2017-05-25

Guide – allt om att hyra hus i Italien

Sassoferrato – Italy

Att hyra hus i Italien är lätt ett av mina absolut bästa semestertips. Det är den perfekta kombinationen av allt det där spännande med att vara på semester och det bekväma i att få den där hemma-känslan med att laga mat själv, bestämma över dina egna tider och koppla av i närhet till där du har alla dina saker.

Du som har hängt med här ett tag har säkert sett att jag, tillsammans med ett gäng vänner, har hyrt hus i Italien förut. Första året var vi i Villa Trotta och andra året bodde vi i Villa Mami. Två ganska olika hus på helt olika sidor om Italien. Men båda helt grymma semestrar! I år är inget undantag utan vi har hyrt hus i Italien även i sommar. Jag vet att det är en djungel där ute var en ska leta och vad en ska tänka på. Så precis som jag har lovat bra länge nu kommer här en guide om att hyra hus i Italien. Kom ihåg att det här är mina erfarenheter och att det finns säkert massa andra sätt att göra det på. Men såhär har vi gjort och tänkt.

Hyra hus i Italien - Stor guide

Fördelar med att hyra hus på semestern:

 • Det känns för en kort stund som att man faktiskt har flyttat på riktigt
 • En kan få väldigt mycket yta för pengarna
 • Skönt att få ha sina egna tider och inte behöva anpassa sig till diverse fasta tider som frukost/lunch/middag/ serveras på
 • Man kommer verkligen sina vänner närmare
 • Möjlighet till privat pool!

 

Italienguide - hyra hus Baking Pizza in VillaTrotta

Skriv en önskelista

Det finns mängder av hus att hyra och det kan vara lätt att det känns övermäktigt och att en inte vet var en ska börja leta. För att smalna av lite är mitt tips att ni som ska åka iväg skriver en önskelista på vad ni verkligen vill ha. Vad är viktigt, hur många är ni som ska åka, närhet till havet, egen pool, stort kök eller barnvänligt? Kommer ni ha hyrbil eller behöver det vara nära till kommunikationer? Hur långt från flygplatsen kan ni tänka er att bo och så vidare.

Såhär har vår önskelista sett ut när vi har letat hus

 • Egen pool (gärna en stor)
 • Internet + Wifi
 • Stort kök för matlagning
 • Långbord och sittmöjligheter för alla boende utomhus
 • Hyfsat nära en by med liten butik

Nice to have

 • Terass med utsikt
 • Utekök/pizzaugn
 • Många badrum

 

Hyra hus i Italien - Stor guide

Det är en bra start i alla fall, sen är det dags att tänka lite på vilket område du vill åka till. Några av de populäraste områdena är Toscana, Amalfikusten och Sicilien. Där är det lite dyrare att hyra eftersom fler vill åka dit. Det vi har gjort är att titta på andra områden som är lite mindre turistiga. Då går det att komma ner i pris. Första året hyrde vi Villa Trotta ett hus i Cilento nationalpark som ligger i regionen Campanien. Det ligger på västra delen av Italien strax söder om Amalfikusten.  Andra året hyrde vi Villa Mami som ligger i regionen Marche, det är på den östra sidan av Italien ungefär mitt i landet.

Fundera lite på vad du vill göra på semestern, vill du åka på utflykter, bada i havet, gå på vinprovning eller något helt annat. Det mesta kan du göra överallt men vissa delar av Italien är specialicerade på vissa saker. Är du sugen på tryffel tillexempel, åk till ett område som är bra på det. Googla vad just det området du är nyfiken på har för specialitet.

 

När ska man åka?

Priset varierar ganska mycket beroende när på säsongen du åker. Vädret också. Självklart beroende även på var i Italien du åker, det är ett långt land med mycket olika klimat. Vi har åkt precis i slutet av lågsäsongen (typ runt midsommar), då är vädret inte fullt lika varmt. Men helt ärligt gott nog för ett gäng svenskar som inte sett sol på flera månader. För i början på juli sätter högsäsongen igång och då stiger även priserna. Vissa av husen vi har kollat på har varit dubbelt så dyra då. Så har du möjlighet att ta en lite tidigare semester är det ett tips om du vill hålla priset nere. Däremot är det inte lika varmt klimat då, så det är en avvägning du får göra. I augusti har i regel italienarna sin semester och då är det full konkurrens med dem också.

Var hittar jag ett hus?

Vi har letat hus på alla möjliga ställen, det finns supermånga alternativ genom att bara googla ”hyra hus i Italien”. Jag skulle spontant säga att ni ska vara lite försiktiga med Airbnb för plånbokens skull. De har massa fina hus, men de tar ut en rätt stor avgift så husen som finns där blir ofta dyrare att hyra genom dem. Ett tips är att om du hittar ett hus du gillar på Airbnb eller någon annanstans, gör en snabb googling på husets namn, så kan du se om det är listat på andra uthyrningssidor och hitta det bästa priset. Första året halverade vi kostnaden genom denna teknik. Rätt värt!

 

Urbino Italy

Vi har bokat våra hus via Summer in Italy och Dream Holidays. Båda sidorna har funkat superbra och vi är mycket nöjda.

