2017-12-24

God jul och en lista om julen

Julen 2017

God jul på er allihopa! Såhär juligt hade vi det hemma i lägenheten i förrgår när vi förberedde och fixade det sista innan vi körde ner till Smålandsstenar tidigt igår morse. Om några timmar ska vi hoppa in i bilen och köra till Värnamo för att fira jul hos Philips syster med familj. Så jag ville mest hoppa in här och önska er en fin jul med allt vad ni önskar er. Kanske firar ni med hela släkten, med kompisar eller själva. Eller inte alls. Oavsett hoppas jag att ni mår bra! Tack för att ni kommer in här, läser, peppar och kommenterar. Det betyder otroligt mycket för mig. Så för att maxa julstämningen kommer här en maxad jullista som jag har sett på flera bloggar, men ursprungligen kommer den från Sandra.

6 julsnabba

Pepparkakor eller lussebullar?
En saftig lussebulle med russin och gärna någon slags mandelmassa i. Mums och ja tack!

Skumtomtar eller knäck?
Är inte så mycket för godis egentligen, men båda slinker absolut ner om det bjuds. Måste ja välja en så blir det nog ändå knäck.

Julkorv eller julskinka?
Jag tror jag aldrig har ätit julkorv faktiskt, så det går absolut bort. Men sen var det ett himla massa gäng år sen jag åt skinka också, men ett vörtbröd med veg.skinka och grovkornig skånsk senap. Det kan jag äta hur mycket som helst av.

Revbensspjäll eller Janssons?
Jansson utan anjovis. Hehe, fast då är det kanske mer en potatisgratäng. Jag är liksom inte uppvuxen med Jansson så när det varken är gott eller nån slags tradition kan jag vara utan.

Glögg eller julmust?
Julmust! Jag dricker läsk väldigt sällan, men julmust kan jag bälja i mig.

Ge eller få?
På senare år har både min och Philips familj minskat eller helt tagit bort julklapparna. Vi har faktiskt lottat vem som ska köpa julklapp till vem. På så sätt blir det en större julklapp som du får från någon som du inte vet vem det är. Lite secret santa över det hela alltså. Och det har de senaste åren varit rätt skönt att inte behöva tänka så mycket eller att konsumera bara för sakens skull. Men däremot gillar jag verkligen att både ge och få väl genomtänkta julklappar. Det är något fint med det. Det som inte är fint är när det blir slentrianmässiga köp som kanske inte ens faller hen som får det i smaken. Då kan det lika gärna vara!

4 julfavoriter

Favoritjulfilm?
Ensam Hemma är en solklar favorit! Sen ”måste” jag se Svensson Svensson, det hör liksom till. Jag och min bror Hannes kan cita och kläcka citat i munnen på varandra. Jag blir också sugen på att mata alla Harry Potterfilmer i juletid. Inte för att de är jättejuliga i sig, men det är något med filmerna ändå.

Favoritjulkalender?
Jag älskade Mysteriet på Greveholm när det gick på TV. Sen har Sunes Jul blivit en klassiker som jag nog sett flest gånger. Men jag var ändå bara 4 när det gick på TV så tvivlar på att jag kollade och förstod då. Att titta på julkalendern är en grej jag gör varje år oavsett. Tycker det är så mysigt att krypa upp under täcket i soffan på morgonen innan jobbet och se ett avsnitt.

Favoritjullåt?
Har klurat på den här länge, men kan inte komma på bara en låt som är min favorit. Gillar hela grejen med julmusik och kan lätt fejka till en julstämning med valfri jullåt. Lyssnar på allt som kommer i min väg. Men gillar allt från pampiga jullåtar till indieversioner av gamla klassiker.

Favoritjuldoft?
Tända ljus, nylagad mat, värme, apelsiner och hyacinter (men det kan jag inte ha hemma för Philip får extrem huvudvärk, sorgen i det ändå).

Free printable gift tags

3 om jultid

När är det dags att pynta?
I år känns det som att det har pyntats tidigare än något år innan. Var och varannan person satte igång redan första advent och jag har sett julgranar på instagaram sen den 2:a advent tror jag. För egen del plockade jag fram stjäror i fönstret till 1:a advent.

När får man ha gran?
Får och får, är väl upp till var och en egentligen. Men tidigare har jag varit hårt strikt med att granen minsann inte ska upp för tidigt. Vi har alltid pyntat den kvällen före julafton. Men på senare år har jag och Philip pyntat granen runt 3:e advent. På så sätt kan vi njuta av den hemma innan vi åker bort och firar jul på annat håll.

När öppnar man presenter på julafton?
På eftermiddagen, efter Kalle nån gång brukar vi dela ut den klappen vi har. Philips systerdöttrar, som får julklappar från oss alla brukar vilja öppna paketen redan på morgonen, men någon måtta får det vara så Kalle blir liksom en bra tidsmarkör.

Christmas in Uppsala

5 julpersonliga

Vad är bäst med julen?
Att andas ut efter en stressig jobbhöst/vinter och vara LEDIG! Sen är det fint att vara med familjen också även om det kan bli himla instensivt. Men att spela sällskapsspel, äta god mat och se på mysiga filmer i soffan.

Det sämsta med julen?
Stressen och konsumtionshetsen inför julen. Jag blir irriterad och mörkrädd faktiskt.

Vad ska du göra på julafton?
Julafton, alltså idag firar jag i Värnamo hos Philips syster och familj. Jag tror det blir en ganska så traditionell jul. Julmat, julklappsleken (till den har jag faktiskt plockat ihop paketen från diverse pressutskick och goodiebags jag fått under året, det känns bättre än att köpa nytt), Kalle Anka och så lite julgodis. Jag vet faktiskt inte vad planen är mer än så. Men det blir fint.

Nyår då?
Nyår ska vi fira med Kristin, Marco och deras barn. God mat, bra sällskap, kanske lite quiz och nära hem. Precis vad jag vill i år!

Tror du att det blir det en snöig jul?
Såvida inte ett mirakel sker blir det nog en grön jul. Vilken party-pooper ändå.

♡ Följ mig gärna på Bloglovin’InstagramPinterest & Facebook

0

Kommentera

GOD JUL <33333

hoppas du fick en riktigt god jul <3

Pingback: Jullistan - Midis

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte att publiceras. Obligatoriska fält är markerade *.