnitt det finns av Larsson och Lyth? Kolla in bloggens Larsson och Lyth-kategori här eller klicka in dig på vår kanal på YouTube här.

♡ Följ mig gärna på Bloglovin’InstagramPinterest & Facebook

0

Kommentera

Alltså så mysigt klipp, tycker om hur ni berättar om andra grejer (som fingerborgssamlingar och katter) också, det blir så stämningsfullt och intimt!

Ett litet broderitips från nörden: Nålen är för liten i proportion till tjockleken på tråden, det ska vara den som gör hålet som garnet lätt ska kunna slinka igenom, annars sliter det på tråden att dras igenom tyget och är jobbigt att sy. Jag tycker också det är lättare att sy ifrån mig, alltså ovanifrån och ner, då kan en bara lägga garnet runt nålen och göra hela stygnet i en rörelse liksom! 🙂 Vääldigt fina strumpor blev det!

Men tack! Ja, vi tänker oss att vi vill ha lite mer snack så att det blir mer person och inte bara ”gör såhär”.

Tusen tack! Jättebra med tips 🙂

Julstrumpan är vår starkaste tradition! Det barn som vaknar först drar med sig de andra, hämtar strumporna och så kryper vi upp sex syskon i mamma och pappas säng och öppnar. I struporna finns oftast ett kinderägg, julklädseln för de små och en film att roa sig med när man är som allra mest otålig innan gästerna kommer. Vill aldrig sluta med den traditionen alltså.

Åh så himla fint! Känner att jag helt klart ska införa traditionen med strumpa i mitt liv. Från och med nästa år!

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte att publiceras. Obligatoriska fält är markerade *.