I år bär det som sagt av igen! Vi kommer faktiskt åka tillbaka till Cilento i närheten av där vi var i Villa Trotta för två år sedan. Men i år ska vi bo i Villa Gioconda som ligger utanför Agropoli. Och vi åker om en dryg månad! Som vanligt är jag otroligt peppad!

Vill du se mer vad vi har gjort på tidigare semestrar så rekomenderar jag dig att dyka ner i mitt arkiv. Jag har bloggat massa om utflyktsmål, smarrig mat och roliga upptåg.

Allt från Villa Trotta ☼ Allt från Villa Mami ☼ Allt från Villa Gioconda

Har du hyrt hus utomlands? Dela gärna med dig av dina erfarenheter bland kommentarerna.

♡ Följ mig gärna på Bloglovin’, Instagram, Pinterest & Facebook

10

Kommentera

åh, det här inlägget! har vart så himla sugen på att hyra ett hus utomlands för att leva life lite efter sommaren. tänker att det vore så skönt att komma bort lite + hänga i fina miljöer ett tag!

JA! Gör det bara. Det är så himla fantastiskt.

Vanja

Hej!
Håller på att googla runt efter hyra hus i Italien. Vi kommer att åka i mitten av augusti innan skolorna börjar. Osäkra på vart – men troligen i Toscanaområdet någonstans. Tips? : ) Vi är två familjer med tonåringar med oss mellan 14-19 år. Sammanlagt 10 personer. Så galet svårt att välja. Ingen vana på att boka så här, utan bara åkt charter. Viktigt att huset ligger i trevligt område och nära utflyktsmål. Då vi är många så vill vi att det ska finnas trevliga matplatser där alla får plats bra. En fin pool. Stort kök… och budgeten är runt 25-30 000 för en vecka. Någon som har tips?
Tack.

Anna María

Hej! Jag har själv aldrig hyrt hus i Toscana-området, men kolla in de länkade sidorna här ovan. Vet att summerinitaly har massa filter och är superbra att få till specifika önskemål. Stort lycka till!

Titta på Apulien och det här boendet: http://www.barbroguaccero.it

Grymt inlägg! Jag ska ju till Civezza med en liten bloggmaffia om några veckor så då kan jag sälla mig till hyra-hus-skaran! 🙂

Välkommen till gänget! Hyra hus är bäst. Hoppas ni får en fin semester. Det är jag säker på 🙂

Så himla bra inlägg, precis vad jag behövde!

Anna María

Vad kul att du gillar! Italien är bäst!

Emilia

Hej hej!
Jag bestämde mig just för att det är detta jag vill göra nästa sommar, alltså år 20. Men det är alldeles för tidigt att boka nu gissar jag. När skulle du säga att det är smart att boka med tanke på pris osv? Och har du koll på ställen med bra trädgårdsupplevelser?
Tack för en fantastisk guide!

Anna María

Så himla kul! Det gör du helt rätt i! Jag vet inte exakt när det är smartast att göra själva bokningen, utan det beror nog mer på när du ska hyra huset. Det kan kanske såklart vara billigt att boka tidigt, jag skulle testa och kika runt lite på sajterna och hålla lite koll på priserna om de ändras från och med nu.
Tyvärr har jag inte så bra koll på specifika hus med bra trädgårdar. Men vet att många av bokningssidorna har filter så du kan välja att få en egen trädgård osv.

Hoppas du hittar ett fint hus och får en fin framtida semester.
Lycka till!

Jenny

Villa Trotta ser helt magiskt ut! Funderar på att boka. Din dagbok från den resan är otroligt inspirerande. Va de svårt att ta sig till huset Och tillkommer det en massa extra utgifter som el och gas?

Pernilla

Hej! Tack för inspiration! Vilken flygplats brukar ni åka till?

Anna María

Hej! Det beror ju såklart på var vi har hyrt huset. Vi har flugit till både Ancona och Neapel för att åka till just de husen vi har bott i. Några av oss har dessutom kommit med tåg och då är det oftare lättare att komma närmare huset och man behöver inte köra bil så långt. Så kolla upp bästa färdsättet för det hus ni hyr.

Men Anna Maria! EXAKT vad jag behövde. Dock inte 01:37 men jag MÅSTE komma ihåg detta imorrn. Mina stora barn vill hyra hus i Italien , helst ska det se ut som i filmen Call me by your name. Men jag har inte ens orkat leta, tänkte vi kunde åka till Paris som vanligt, SÅÅÅ långt till Italien med bil. Men ändå – så himla toppen! TACK! kram!!

Anna María

Haha! Att hyra hus i Italien är verkligen det BÄSTA! Älskar alla hus vi har bott i och jag förstår dina barn som vill att det ska se ut som i Call me by your name. För det är ju så fint. Det är absolut långt med bil till Italien. Vi bilade ner när jag var 18. Några stopp på vägen och man gör resan till en del av upplevelsen så tycker jag ändå det funkar. Men då kanske ni ska hitta nåt hus lite mer norrut i Italien kanske. Då blir det ju inte fullt så långt 😛 Lycka till med letandet och fråga på om du undrar nåt. Har ändå några års erfarenhet här 😀

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte att publiceras. Obligatoriska fält är markerade *.