2017-11-01

Första dagarna på Island

För två veckor sedan lämnade jag ett höstigt Sverige med pirr i kroppen. Jag var nämligen på väg till Island för att hälsa på mormor och morfar. Men de visste de inte om. Jag var nervös inför hela överaskningsbiten. Tänk om jag bokstavligen skrämmer livet ur dem eller ger dem en hjärtattack genom att bara dyka upp en helt vanlig tisdag.

Leaving sweden
Det är något visst med att titta ut över landskapet när en lyfter med ett flygplan. Alla små hus och livet som fortsätter där nere.
Icelandic hraun

När jag landade i Keflavík var det äkta islandsväder. Grå himmel, regnet hängde i luften och det blåste helt sjukt mycket. Just då kändes det som ett extra stort minus att ha lämnat Sverige när hösten var som finast och soligast. Men det är himla fint ändå. För mossan på lavafälten utmed vägen från Keflavík in till Reykjavík var fyllda av gröna, orange och röda toner.

Jag, min morbror Ágúst och hans fru Helga åkte förbi hemma hos mormor och morfar för att säga hej. De fattade verkligen inte att det var jag som plingade på. Men ingen hjärtattack på dem, som tur var. De förväntade sig att mamma och pappa skulle komma dagen efter först, så lite förvånade blev de allt. Sen åkte jag till Hafnarfjörður för att sova hos Ágúst och hans familj = mina kusiner.

 

Dagen efter hade jag inte mycket planer. Jag jobbade lite på morgonen och när jag kände mig färdig med det fick jag med mig Ágúst ut på en promenad i området utanför deras hus. Det blåste helt sjukt mycket och jag vet inte om det syns på bilden, men det var liksom svårt att stå rak. Jag försökte filma lite klipp, men det var stört omöjligt att ens hålla kameran still. Ingen stabilisator i världen kan stå mot den där vinden känns det som.

 

Eftersom Island är så himla blåsigt så finns det inte mycket till skog. Och ett stående skämt är ”Vad ska du göra om du går vilse i en isländsk skog?” ”Ställ dig upp!” Det säger en del om skogsläget, men tro det eller ej så gick vi faktiskt en liten skogspromenad i en skog i närheten. Det var det enda sättet att få lite skydd från blåsten. Höstfärgerna var helt magiska!

Sen fortsatte dagen och vi åkte och hämtade mamma och pappa på flygplatsen innan jag flyttade över hem till mormor och morfar för resten av tiden.

 

Världens finaste morfar / afi

Mormor och morfar är relativt pigga ändå för att vara 88 och 89 år gamla. Men de är ändå gamla med allt som det hör till. En fin grej är att det just nu är på en slags dagverksamhet för äldre. Där får de göra stolgymnastik, spela bingo, får träning och umgänge med andra i deras ålder. En av dagarna åkte mamma, pappa och jag dit för att hälsa på.

 

De gick en rundtur med oss i hela byggnaden och det kändes så himla fint att få komma in i deras vardag litegrann. Jag kan ibland avundas dem som har supernära till olika släktingar och familjemedlemmar, men jag tror ändå att jag har kommit så himla nära mormor och morfar tack vare att vi bor långt bort och när vi ses så blir det sjukt intensivt och vi bor liksom på varandra i princip.

 

Efter lite kaffe, rundtur, snapchat och häng åkte mamma, pappa och jag vidare i Reykjavík.

 

Vi var hungriga så vi gick till Gló och åt lunch. Det är ett tips om du letar efter god mat med vegan / vegetariskt / raw alternativ i Reykjavík. De har dessutom restauranger med olika inriktigt på flera ställen i och runt stan.

 

View from Hallgrímskirkja View from Hallgrímskirkja View from Hallgrímskirkja View from Hallgrímskirkja

Vi passade också på att åka upp i tornet i Hallgrímskirkja och spana ut över stan. Det gäller att passa på när sikten är hyfsad, för vädret kan ändras snabbt. Jag tycker det är så fint att Reykjavík är massa små färgglada hus som utgör själva staden. Och du kan alltid se ett eller flera berg i bakgrunden. Och havet såklart.

LÄS MER: Färgglada hus i Reykjavík

Och på fredagen fyllde amma (mormor) år så vi bakade tårta och fikade hela dagen lång. Och här måste jag nog hejda mig, det blev visst ett himla långt inlägg. För jag hann med rätt mycket på Island. I nästa inlägg tänkte jag vi skulle kika på när vi åkte in till Skorradalur och hälsade på i ett hus med helt magisk utsikt.

Ska du åka till Island? Missa inte min islandsguide med massa bra tips.

♡ Följ mig gärna på Bloglovin’InstagramPinterest & Facebook

0

Kommentera

Så fint att få komma med på din dag med din mormor och morfar och få se hur de har det. Det är något visst med att få se in i liv i andra länder så här. Det märks hur viktiga de är för dig och det strålar genom hela inlägget i din kärlek till dem. Och alltså Island, hur vackert får det bli?

Vad fint att det märks hur viktiga de är för mig. Ja, visst är det fint Island! <3

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte att publiceras. Obligatoriska fält är markerade *.