2017-04-20

Planera din mat och veckohandla med Trello

Matplanering i Trello

Det här med att göra en veckomatsedel och sen planera och handla mat kan vara helt avgörande för om vardagen flyter på eller inte. Så är det i alla fall för mig. Ni vet hur det är? Du kommer hem från jobbet. Vrålhungrig såklart. Öppnar kylen och den gapar tomt. Du bara stirrar och vet inte vad du ska laga för mat. Så kan jag känna rätt ofta faktiskt. Inget finns hemma och det slutar med att jag antingen äter några torra smörgåsar från frysen eller skrapar ihop lite rester som varken är särskilt roliga eller inspirerande.

Men har jag bara planerat och handlat, samt skrivit upp vad jag ska laga för mat under veckan tycker jag det är både kul och faktiskt avkopplande att komma hem efter en lång dag och få tänka på något annat samtidigt som jag lagar ett ordentligt mål mat. Som jag dessutom kan ta med i matlåda dagen efter.

Bäst tycker jag det är att göra upp en veckomatsedel under helgen och då även passa på att storhandla. Då brukar jag känna mig mer i fas. I och för sig behöver det väl inte göras under helgen, men ja, en gång i veckan när det passar helt enkelt.

Vi har utvecklat ett smart system för både matplanering och inköp!

Det är helt ärligt revolutionerande! Och vi gör det i ett projektplaneringsverktyg som heter Trello. Projektplanerigsverktyg?! BLÄ kanske du tänker och tycker det låter helt dötrist och torrt. Men, stopp! Stanna kvar! Det är verkligen så värt och det är kul faktiskt. Häng på så ska jag visa hur vi gör.

Veckohandla och planera med Trello

I den här guiden kommer jag gå igenom

 1. Skaffa Trello
 2. Skapa en ny tavla och sätt upp en grund
 3. Lägg till maträtter och recept
 4. Gör din veckomatsedel
 5. Fixa inköpslistan
 6. Tips & trix

1. Skaffa Trello

Första steget är såklart att skaffa Trello. Registrera dig på trello.com och se till att ladda ner appen till telefonen också. Den kommer du behöva använda när du är ute och handlar.

2. Skapa en ny tavla och sätt upp en grund

När du har ett konto och känner dig redo ska du börja med att göra en ny tavla (board om du har engelska som språk). Jag har döpt min tavla till Matplanering.

Matplanering i Trello

När du har skapat din tavla är det dags att lägga till listor (lists). Jag har gjort fyra listor, se hur jag lägger upp dem på bilden ovan.

 • Veckans mat
 • Handlarlista
 • Maträtter
 • Bröd & bakverk

 

Matplanera i Trello

Under Veckans mat lägger du till 7 st kort (cards) där varje kort får en veckodag tilldelad sig. För att göra indelningen tydligare har jag satt en gul färgetikett på kortet.

3. Lägg till maträtter och recept

Under Maträtter är det bara att fylla på med dina favoritrecept och rätter. (Se nedan hur jag brukar göra.) Börja smått och lägg till goda rätter du äter allteftersom. Det här blir liksom din receptbank som du kan fylla på, ändra och jobba med. Jag försöker ha en bild till varje rätt så att jag ska minnas vad det är för något och förhoppningsvis bli lite mer sugen på att laga/äta det när jag är i planeringsstadiet. (Det funkar kanon att bara knäppa en bild med telefonen när maten är klar och lägga till den genom trellos app.) Såklart behöver du inte ha bilder på alla rätter, men jag tycker det är lite trevligt. Har du ingen egen så är det lika smidigt att lägga till en från receptet som du kanske har hittat på nätet.

Matplanera i Trello

När du lägger in en maträtt i ett kort brukar jag lägga in hela receptet och instruktioner i beskrivningen. Just det här receptet på Tofu Tikka Masala kommer från Jävligt Gott. Tips! Laga det! Det viktigaste här är att lägga in alla ingredienserna under varandra i beskrivningen så de är lätta att kopiera för att kunna lägga in i en inköpslista som är ett trix jag ska visa er strax.

4. Gör din veckomatsedel

Matplanera i TrelloFördela sen de rätter från din receptbank/maträttslista under de veckodagar du vill äta dem. På så sätt får du en snabb och tydlig överblick över vad som ska ätas under veckan.

När matplaneringen är klar är det dags att gå över till att underlätta själva handlandet.

5. Fixa inköpslistan

Matplanera i Trello

Kopiera alltså alla ingredienser från beskrivningen på en maträtt som du vill äta under veckan. Gör sedan en ny checklista på ditt kort (card) som heter Handlarlista. Klistra sedan in alla ingredienserna. Tryck på enter och skåda magi när alla ingredienser blir till en checklista du lätt kan bocka av. Hur enkelt som helst att skriva inköpslista! Gör samma sak med alla rätter du planerar att ha i veckan. Här brukar jag göra en enkel koll och ta bort saker som jag redan har hemma och slå ihop de grejer som används i flera recept. Till exempel är det onödigt att det står 1 st lök på 3 olika ställen. Då ändrar jag till 3 st lökar.

 

Matplanera i Trello

Sen har du en färdig inköpslista som du lätt kan kolla på från appen i telefonen och bocka av samtidigt som du går i butiken och handlar. En grej som kommer på köpet är att alla i ditt hushåll kan såklart ha tillgång till listan och lägga till och bocka av när som helst. Supernice!

6. Tips & trix

 • Jag har pratat vitt och brett om det här sättet att planera och handla mat på och en som hakade på och införde samma procedur är Maria på Husligheter. Hon berättade sen att hon istället för bilder kör med små emojis framför de olika rätterna. Så att det lätt går att urskilja vegetarsikt, fågel, fisk, skaldjur, vilt etc. Det kan vara smart att använda om du tycker att det tar för stor plats på höjden med bilder.
 • Jag handlar oftast i samma butik när jag storhandlar och då kan jag ordningen som varorna är i. Så för att få en bättre överblick på min lista brukar jag sortera upp alla varor i ordning. Frukt/grönsaker, mejeri, etc. etc.
 • Vill du ha hjälp att sätta ihop en veckomatsedel eller bara ha inspiration på smarriga rätter? Kolla in Lovisa på Polichinelles veckomatsedlar och Vegokäks veckomenyer.

Jag hoppas att det här sättet att planera och strukturera din matplanering och veckohandling känns enkelt och kommer underlätta för dig. För det har verkligen gjort det så mycket enklare för oss. Har du ytterligare tips och trix eller egna smarta lösningar? Dela med dig bland kommentarerna.

♡ Följ mig gärna på Bloglovin’, Instagram & Facebook

1

Kommentera

Micha

Så himla smart! Använder trello redan till en del större skolprojekt och älskar det, men har inte ens tänkt tanken på att använda det för detta syfte (och då kör vi ändå veckohandling här hemma). Kommer börja med detta genast!

Jag har använt Trello flera år i jobbet och har haft en hatkärlek till det. Men sen jag har fört in det mer i vardagslivet känns det bara så himla bra. Hoppas du gillar det lika mycket som jag 🙂

Snyggt!!! ÄLSKAR sånt här!
Älskar bilderna och att man skapar en matbank. Så smart!
Bra grej med emojis också.
Att skriva handlingslistan i ordning utifrån hur affären ser ut är verkligen bästa life hacket! Då glömmer man sällan något också.

Vi har de senaste åren kört planering i Evernote. Nu har vi gjort 5 standard-listor som vi varierar mellan pga vi äter ändå i princip samma mat hela tiden. Så nu tar man bara lista 1,2,3 i ordning, går igenom handlingslistan och sen är man redo.
Sen kollar jag handlingslistan på min Apple watch i affären – så smidigt.

TACK! Men visst är det bara så himla bra att skriva handlarlistan utifrån ordningen i affären. Känner mig som om jag hackar systemet på nåt vis då. Ändå så bra med 5 standardlistor. Är avis på din apple watch och att gå och bocka av i affären. Trello kanske har en app till den?

josefin

Ser jättebra ut! En anledning till att jag vill börja planera mina måltider är för att spara pengar… Det hade varit bra om man hade kunnat hålla koll på veckokostnader på något vis! Kanske man själv kan skriva in cirkapriser och ha en automatisk uträknare. Visst kan man göra det utanför appen men om man nu vill ha allt samlat!

Tack! Ja, smart att lägga till en kostnad också. Det bör absolut gå på något sätt.

Herreminje, så smart! Det här ska jag komma ihåg när vi tagit oss ur småbarnsåren och kan vara lite mer flexibla med maten. Just nu äter vi exakt samma på ett rullande tvåveckorsschema för att minimera tid för planering, handling och matlagning.

Tack! Jag älskar det här systemet 🙂 Du skulle kunna börja redan nu och bygga upp receptbanken. Bara den är sjukt värd att ha samlad 🙂

Så smart! Har använt Trello innan men aldrig tänkt på att man kan ha det för matplanering. Också bra med en egen receptbank att gå tillbaka till och inspireras av. 🙂

Tack! Jag har upptäckt att Trello går att ha till allt faktiskt. Innan var det mer ett nödvändigt ont med backlogs från utvecklare, men nu är det min bästa vän 😛

Åh så himla bra grej ju och så pedagogiskt presenterat! Om jag skulle göra en liknande skulle jag lägga in en lista på vad jag har hemma också. Så att jag använder det först. Minskar både matsvinnet och plånbokssvinnet. Just nu kör jag på att handla utifrån extrapriserna i affärerna och det är faktiskt ganska kul. Men jag har ju en helt annan tid att förhålla mig till vid inköp och matlagning så till hösten kommer detta komma mycket väl till användning! Tack!

Tack Wilda! Det är smart att lägga till det du har hemma. Vore grymt om det automatiskt skulle föreslå recept baserat på vad du har hemma. Hallå! Kan nån utveckla det?! 😛

Kul och smart! Jag brukar göra en lightversion av detta med penna och papper, men ska helt klart testa att ta det till din nivå 🙂 Tänker att det ger en mer varierad kost samtidigt som det säkerligen kommer göra skillnad för plånboken.

Ja! Kul om du testar. Det spar ju en del jobb att göra det digtalt då du bara behöver lägga in recepten en gång 🙂

Sara

Gu vad smart!!!! Brukar ha veckohandlingslistor + recept i anteckningarappen på datorn och tycker det ändå är smidigt men detta är ju så pro, ska testa!

Tack! Hoppas du gillar Trello 🙂

Arrietty

Dessvärre fattade jag inte hur jag kunde kopiera in recept till maträtter och få det snyggt.

Jasså? Vad är det som blir konstigt? Jag hjälper dig gärna 🙂

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte att publiceras. Obligatoriska fält är markerade *.